Kreiranje formula za izračunavanja u programskom dodatku Power Pivot

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U ovom članku ćemo pogledati osnove kreiranja formula za izračunavanje za izračunate kolone i mere u Power Pivot. Ako ste novi u DAX, obavezno odjavljivanje brzi početak: naučite DAX osnove za 30 minuta.

Osnove formule

Power Pivot pruža izraze za analizu podataka (DAX) za kreiranje prilagođenih izračunavanja u Power Pivot tabelama i u Excel izvedenim tabelama. DAX obuhvata pojedine funkcije koje se koriste u Excel formulama i dodatne funkcije koje su dizajnirane tako da funkcionišu sa relacionim podacima i obavljaju dinamičku agregaciju.

Evo nekih osnovnih formula koje mogu da se koriste u izračunatoj koloni:

Formula

Opis

=TODAY()

Umeće današnji datum u svaki red kolone.

=3

Umeće vrednost 3 u svaki red kolone.

=[Column1] + [Column2]

Dodaje vrednosti u isti red kolona [Column1] i [Column2] i postavlja rezultate u isti red izračunate kolone.

Možete da kreirate Power Pivot formule za izračunate kolone vrlo slično kao što kreirate formule u programu Microsoft Excel.

Koristite sledeće korake prilikom kreiranja formule:

 • Svaka formula mora da počne istim znakom.

 • Možete da unesete ili da izaberete ime funkcije ili da unesete izraz.

 • Počnite da unosite prvih nekoliko slova funkcije ili željenog imena i opcija AutoComplete će prikazati listu dostupnih funkcija, tabela i kolona. Pritisnite taster TAB da biste dodali stavku sa liste „AutoComplete“ u formulu.

 • Kliknite na dugme Fx da biste prikazali listu dostupnih funkcija. Da biste izabrali funkciju sa padajuće liste, upotrebite tastere sa strelicama da biste markirali stavku, a zatim kliknite na dugme U redu da biste dodali funkciju u formulu.

 • Navedite argumente za funkciju tako što ćete ih izabrati sa padajuće liste mogućih tabela i kolona ili tako što ćete uneti vrednosti odnosno drugu funkciju.

 • Proverite da li ima sintaksnih grešaka: uverite se da su sve zagrade zatvorene i da su upućivanja na kolone, tabele i vrednosti ispravna.

 • Pritisnite taster ENTER da biste prihvatili formulu.

Napomena: U izračunatoj koloni, čim formulu, prihvatite se unosi u kolonu sa vrednostima. U meru, pritisnite taster ENTER čuva definiciju meru.

Kreiranje proste formule

Da biste kreirali izračunatu kolonu sa prostom formulom

Datum prodaje

Potkategorija

Proizvod

Prodaja

Količina

05.01.09.

Pribor

Torba

254995

68

05.01.09.

Pribor

Mali punjač baterija

1099,56

44

05.01.09.

Digitalni fotoaparat

Tanki digitalni fotoaparat

6512

44

06.01.09.

Pribor

Sekundarni objektiv fotoaparata

1662,5

18

06.01.09.

Pribor

Stativ

938,34

18

06.01.09.

Pribor

USB kabl

1230,25

26

 1. Izaberite i kopirajte podatke iz gorenavedene tabele, uključujući i zaglavlja tabele.

 2. U programskom dodatku Power Pivot izaberite stavke Početak> Nalepi.

 3. U dijalogu Pregled nalepljivanja kliknite na dugme U redu.

 4. Kliknite na dugme Dizajn> kolona> Dodavanje.

 5. U traku za formule koja se nalazi iznad tabele unesite sledeću formulu.

  = [Prodaja] / [Količina]

 6. Pritisnite taster ENTER da biste prihvatili formulu.

Vrednosti će biti unete u novu izračunatu kolonu za sve redove.

Saveti za korišćenje funkcije automatskog dovršavanja

 • Možete da koristite funkciju automatskog dovršavanja formule u sredini postojeće formule sa ugnežđenim funkcijama. Tekst koji se nalazi neposredno pre tačke umetanja koristi se za prikazivanje vrednosti sa padajuće liste, a tekst koji se nalazi iza tačke umetanja ostaje nepromenjen.

 • Power Pivot ne zatvara zagrade u okviru funkcija i ne podudara zagrade automatski. Morate da proverite da li je sintaksa svih funkcija ispravna da biste mogli da sačuvate ili koristite formulu. Power Pivot ističe zagrade i na taj način vam olakšava da proverite da li su zatvorene na odgovarajući način.

Rad sa tabelama i kolonama

Power Pivot tabele liče na Excel tabele, ali se njihova obrada podataka i formula razlikuje:

 • Formule u programskom dodatku Power Pivot funkcionišu samo sa tabelama i kolonama, a ne sa pojedinačnim ćelijama, referencama opsega ili nizovima.

 • Formule mogu da koriste relacije za preuzimanje vrednosti iz povezanih tabela. Vrednosti koje se preuzimaju su uvek povezane sa trenutnom vrednošću reda.

 • Ne možete da nalepite Power Pivot formule u Excel radni list i obrnuto.

 • Ne možete imati nepravilne ili „neuređene“ podatke, kao što je to moguće u Excel radnom listu. Svaki red u tabeli mora da sadrži isti broj kolona. Međutim, u pojedinim kolonama mogu da nedostaju vrednosti. Excel tabele sa podacima i Power Pivot tabele sa podacima nije moguće međusobno zameniti, ali je moguće iz programskog dodatka Power Pivot napraviti vezu ka Excel tabelama i nalepiti podatke iz Excel tabele u Power Pivot. Više informacija potražite u člancima Dodavanje podataka radnog lista u model podataka pomoću povezane tabeleKopiranje i nalepljivanje redova u model podataka u programskom dodatku Power Pivot.

Upućivanje na tabele i kolone u formulama i izrazima

Možete da podesite upućivanje na bilo koju tabelu ili kolonu koristeći njihova imena. Na primer, sledeća formula ilustruje kako da uputite na kolone iz dve tabele pomoću potpuno kvalifikovanog imena:

= SUM ("novi Sales'[Amount]) + SUM('Past Sales'[Amount])

Kada formule se procenjuje, Power Pivot prvo proverava da li opšte sintaksu, a zatim proverava imena kolona i tabela koje navodite protiv moguće kolona i tabela u trenutnom kontekstu. Ako je ime dvosmislenih ili ako nije moguće pronaći kolonu ili tabelu, dobićete grešku u formuli (nisku #ERROR umesto vrednosti podataka u opsegu ćelija gde dođe do greške). Za više informacija o imenovanju zahtevima za tabele, kolone i druge objekte, odeljak „za imenovanje zahtevi u Specifikacija DAX sintakse za Power Pivot.

Napomena: Kontekst nije važna funkcija Power Pivot modele podataka koji omogućava vam da kreirate dinamičke formule. Kontekst određuje tabele u modelu podataka, relacije između tabela i svi filtere koji su primenjeni. Više informacija potražite u članku kontekst u DAX formulama.

Relacije između tabela

Tabele mogu biti povezane sa drugim tabelama. Kreiranjem relacija dobijate mogućnost da tražite podatke u drugoj tabeli i da koristite povezane vrednosti u složenim izračunavanjima. Na primer, možete da koristite izračunatu kolonu da biste potražili celu evidenciju isporuke za trenutnog lokalnog prodavca, a zatim za zbir troškova isporuke za svaku ponaosob. Efekat koji se dobija liči na upit određen parametrima: možete da izračunate različiti zbir za svaki red u trenutnoj tabeli.

Mnoge DAX funkcije zahtevaju da između dve ili više tabela postoji relacija kako bi bilo moguće pronaći kolone na koje ste uputili i vratiti rezultate koji imaju smisla. Ostale funkcije će pokušati da identifikuju relaciju; međutim, da biste dobili najbolje rezultate, trebalo bi da uvek kreirate relaciju tamo gde je to moguće.

Kada radite sa izvedenim tabelama, posebno je važno da povežete sve tabele koje se koriste u izvedenoj tabeli kako bi bilo moguće tačno izračunati rezimirane podatke. Više informacija potražite u članku Rad sa relacijama u izvedenim tabelama.

Rešavanje problema sa greškama u formulama

Ako dobijete grešku prilikom definisanja izračunate kolone, može se desiti da formula sadrži sintaksnu grešku ili semantičku grešku

Sintaksi grešaka su najlakše da biste rešili. Obično da je u pitanju nedostaju zagradu ili zarezima. Pomoć za sintaksa pojedinačnih funkcija potražite u članku Referenca za DAX funkciju.

Drugi tip greške se dešava kada je sintaksa tačna, ali vrednost ili kolona na koju se upućuje nemaju smisla u kontekstu formule. Takve semantičke greške može izazvati jedan od sledećih problema:

 • Formula upućuje na nepostojeću kolonu, tabelu ili funkciju.

 • Formula deluje ispravno, ali kada Power Pivot preuzme podatke, on pronalazi nepodudaranje tipova i prijavljuje grešku.

 • Formula prosleđuje netačan broj ili tip parametara funkciji.

 • Formula se odnosi na različitu kolonu koja sadrži grešku i zato su njene vrednosti nevažeće.

 • Formula upućuje na kolonu koja nije obrađena. Ovo može da se desi ako ste radnu svesku prebacili u ručni režim, uneli promene, ali nikad niste osvežili podatke niti ažurirali izračunavanja.

U prva četiri slučaja, DAX označava zastavicom celu kolonu koja sadrži nevažeću formulu. U poslednjem slučaju, DAX će zasiviti kolonu kako bi bilo označeno da je kolona neobrađena.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×