Kreiranje i slanje hitne poruke

Možete da započnete sesiju razmene hitnih poruka sa jednim kontaktom ili sa više njih. Nakon što započnete sesiju razmene hitnih poruka, možete da pozovete druge kontakte da se pridruže sesiji kako bi kreirali konferenciju pomoću razmene hitnih poruka.

Office Communicator 2007 podržava obogaćeni tekst u hitnim porukama, tako da možete da precizirate tip fonta i karakteristike fonta, kao što su podebljani ili podvučeni tekst, kurziv i boja. Takođe možete da umetnete emotikone i nalepite tekst i tabele koje ste kopirali iz drugih Microsoft Office aplikacija, kao što su Microsoft Word i Microsoft Excel.

Šta želite da uradite?

Slanje hitne poruke jednom kontaktu

Slanje hitne poruke grupi (većem broju kontakata)

Slanje hitne poruke AOL, Yahoo, MSN ili Windows Live kontaktima

Slanje hitne poruke velike važnosti

Dodavanje razmaka između pasusa u hitnoj poruci

Oblikovanje poruke promenom fonta, veličine fonta, stila i boje

Dodavanje emotikona u hitne poruke da bi se prenela osećanja

Kopiranje i nalepljivanje u hitnoj poruci

Pronalaženje prethodnih razgovora sa kontaktom

Prikaz starih razgovora preko hitnih poruka

Slanje hitne poruke jednom kontaktu

 1. U listi kontakata kliknite dvaput na ime kontakta, upišite poruku, a zatim pritisnite taster ENTER. Ukoliko se kontakt ne nalazi u listi kontakata, upišite ime te osobe u okvir Pretraga, a zatim kliknite dvaput na ime u oknu sa rezultatima pretrage.

 2. U prozoru za razgovor upišite svoju poruku, a zatim pritisnite taster ENTER.

Vrh stranice

Slanje hitne poruke grupi (većem broju kontakata)

Možete da pošaljete hitnu poruku većem broju kontakata koje izaberete u listi kontakata. Takođe možete da pošaljete hitnu poruku grupi kontakata ili grupi distribucije.

Da biste poslali hitnu poruku grupi

Izaberite jednu od sledećih opcija:

 • Da biste poslali hitnu poruku grupi distribucije ili grupi kontakata, kliknite desnim tasterom miša na ime grupe u listi kontakata, izaberite stavku Pošalji hitnu poruku, upišite poruku, a zatim pritisnite taster ENTER.

 • Da biste selektivno odabrali članove grupe, razvijte grupu u spisku kontakata, a zatim držite taster CTRL da biste izabrali kontakte. Kliknite desnim tasterom miša na poslednji kontakt koji ste izabrali, a zatim izaberite stavku Pošalji hitnu poruku. U prozoru za razgovor upišite svoju poruku, a zatim pritisnite taster ENTER.

Napomena : Kad započnete sesiju razmene hitnih poruka u koju su uključena tri korisnika, vi započinjete konferenciju pomoću razmene hitnih poruka, a prozor za razgovor prikazuje dugmad za konferenciju. Za više informacija pogledajte Konferencija i saradnja.

Vrh stranice

Slanje hitne poruke AOL, Yahoo, MSN ili Windows Live kontaktima

Ukoliko vaše preduzeće podržava povezivanje za javnu razmenu hitnih poruka, možete da učestvujete u razgovorima preko hitnih poruka sa kontaktima koji koriste AOL, Yahoo, MSN i Windows Live usluge razmene hitnih poruka.

 • U spisku kontakata kliknite dvaput na AOL, Yahoo, MSN ili Windows Live kontakt kome želite da pošaljete poruku. Ukoliko ne možete lako da pronađete kontakt u spisku kontakata, upišite URI ime kontakta (Uniformni identifikator resursa, obično e-adresa kontakta) u okvir za tekst Pretraga, a zatim kliknite dvaput na ime kontakta u okviru Rezultati pretrage.

Važno : Mogućnost povezivanja sa kontaktima za razmenu hitnih poruka izvan vaše organizacije možda nije podržana. Obratite se administratoru sistema da biste videli da li je podržano povezivanje za javnu razmenu hitnih poruka.

Napomena : Da biste saznali dodatne informacije, pogledajte Dodavanje kontakata izvan preduzeća.

Vrh stranice

Slanje hitne poruke velike važnosti

Možete da pošaljete poziv za hitnu poruku sa zastavicom „Velika važnost“. Zastavica „Velika važnost“ pojavljuje se u pozivu za razmenu hitnih poruka i pomaže primaocu hitne poruke da odluči da li će učestvovati u razgovoru.

Postavljanje oznake „Velika važnost“ za poruku

 • U listi kontakata kliknite dvaput na kontakt, a zatim u prozoru za razgovor kliknite na dugme Prikaži još opcija (u gornjem desnom uglu prozora „Razgovor“), a zatim na dugme Velika važnost .

Kad šaljete poruku, zastavica „Velika važnost“ pojavljuje se u pozivu za razmenu hitnih poruka primaoca.

Vrh stranice

Dodavanje razmaka između pasusa u hitnoj poruci

 • Da biste dodali razmak između pasusa u hitnoj poruci, otkucajte pasus, držite pritisnut taster CTRL i pritisnite taster ENTER, a zatim otkucajte sledeći pasus.

Vrh stranice

Oblikovanje poruke promenom fonta, veličine fonta, stila i boje

Možete da oblikujete jednu reč ili čak jedan znak u oblasti za unos poruke. Možete da primenite podebljani, kurzivni ili precrtani tekst, da promenite font, boju ili veličinu fonta izbora reči ili slova. Takođe možete da postavite opcije oblikovanja teksta koje vaše za sve sesije razmene hitnih poruka ili da napravite promene koje traju samo dok traje sesija razmene hitnih poruka.

Oblikovanje teksta poruke za sve razgovore preko hitnih poruka

 1. U naslovnoj traci programa Office Communicator kliknite na dugme Meni izaberite stavku Alatke, a zatim stavku Opcije.

 2. Kliknite na karticu Opšte, a zatim kliknite na dugme Promeni font.

 3. U dijalogu Promenite svoj font ili boju teksta oblikujte tekst onako kako želite, a zatim kliknite na dugme U redu.

Oblikovanje teksta poruka za trenutnu sesiju razmene hitnih poruka

Možete da promenite oblikovanje teksta poruke tokom sesije razmene hitnih poruka. Takođe možete da oblikujete izabrane delove teksta tako da fontovi i boje budu različiti, da bude primenjeni kurzivni ili podebljani tekst i tako dalje. Promene u oblikovanju fonta će trajati samo dok traje trenutni razgovor.

 • Da biste selektivno oblikovali tekst poruke (na primer, da biste primenili podebljani tekst na reč) u prozoru „Razgovor“, izaberite tekst koji želite da oblikujete, a zatim kliknite na dugme Promenite svoj font ili boju teksta. Napravite željene promene u dijalogu sa padajućom listom, a zatim kliknite na oblast za unos da biste zatvorili okvir dijaloga i prihvatili promene. Izabrani tekst je sada oblikovan u skladu sa vašim promenama. Takođe, oblikovanje celokupnog teksta koji upišete nakon što napravite promene oblikovanja biće novo.

 • Da biste izvršili opšte oblikovanje teksta poruke, kliknite na dugme Promenite svoj font ili boju teksta u oblasti za unos, izvršite željene promene oblikovanja u okviru dijaloga sa padajućom listom, a zatim kliknite na oblast za unos da biste zatvorili okvir dijaloga i prihvatili promene. Izabrani tekst je sada oblikovan u skladu sa vašim promenama. Oblikovanje celokupnog teksta koji upišete nakon što napravite promene oblikovanja biće novo.

Vrh stranice

Dodavanje emotikona u hitne poruke da bi se prenela osećanja

Reči ne mogu uvek da izraze ono što osećate, tako da možete da dodate grafičke slike po imenu emotikoni svojim porukama da biste izrazili osećaje i emocije.

 1. U prozoru za razgovor, u oblasti za unos, kliknite na mesto gde želite da dodate emotikon, a zatim kliknite na dugme Izaberite emotikon u oblasti za unos.

 2. Kliknite na emotikon da biste ga dodali u poruku i zatvorite padajuću listu tako što ćete kliknuti u oblast za unos u prozoru za razgovor.

  Napomena : Korisnici programa AOL i Yahoo Messenger će videti tekstualno predstavljanje emotikona, a ne grafičku sliku.

Vrh stranice

Kopiranje i nalepljivanje u hitnoj poruci

Office Communicator 2007 podržava format obogaćenog teksta (RTF), tako da možete da kopirate tekst iz drugih Microsoft Office aplikacija, uključujući Word, Excel, OneNote i PowerPoint, kao i da ga nalepite u hitnu poruku. Takođe možete da kopirate obogaćeni tekst iz prozora za razgovor i nalepite ga u neku Office aplikaciju. Kad se obogaćeni tekst nalepi iz neke Office aplikacije u hitnu poruku ili iz hitne poruke u Office aplikaciju, Communicator zadržava prvobitno oblikovanje, uključujući ivice ćelija u Excel unakrsnoj tabeli.

Kopiranje teksta iz razgovora preko hitnih poruka

 1. U prozoru za razgovor, u oblasti za poruku, izaberite tekst koji želite da kopirate, kliknite desnim tasterom miša na tekst, a zatim izaberite stavku Kopiraj.

 2. Možete da nalepite tekst u bilo koju Office aplikaciju, a oblikovanje teksta će biti zadržano.

Nalepljivanje teksta u hitnu poruku

 1. U nekoj Office aplikaciji kopirajte tekst koji želite da nalepite u hitnu poruku.

 2. U prozoru za razgovor, u oblasti za unos, kliknite desnim tasterom na mesto gde želite da nalepite tekst, a zatim izaberite stavku Nalepi.

Napomena : Ne možete da nalepite grafike ili objekte u oblast za unos hitne poruke. Dozvoljen je samo tekst.

Pronalaženje prethodnih razgovora sa kontaktom

Office Communicator 2007 obezbeđuje funkciju „Pronađi prethodne razgovore“. Pomoću ove funkcije možete da kliknete desnim tasterom miša na kontakt u spisku svojih kontakata, a zatim da izaberete stavku Pronađi prethodne razgovore da biste otvorili Outlook i vratili spiska svih razgovora sa tim kontaktom, bilo da je u pitanju razmena hitnih poruka, telefonski ili audio/video razgovor, ili konferencija.

Da biste pronašli prethodne razgovore sa kontaktom

 • U listi kontakata programa Office Communicator kliknite desnim tasterom miša na kontakt, a zatim izaberite stavku Pronađi prethodne razgovore.

Vrh stranice

Prikaz starih razgovora preko hitnih poruka

Communicator obezbeđuje opciju čuvanja kopija vaših razgovora preko hitnih poruka u Outlook fascikli „Istorija razgovora“, u vašem Outlook poštanskom sandučetu. Podrazumevano je da je ova opcija isključena.

Da biste videli fascikli „Istorija razgovora“

 • Na naslovnoj traci programa Office Communicator kliknite na dugme Meni, postavite pokazivač na stavku Alatke, a zatim izaberite stavku Prikaži istoriju razgovora.

Prikaz fascikle „Istorija razgovora“

 • Otvorite Outlook, a zatim u poštanskom sandučetu kliknite na fasciklu Istorija razgovora.

Vrh stranice

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×