Kreiranje i slanje multimedijalne poruke

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Funkcije u ovom članku nisu dostupni za bežične usluge pretplatnika u Sjedinjenim Američkim Državama. Usluga Outlook Mobile je ograničena na tekst poruke samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Usluga Outlook Mobile olakšava kreiranje i slanje multimedijalnih poruka sa računara na mobilne uređaje. Razmena multimedijalnih poruka predstavlja napredniju opciju u odnosu na razmenu običnih tekstualnih poruka. Osim teksta, slike i audio klipove možete da šaljete kao deo poruke umesto da ih šaljete kao zasebne priloge poruke. Da biste slali multimedijalne poruke, prvo morate da dodate i konfigurišete nalog za uslugu Outlook Mobile.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Kreiranje nove multimedijalne poruke

Dodavanje novog multimedijalnog slajda

Podešavanje trajanja za prikaz slajdova u multimedijalnim porukama

Slanje multimedijalne poruke

Korišćenje opcije za automatsko popunjavanje imena (automatsko dovršavanje)

Čuvanje multimedijalne poruke

Otvaranje radne verzije multimedijalne poruke

Kreiranje nove multimedijalne poruke

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Novo, a zatim stavku Multimedijalna poruka.

 2. Unesite e-adresu primaoca ili broj mobilnog telefona u polje Za. Kliknite na dugme Za da biste primaoca pronašli u adresaru.

 3. Upišite željenu temu u polje Tema.

  Da biste dodali audio klipove u poruku, pogledajte članak Dodavanje ili uklanjanje audio zapisa iz multimedijalne poruke.

Vrh stranice

Dodavanje novog multimedijalnog slajda

Novi slajd možete da dodate prilikom kreiranja poruke. Na kartici Multimedijalna poruka, u grupi Kreiraj slajdove kliknite na dugme Umetni.

Vrh stranice

Podešavanje trajanja za prikaz slajdova u multimedijalnim porukama

Možete da podesite dužinu trajanja prikazivanja slajdova na primaočevom mobilnom uređaju. Kada imate više slajdova, podešavanje trajanja prikazivanja na vrednost između 1 i 120 sekundi dovodi do prikazivanja multimedijalne poruke u formatu projekcije slajdova na primaočevom mobilnom uređaju.

Da biste podesili trajanje, upišite željenu vrednost u polje Trajanje koje se nalazi na vrhu svakog slajda. Svaki slajd može da ima različitu vrednost.

Vrh stranice

Slanje multimedijalne poruke

Potrebno je da navedete primaoce da biste poslali tekstualnu poruku koju ste kreirali. Možete da odaberete primaoce iz nekog od adresara ili da informacije unesete direktno u polje Za u poruci.

 1. Unesite informacije o primaocu.

  Postupite na neki od sledećih načina:

  • Biranje primalaca iz adresara   

   1. Na kartici Multimedijalna poruka, u grupi Imena kliknite na dugme Adresar.

   2. Odaberite željeni adresar iz padajuće liste. Da biste dobili informacije o primaocu, možete da koristite bilo koji adresar, kao i listu Opšta lista adresa (GAL).

   3. Izaberite željena imena, a zatim kliknite na dugme Za.

    Savet : Informacije o primaocu možete da potražite upisujući ime u polje Pretraži.

   4. Kliknite na dugme U redu.

  • Direktno unošenje imena primalaca   

   Informacije o primaocima možete da unesete direktno u polje Za u jednom od sledeća tri oblika:

   1. Broj mobilnog telefona primaoca

   2. E-adresa primaoca

   3. Prezime primaoca

    Ako imena primalaca unesete delimično, možete da koristite opciju automatskog dovršavanja da biste ih uneli u celosti pre slanja poruke.

 2. Kliknite na dugme Pošalji.

  Nakon što multimedijalnu poruku uspešno pošaljete, ona će se pojaviti u fascikli Poslate stavke sa ikonom Slika ikone pored naslova teme koja označava da se radi o multimedijalnoj poruci.

Napomena : Da biste mogli da pošaljete multimedijalnu poruku, morate da unesete najmanje jednog važećeg primaoca u polje Za, Cc ili Bcc. Osim toga, telo poruke ne sme da bude prazno.

Korišćenje funkcije za automatsko popunjavanje imena (automatsko dovršavanje)

Ako ime primaoca unesete delimično u polje Za, koristite funkciju automatskog dovršavanja da biste ga uneli u celosti pre slanja poruke.

 1. Na kartici Multimedijalna poruka, u grupi Imena kliknite na dugme Proveri imena. Dijalog Provera imena prikazuje listu mogućih imena primalaca koji su slična delimičnim imenima koja ste uneli.

 2. Izaberite ispravna imena primaoca, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Ako postoji više delimičnih imena u polju Za automatsko dovršavanje će prikazati listu mogućih imena koja su povezana sa svakim delimičnim imenom. Sve važeće adrese i brojevi mobilnih telefona biće podvučeni.

Čuvanje multimedijalne poruke

Novu multimedijalnu poruku možete da sačuvate na jedan od tri načina:

 • Kliknite na dugme Sačuvaj na traci sa alatkama za brzi pristup.

 • U meniju Datoteka izaberite stavku Sačuvaj.

 • Pritisnite kombinaciju tastera ALT+F, a zatim taster A.

  Napomena : Ako zatvorite prozor poruke koja sadrži tekst ili medije koji nisu sačuvani, bićete upitani da sačuvate poruku. Kliknite na dugme Da da biste sačuvali i zatvorili prozor, na dugme Ne da biste prozor zatvorili bez čuvanja poruke ili na dugme Otkaži da biste se vratili u prozor poruke.

Ako kliknete na dugme Da, poruka će automatski biti sačuvana u fascikli Radne verzije. Tema radne verzije poruke je prvih 30 znakova tela poruke (što podrazumeva i razmake).

Otvaranje radne verzije multimedijalne poruke

 1. Izaberite fasciklu Radne verzije u Okno za navigaciju. Sve radne verzije multimedijalnih poruka su označene ikonom Slika ikone koja se nalazi pored naslova teme.

 2. Dvaput kliknite na multimedijalnu poruku koju želite da otvorite ili je izaberite korišćenjem tastera sa strelicama, a zatim pritisnite taster ENTER.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×