Kreiranje i upotreba sadržaja sastavnih blokova u Word dokumentima

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Različite unapred dizajnirane bloka teksta i oblikovanje, poznat kao sastavni blokovi, dostupni su za lako mesto umetanja u programu Word. Galerije sastavnih blokova su dostupne u programu Word i uključuju unapred oblikovane zaglavlja, podnožja, brojeve stranica, okviri za tekst, naslovne stranice, Vodeni žigovi, brzih tabela, tabela sadržaj, bibliografije i jednačine. Ugrađeni sastavni blokovi su teme omogućen, što znači da ako izmenite temu dokumenta, u formatima automatski ažurirati – čak i u galerijama sastavnih blokova. Možete da prilagodite stavke sastavnih blokova da odgovara vašim potrebama, a možete da kreirate prilagođene sastavnih blokova i njihove relevantne galerije da ih dodate.

U ovom članku

Traženje sastavnih blokova

Umetanje postojećeg sastavnih blokova

Kreiranje novog sastavnog bloka

Izmenite svojstva sastavnih blokova

Brisanje sastavnih blokova

Traženje sastavnih blokova

Možete da prikažete mnogo sastavnih blokova pregledanjem razne galerije (najviše, ali ne sva čije se nalazi na kartici " Umetanje "), ili možete pogledati celu kolekciju odjednom tako što ćete otvoriti organizator sastavnih blokova pronađeni tako što ćete kliknuti na dugme Umetni > Brzi delovi.

Organizator sastavnih blokova

Dok prikazujete galerije sastavnih blokova, možete brzo da pronađete sastavnog bloka u organizovanje sastavnih blokova tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša sastavni blok, kao što su Naslovna stranica ili zaglavlje, a zatim izabrati stavku Organizovanje i brisanje. Organizator sastavnih blokova otvara se automatski izabranu stavku.

Vrh stranice

Umetanje postojećeg sastavnih blokova

Možete da umetnete sastavni blok u dokumentu tako što ćete kliknuti na njegovu odgovarajućih galerija (kao što su dostupne na kartici Umetanje okvira za tekst galerije) sastavnog bloka.

Evo nekoliko galerije sastavnih blokova koji ćete pronaći u programu Word.

Galerije naslovne stranice

Galerija "Bibliografija"

Galerija "podnožje"

Galerije vodenih žigova

Alternativno, možete da koristite organizator sastavnih blokova da pregledate i Umetanje sastavnog bloka u dokumentu tako što ćete kliknuti na dugme Umetni > Brzi delovi > Organizovanje sastavnih blokova.

Izbor organizovanje sastavnih blokova na meniju "Brzi delovi"

Napomena: Ako želite da umetnete sastavni blokovi pomoću tastature, otkucajte ime sastavnog bloka u dokumentu, a zatim pritisnite taster F3.

Galerije sastavnih blokova možete dodati na priručnu traku tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na dugme galerije na traci, a zatim izabrati stavku Dodaj na priručnu traku. Neke galerije sastavnih blokova, kao što su Naslovna stranica, sadržaj i galerije za brzi tabele sadrže dodatne komande u priručnom meniju. Na primer, ako kliknete desnim tasterom miša sastavnog bloka u galeriji naslovne stranice, pronaći ćete Umetanje na početak dokumenta, umetnite trenutni dokument poziciji, Umetanje na početak odeljka, Umetanje na kraj odeljkaili Umetanje na kraju dokumenta. Ako kliknete desnim tasterom miša sastavnog bloka u galeriji brzih tabela koja se nalazi na kartici " Umetanje " u okviru opcije tabele , takođe ćete pronaći umetnuli na zaglavlje stranice (početak trenutne stranice) i umetnuli na podnožje stranice (kraj na na ovoj stranici)

Sastavni blok komande u galeriji brzih tabela

Kad umetnete sastavni blok u dokumentu, možete da prilagodite sastavnog bloka oblikovanje i svojstva bez uticaja na sastavni blok uskladištene u predlošku.

Vrh stranice

Kreiranje novog sastavnog bloka

Sadržaj koji se često koriste dokumenta, kao što su pasuse podataka, logotipi, grafike, posebno oblikovane zaglavlja ili podnožja, standardne tabele ili jednačine, može se lako uključiti u sastavnog bloka.

 1. Izaberite podatke koje želite da pretvorite u ponovo koristiti sastavnog bloka.

 2. Na kartici Umetanje izaberite stavku Brzi delovi, i zatim kliknite na dugme Sačuvaj selekciju u galeriji brzih delovaili pritisnite Tastere Alt + F3.

 3. Pojavljuje se dijalog Kreiranje novog sastavnog bloka , gde možete ime, klasifikovanje, opisuju i kontrolisali položaj sastavni blok.

  U dijalogu Kreiranje novog sastavnog bloka

Savet: Ako želite da uključite sve oblikovanje pasusa, kao što su stil, prored, uvlačenje, poravnavanje i tako dalje, izaberite oznaku pasusa (¶) zajedno sa vašeg sadržaja. Ako već ne pregledate oznake oblikovanja, idite na karticu Početak i u grupi Pasus kliknite na dugme Prikaži/Sakrij ¶ da biste se prebacivali oznake za oblikovanje tako da možete da potvrdite da ste je uključili oznaku pasusa u izboru. Ako ne uključite oznaku pasusa, umetnuti sastavnih blokova će poklapanje oblikovanja trenutnog pasusa.

Kreiranje novog sastavnog bloka dijalog sadrži sledeće opcije:

 • Ime      Unesite jedinstveno ime za sastavni blok. Ako imate skup srodnih sastavnih blokova, razmislite o sva imena počinju istu prvu reč da biste grupisali delove zajedno kada je to potrebno, kao što su godišnji izveštaj pokriva godišnji zaglavlje izveštaja i godišnji izveštaj tabele.

 • Galerija      Dodajte novi sastavni blok određene galeriju, kao što su naslovne stranice, brojeve stranica, zaglavlja, podnožja, brzih tabela, Vodeni žigovi i tako dalje. Ako sastavni blok je opšta sastavnog bloka i nije u vezi sa postojeće galerije, koristite Brzi delovi tako da će se pojaviti u okviru galeriju brzih delova.

 • Kategorije      Postavite sastavnog bloka u kategoriju, prikazani u galerijama sastavnih blokova i organizovanje sastavnih blokova. Razmislite o kreiranju nove kategorije za vaše preduzeće ili sektoru tako da se sve povezane sastavnih blokova se nalaze u istoj kategoriji u celoj galerije sastavnih blokova i da biste brzo sortirali ih u organizovanje sastavnih blokova.

  Savet: Da biste prikazali sastavne blokove na vrhu galerije sastavnih blokova, kreirajte kategoriju čije ime počinje sa simbolom, kao što je zvezdica, ili postavite ime u zagrade.

 • Opis      Napravite kratak opis da vas podsetiti i obavestili druge o glavna svrha sastavnog bloka. Opisi pojavljuju se kao poboljšane ekranske napomene u galeriju sastavnih blokova (pod uslovom da Prikaži opise funkcija u ekransku napomenu je uključena u Word opcije) i takođe se pojavljuju ispod u oknu za pregled kada izaberete sastavnog bloka u sastavnih blokova Organizator.

 • Čuvanje u      Sastavni blokovi se mogu sačuvati samo u predlošcima. Možete da sačuvate sastavnih blokova u Building Blocks.dotx (podrazumevano izabrano), Normal.dotm ili globalni predložak tako da budu dostupni za sve otvorene dokumente. Oni takođe mogu biti sačuvane u predlošku dokumenta koji čini dostupnim samo dokumente pomoću predloška sastavnih blokova. Na listi Sačuvaj u sadrži Building Blocks.dotx, Normal.dotm, učitanog Opšti predlošci, priloženi dokument predložak za aktivni dokument ako se predložak koji je različit od Normal.dotm i sve sačuvanog predloška pod uslovom da se otvori i trenutnu datoteku. Ako kreirate sastavnih blokova da delite sa drugima, želite da ih sačuvate u zasebnom predložak tako da možete da ih distribuirate.

 • Opcije      Navedite da li sastavnog bloka treba da se umeću kao samo kod lokacije kursora (dobar za sadržaj kao što su jednačine), Umetanje sadržaja u njegov sopstveni pasus (dobar za pasuse ili naslove) ili umetnutog na njegovu sopstvenu stranicu (ovo umeće prelom stranice pre nego što i Posle sastavnog bloka).

  Savet: Koristite galeriju Sačuvaj selekciju da ime galerije nalazi na dnu galerije sastavnih blokova da biste brzo da pristupite dijalogu Kreiranje novog sastavnog bloka i automatski u dijalogu izaberite odgovarajuću galeriju.

Vrh stranice

Izmenite svojstva sastavnih blokova

Možete da izmenite svojstva sastavni blok – uključujući promenu Sačuvali u predlošku – tako što ćete promeniti informacije u dijalogu " izmena sastavni blok ", što izgleda vrlo slično kao u dijalogu Kreiranje novog sastavnog bloka . Da biste izmenili svojstva sastavnih blokova, Otvaranje dijaloga modifikovanje sastavnog bloka u jedan od dva načina:

 • Kliknite desnim tasterom miša na stavku iz galerije i odaberite stavku Uredi svojstva.

 • Na kartici Umetanje izaberite stavku Brzi delovi , kliknite na dugme Organizovanje sastavnih blokova, izaberite ime sastavnog bloka na listi organizatora i kliknite na dugme Uredi svojstva .

Nakon što otvorite dijalog izmena sastavni blok , unesite željene promene i kliknite na dugme u redu da biste zatvorili dijalog. Poruka sa pitanjem da li želite da definišete stavku sastavnog bloka. Ako kliknete na dugme da, promene koje su na snazi odmah.

Takođe možete da promenite definiciju sastavni blok, kao što su promene sadržaj ili oblikovanje. Jednostavno napravite izmene i izaberite sadržaj. Na kartici Umetanje izaberite stavku Brzi delovi >Sačuvaj selekciju u galeriji brzih delovaili pritisnite Tastere Alt + F3. U dijalogu Kreiranje novog sastavnog bloka unesite isto ime kao sastavni blok koji želite da definišete i izvršite sve druge neophodne promene, kao što je promena galerije ili kategoriju. Kada kliknete na dugme u redu, bićete upitani poruku koja vas pita da li želite da definišete unos.

Vrh stranice

Brisanje sastavnih blokova

Da biste izbrisali sadržaj kreiran tako što ćete umetnuti sastavni blok, jednostavno izbrisati sadržaj kao što biste bilo koji drugi sadržaj. Da biste izbrisali stavku za sastavni blok, izaberite sastavnog bloka u organizovanje sastavnih blokova (Umetanje > Brzi delovi > Organizovanje sastavnih blokova) i izaberite stavku Izbriši.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Korišćenje brzih delova i automatskog teksta u programu Word

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×