Kreiranje i organizovanje beležnica, odeljaka i stranica

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Koristite Microsoft OneNote 2010 je slično je vođenju beležaka u papirnoj beležnici, ali nudi mnoge funkcije koje su jedinstvene za elektronsku beležnicu. Kao što su papirnoj beležnici, OneNote beležnice mogu biti organizovane po više odeljaka koje vam omogućavaju da kategorizujete informacije po projekta, tema, lokacija i slično kao kriterijuma. Svaki odeljak sadrži jednu ili više stranica koje držite određene informacije u tom odeljku beležnice.

Za razliku od papirne koju imate ograničenu količinu odeljke i stranice, elektronske beležnice u programu OneNote će nikada ne ponestaje prostora jer oni mogu sadržati kao mnogo odeljke i stranice koliko vam je potrebno.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Kreiranje nove beležnice

Kreiranje novog odeljka

Kreiranje nove stranice

Kreiranje nove podstranice

Kreiranje nove beležnice

Kada prvi put instalirate i pokrenete OneNote 2010, Vodič za beležnicu za vas se kreira koje možete da pročitate da biste saznali više o korišćenju programa OneNote. Dok svakako možete da ih dodate ovu beležnicu sa svoje beleške, možda ćete želeti da umesto toga kreirati svežim beležnicu. U programu OneNote, možete da imate onoliko Beležnica onako kako želite.

Da biste kreirali novu beležnicu, uradite sledeće:

 1. Izaberite karticu Datoteka, a zatim kliknite na dugme Novo.

 2. U okviru Novu beležnicu, kliknite na dugme gde novu beležnicu treba skladištiti (na primer, na računaru), a zatim otkucajte opis za beležnicu u polju ime .

 3. Ako je potrebno, navedite lokaciju ili prihvatite predloženo fasciklu u kojoj će se kreirati novu beležnicu.

 4. Kliknite na dugme Kreiraj beležnicu.

Podrazumevano, nove beležnice sadrži jedan odeljak beležnice koja sadrži prazne stranice. Možete da preimenujete prvi odeljak da joj date smislen opis. Možete da kreirate dodatne odeljke i stranice u beležnici u bilo kom trenutku.

Beležnice koje ste trenutno otvorili pojavljuju se na traci za navigaciju, vertikalni oblasti u blizini leve strane prozora programa OneNote. Možete izabrati stavku ikone beležnice na traci za navigaciju da biste se prebacivali između više beležnica da možda imate otvorena i da kliknete desnim tasterom miša beležnice na traci za navigaciju da biste dodatno vršili interakciju sa njima. Kada zatvorite beležnicu tako što ćete kliknuti na dugme da biste otvorili drugi, pomoćnih beležnice se ne briše; samo nestaje iz prikaza dok ga ponovo otvorite.

Beležnice možete da organizujete prevlačenjem ikonama nagore ili nadole na traci za navigaciju, sve dok ne budu prikazani redosledom kojim želite da se pojave.

Vrh stranice

Kreiranje novog odeljka

Svaki put kada kreirate novu beležnicu, automatski kreira novi odeljak za vas. Možete da kliknite desnim tasterom miša na karticu odeljka i izaberite komandu " Preimenuj " dati prvi odeljak smislen opis. Možete da kreirate dodatne odeljke u bilo kom trenutku.

Da biste kreirali novi odeljak, uradite sledeće:

 1. Desnim tasterom miša kliknite na bilo koji postojeći jezičak odeljka i izaberite Novi odeljak

 2. Otkucajte smislen opis za novi odeljak, a zatim pritisnite taster ENTER.

Odeljke možete da organizujete prevlačenjem njihovih jezičaka nalevo ili nadesno sve dok ne budu prikazani redosledom kojim želite da se pojavljuju. 

Vrh stranice

Kreiranje nove stranice

Svaki put kada kreirate novi odeljak u beležnici, automatski sadrži jednu praznu stranicu. Otkucajte naslov za ovu stranicu možete i počnite da hvatate beleške na njoj. Možete da pišete na stranici za dokle god je potrebno (za razliku od na papiru koji neće ponestaje prostora), ili možete da kreirate dodatne stranice u bilo kom trenutku.

Da biste kreirali novu stranicu, uradite sledeće:

 1. Na desnoj strani prozora programa OneNote, iznad kolone jezičaka stranica, kliknite na dugme Nova stranica .

 2. Otkucajte naslov stranice u tačkastu oblast za naslov na vrhu stranice, a zatim pritisnite taster ENTER.

Stranice možete da organizujete prevlačenjem njihovih jezičaka prema gore ili prema dole sve dok ne budu prikazani redosledom kojim želite da se pojavljuju. 

Vrh stranice

Kreiranje nove podstranice

Podstranice su odluke predstavljaju opcionalno stranice koje su prikazane kao kartica uvučeni stranice. Dok rade baš kao običan stranica, vizuelne uvlačenje njihove kartice stranice možete napraviti je lakše da zadržite informacije odvojene kada organizovanje informacija u formatu nadređeno/podređeno. Na primer, da imate glavne stranice u beležnici koja se zove „Nalozi e-pošte” i zatim imaju 5-6 podstranice, svaka od njih sadrži korisničko ime i lozinku za različite naloge e-pošte imate (jednog naloga po podstranice). Ovo možete učiniti skeniranje ili traženje informacija o lakše kasnije kada pokušavate da biste pronašli određeni deo informacija ponovo.

Nema potrebe da kreirate i koristite podstranice. Međutim, ako vam korisni, možete da kreirate podstranice u bilo kom trenutku.

Da biste kreirali novu podstranicu, uradite sledeće:

 1. Na desnoj strani prozora programa OneNote, kliknite na karticu stranice u okviru koji želite da kreirate nove podstranice.

 2. Iznad kolone jezičaka stranica, kliknite na strelicu pored dugmeta Nova stranica .

 3. U priručnom meniju koji se pojavljuje kliknite na dugme Nove podstranice.

 4. Otkucajte naslov stranice u tačkastu oblast za naslov na vrhu nove podstranice, a zatim pritisnite taster ENTER.

Možete da unapredite podstranice na normalan stranice tako što ćete kliknuti na njihove kartice stranice, a zatim prevučete pokazivač miša na levu stranu, dok se ne pojavi na podstranicu karticu sa linijama se sa normalna stranica. Slično tome, možete spuštanje bilo koju postojeću stranicu (ili podstranicu) tako što ćete kliknuti na karticu stranice, a zatim prevučete pokazivač miša nalevo po jedan ili dva uvlačenja pozicije.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×