Kreiranje bloga

Blog je veb lokacija koja omogućava vama ili vašoj organizaciji da brzo delite ideje i informacije. Blogovi sadrže poruke sa datumom koje su navedene obrnutim hronološkim redosledom. Osobe mogu da komentarišu poruke, kao i da unose veze ka zanimljivim lokacijama, fotografijama i srodnim blogovima.

Poruke na blogu mogu se brzo kreirati, a često imaju neformalan ton ili nude jedinstvenu perspektivu. Iako se blogovi često koriste za komentare na internetu, na nekoliko načina se mogu koristiti i u poslovnom okruženju.

U ovom članku

Overview

SharePoint blog je lokacija koja sadrži liste i biblioteke, na primer liste poruka na blogu, listu drugih blogova i biblioteku za fotografije. Kada kreirate blog, možete da podesite kategorije i da zatim prilagodite postavke bloga. Ovaj članak pruža pregled nekih jednostavnih opcija za prilagođavanje koje možete brzo da izvršite. Više informacija o prilagođavanju bloga potražite u odeljku Takođe pogledajte.

Napomena :  Da biste kreirali ili prilagodili blog, morate imati dozvolu za kreiranje lokacije.

Kada kreirate blog, potrebno je da odlučite da li želite da blog nasleđuje dozvole od nadređene lokacije ili da ručno podesite jedinstvene dozvole. U većini slučajeva trebalo bi da podesite jedinstvene dozvole za blog da biste se uverili da možete da upravljate postavkama lokacije, listama i bibliotekama nezavisno od nadređene lokacije. Možda na svom blogu želite da date manje ograničene dozvole u odnosu na one na nadređenoj lokaciji, na primer da omogućite svim ovlašćenim korisnicima intraneta da čitaju blog i komentarišu ga.

Blog možete da kreirate i prilagodite i pomoću programa za veb dizajn ili uređivanje kao što je Microsoft SharePoint Designer 2010.

Pre nego što počnete da dodajete sadržaj na blog, želećete da se uverite da su lokacija, liste i biblioteke podešene onako kako vi to želite. Na primer, možda ćete želeti da uredite opis liste da biste pomogli čitaocima da razumeju njenu svrhu, da promenite dozvole za blog ili listu Poruke ili da pratite verzije poruka na blogu kako biste mogli da vratite prethodnu verziju poruke ako je to potrebno.

Kada prilagodite postavke za blog, možete da podesite kategorije koje će vam pomoći da organizujete poruke. Kategorije su posebno korisne ako kreirate poruke na blogu o različitim temama ili za različite svrhe, na primer o trenutnim događajima, razmeni ideja za poseban projekat ili o nekoj tehnologiji ili hobiju. Kada se poruke organizuju po kategorijama, posetioci mogu lakše da pronađu poruke koje odgovaraju njihovim interesovanjima tako što će na listi Kategorije izabrati odgovarajuću kategoriju.

Vrh stranice

Kreiranje bloga

Da biste kreirali blog, morate imati dozvolu za kreiranje lokacija. Više informacija potražite od vlasnika ili administratora lokacije.

 1. Izaberite meni Radnje na lokaciji Meni „Radnje na lokaciji“ , a zatim izaberite stavku Nova lokacija.

 2. U dijalogu Kreiranje izaberite predložak lokacije Blog.

 3. U polju Naslov otkucajte ime za lokaciju bloga.

  Naslov se prikazuje u navigaciji svake stranice na lokaciji, na primer na gornjoj traci za veze.

 4. U polju Ime URL adrese otkucajte poslednji deo veb adrese koju želite da koristite za lokaciju bloga.

 5. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste brzo kreirali blog u skladu sa podrazumevanim postavkama, uključujući iste dozvole koje ima nadređena lokacija, kliknite na dugme Kreiraj.

  • Da biste prilagodili neke postavke lokacije, na primer da biste podesili jedinstvene dozvole ili promenili da li se lokacija prikazuje na traci sa alatkama za brzo pokretanje ili na gornjoj traci za veze, izaberite stavku Više opcija.

   1. U odeljku Dozvole uradite nešto od sledećeg:

    1. Ako želite da koristite istu dozvolu i grupe kao nadređena lokacija, izaberite stavku Koristi iste dozvole kao nadređena lokacija.

    2. Ako želite da postavite jedinstvenu dozvolu za blog, izaberite stavku Koristi jedinstvene dozvole. Ako izaberete jedinstvene dozvole, imaćete mogućnost da postavite dozvole kada završite sa unosom postavki na trenutnoj stranici.

   2. Da biste gornju traku za veze sa nadređene lokacije prikazali na stranicama bloga, u odeljku Nasleđivanje navigacije kliknite na dugme Da.

   3. Kliknite na dugme Kreiraj.

   4. Ako se pojavi stranica „Podešavanje grupa za ovu lokaciju“, podesite posetioce, članove i vlasnike lokacije.

    Savet : Veze za više informacija o dozvolama i pristupu sadržaju potražite u odeljku Takođe pogledajte.

Vrh stranice

Podešavanje kategorija

Ako planirate da kreirate nekoliko poruka na blogu ili poruke o različitim temama, dobra je ideja da podesite kategorije. Čitaoci mogu da izaberu kategoriju koju žele da čitaju, što im olakšava pronalaženje poruka za koje su zainteresovani.

Kasnije možete da dodate još kategorija ili da uredite njihova imena. Ako ne želite da koristite kategorije, možete da odaberete stavku Nijedna za kategoriju kada kreirate poruku.

 1. Izaberite stavku Sadržaj cele lokacije.

 2. U okviru Liste izaberite stavku Kategorije.

  Pojavljuje se lista Kategorije. Ako niste ranije podesili kategorije za blog, lista sadrži čuvare mesta za kategorije, na primer Kategorija 1 i Kategorija 2.

 3. Na listi Kategorije kliknite na dugme Uredi Slika dugmeta sa desne strane čuvara mesta za kategoriju koji želite da promenite.

 4. Izaberite tekst čuvara mesta, otkucajte novi željeni tekst, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj

 5. Ponovite 3. i 4. korak da biste zamenili postojeće kategorije čuvara mesta vlastitim kategorijama.

 6. Da biste dodali još kategorija, ispod liste kategorija izaberite stavku Dodaj novu stavku, a zatim u polju Naslov otkucajte ime kategorije.

 7. Da biste izbrisali kategoriju, postavite pokazivač na njeno ime, potvrdite izbor u polju za potvrdu koje se pojavljuje pored imena kategorije, a zatim na traci kliknite na dugme Izbriši stavku.

Vrh stranice

Promena slike i opisa

Sliku i opis koji se prikazuju u okviru Osnovni podaci o ovom blogu možete da promenite tako što ćete izmeniti veb segment koji sadrži te informacije.

 1. Na matičnoj stranici bloga postavite pokazivač na stavku Osnovni podaci o ovom blogu, kliknite na strelicu koja se pojavljuje pored nje, a zatim izaberite stavku Uredi veb segment.

 2. Da biste promenili podrazumevanu sliku, kliknite na nju, nalepite drugu sliku na njeno mesto i, ako je potrebno, promenite njenu veličinu tako što ćete kliknuti i prevući jedan od kvadratnih okvira za promenu veličine oko slike.

 3. Da biste promenili opis, izaberite podrazumevani tekst i izbrišite ga ili prekucajte, prema potrebi.

 4. Kada završite sa promenom sadržaja veb segmenta, u oknu zadatka veb segmenta sa strane veb segmenta kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Prilagođavanje drugih postavki bloga

Kada ga kreirate, možda ćete želeti da prilagodite postavke bloga, njegovih lista ili biblioteka. Da biste brzo prilagodili postavke i upravljali njima, blog nudi listu veza za prilagođavanje.

Sledeća procedura nudi opšte korake za prilagođavanje bloga. Veze ka informacijama o lokacijama, listama i bibliotekama potražite u odeljku Takođe pogledajte.

 1. Da biste prilagodili listu ili biblioteku na blogu, uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste prilagodili listu Poruke, u okviru Alatke za blog izaberite stavku Upravljaj porukama.

  • Da biste prilagodili listu Komentari, u okviru Alatke za blog izaberite stavku Upravljaj komentarima.

  • Da biste prilagodili bilo koje druge liste ili biblioteke na blogu – na primer listu Veze ili biblioteku slika Fotografije – izaberite stavku Sadržaj cele lokacije, a zatim izaberite listu koju želite da promenite.

 2. Da biste promenili druge postavke bloga, izaberite meni Radnje na lokaciji Meni „Radnje na lokaciji“ , a zatim izaberite stavku Postavke lokacije.

 3. Kliknite na tip postavke koju želite da promenite, na primer Tema lokacije ili Dozvole za lokaciju, a zatim primenite odgovarajuće promene.

 4. Ponovite ovu proceduru za sve druge postavke, liste ili biblioteke koje želite da promenite.

Vrh stranice

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×