Kreiranje biblioteke obrazaca

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

biblioteka obrazaca nudi jednostavan način da delite i pratite XML obrasce koji se koriste za prikupljanje informacija. Na primer, možete da kreirate biblioteku obrazaca za izveštaje o troškovima vašeg tima.

Pregled

Kreiranje biblioteke obrazaca

Uređivanje predloška obrasca

Navođenje prilagođenog predloška

Pregled

Obrazac je zasnovan na predlošku. Zamislite da dizajnirate predložak izveštaja o troškovima koji će koristiti vaš tim. Svaki izveštaj o troškovima koji neko popuni je obrazac.

Obrazac koji neko popuni je samo .xml datoteka koja sadrži podatke (i samo podatke) unete u obrazac, kao što su datum troška i iznos. Sve ostalo što sačinjava izveštaj o troškovima obezbeđuje predložak obrasca. Nakon što osobe ispune obrasce, možete podatke iz obrazaca da objedinite ili ih izvezete radi analize.

U biblioteci obrazaca možete da koristite kreiranje verzija i funkcije odobravanja za upravljanje obrascima, kao što upravljate datotekama i drugim tipovima biblioteka. Možete da pratite verzije da biste mogli da pregledate istoriju verzija i vraćate prethodne verzije, ako zatreba. Možete i da naznačite da obrasci ostaju u stanju čekanja dok ih ne odobri ili ne odbaci neko ko ima dozvolu za to.

Biblioteka obrazaca je zgodan način za čuvanje obrazaca na jednoj lokaciji, ali obrasce možete čuvati i u drugim tipovima biblioteka, kao što su biblioteke dokumenata. Možete da iskoristite tipove sadržaja da biste obrasce učinili dostupnim u drugim bibliotekama, kao što je timska biblioteka dokumenata. Veze ka više informacija o tipovima sadržaja potražite u odeljku Takođe pogledajte.

Biblioteka obrazaca dolazi sa datotekom za čuvanje mesta koju treba da zamenite predloškom. Da biste kreirali ili prilagodili predložak, upotrebite program za dizajniranje XML obrazaca kao što je Microsoft Office InfoPath 2007 ili XML uređivač koji je kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services 3.0.

Kada objavljujete predložak u biblioteci obrazaca, kolone biblioteke su zasnovane na kolonama predloška.

Iako biblioteke obrazaca mogu da čuvaju druge tipove datoteka, postoje prednosti rada sa XML datotekama i prilagođavanja pomoću kompatibilnog programa. Možete da objedinite podatke iz obrazaca, a naslovi i polja koja naznačite u predlošku pojavljuju se kao kolone u biblioteci obrazaca.

Napomena: Da biste kreirali biblioteku obrazaca, morate da imate dozvolu za upravljanje listama na lokaciji gde to želite da učinite.

Vrh stranice

Kreiranje biblioteke obrazaca

Neki programi za dizajniranje XML obrazaca, kao što je Office InfoPath 2007, omogućavaju vam da kreirate biblioteku na SharePoint lokaciji kada iz programa za dizajniranje objavljujete predložak obrasca. U većini slučajeva, započinjete čuvanjem kopije predloška koju zatim objavljujete u biblioteci. Više informacija o objavljivanju predložaka obrazaca potražite u pomoći vašeg programa za dizajniranje XML obrazaca ili XML uređivača.

Ako program za dizajniranje obrasca sam kreira biblioteku, nema potrebe da sledite ovu proceduru za kreiranje biblioteke iz sistema Windows SharePoint Services 3.0. Nakon što program sam kreira biblioteku, možete po želji da promenite bilo koju postavku biblioteke na SharePoint lokaciji.

Program za dizajniranje obrazaca može takođe da ponudi i opciju za objavljivanje predloška u postojećoj biblioteci. Upotrebite tu proceduru da biste kreirali biblioteku obrazaca pre nego što objavite predložak. Na primer, možda želite da kreirate biblioteku, da izmenite njene postavke i dodate joj korisnike i grupe pre nego što objavite predložak obrasca.

 1. Izaberite stavku Prikaži sav sadržaj lokacije, a zatim kliknite na dugme Kreiraj na stranici „Sav sadržaj lokacije“.

  Savet: U većini slučajeva možete umesto toga da koristite meni Radnje na sajtu Slika dugmeta da biste dovršili ovaj korak.

 1. U odeljku Biblioteke izaberite stavku Biblioteka obrazaca.

  1. U polju Ime otkucajte ime biblioteke. Ime biblioteke je obavezno.

   Ime se pojavljuje na vrhu stranice biblioteke, ono postaje deo adrese za stranicu biblioteke i pojavljuje se u navigacionim elementima koji korisnicima pomažu da pronađu i otvore biblioteku.

  1. U polje Opis unesite opis svrhe biblioteke. Opis je opcionalan.

   Opis se pojavljuje pri vrhu stranice biblioteke, ispod imena biblioteke. Ako nameravate da omogućite biblioteci da prima sadržaj putem e-pošte, e-adresu biblioteke možete dodati u opis kako bi je ljudi lako pronašli.

 2. Da biste dodali vezu ka ovoj biblioteci na traci za brzo pokretanje, proverite da da je izabrana u odeljku Navigacija .

 3. Ako se pojavi odeljak Dolazna e-pošta, administrator je vašoj lokaciji omogućio primanje sadržaja putem e-pošte. Ako želite da drugi dodaju obrasce biblioteci obrazaca slanjem e-poruka, kliknite na dugme Da ispod stavke Omogući ovoj biblioteci dokumenata da prima e-poštu. Tada u polje E-adresa upišite prednji deo adrese koju želite da drugi koriste za tu biblioteku obrazaca.

 4. Da bi se kreirala verzija svaki put kada se datoteka prijavi biblioteci obrazaca, u odeljku Istorija verzija dokumenta kliknite na dugme Da.

  Kasnije možete odabrati da li želite da uskladištite i glavne verzije i međuverzije i koliko verzija svaki koje želite da pratite.

 5. U odeljku Predložak dokumenta izaberite predložak obrasca koji želite da navedete kao tip obrasca za sve obrasce u biblioteci.

 6. Kliknite na dugme Kreiraj.

Napomena: Kada korisnik kreira obrazac, on se podrazumevano otvara u programu za uređivanje obrasca koji je kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services 3.0, ako je neki takav instaliran na korisnikovom čvrstom disku. Ako nijedan kompatibilni program nije instaliran, obrazac se otvara u pregledaču. Menjanjem naprednih postavki za tu biblioteku, možete da naznačite da se obrazac uvek otvara u pregledaču.

Vrh stranice

Uređivanje predloška obrasca

Neki XML uređivači i programi za dizajniranje XML obrazaca koji su kompatibilni sa sistemom Windows SharePoint Services, kao što je Office InfoPath 2007, predložak obrasca uređuju i objavljuju iz XML uređivača ili programa za dizajniranje obrazaca.

Neki programi za dizajniranje obrazaca mogu zahtevati da uređuju lokalnu verziju predloška, a zatim da je ponovo objave biblioteci iz programa. Više informacija o objavljivanju predložaka obrazaca potražite u pomoći vašeg programa za dizajniranje XML obrazaca ili XML uređivača.

Koristite sledeću proceduru ako nemate lokalnu kopiju predloška i treba da pribavite kopiju sa SharePoint lokacije. Zavisno od vašeg programa za dizajniranje obrazaca, predložak se može otvoriti kao dostupan samo za čitanje. Možda ćete prvo morati da sačuvate redigovani predložak na čvrstom disku, pa da ga onda ponovo objavite.

 1. Ako biblioteka nije već otvorena, kliknite na naziv biblioteke na traci „Brzo pokretanje“.

  Ako se ne pojavi ime biblioteke, izaberite stavku Prikaz celog sadržaja lokacije i zatim kliknite na ime biblioteke.

 2. U polju postavke meni Settings menu , kliknite na dugme Postavke biblioteke obrazaca.

 3. U grupi Opšte postavke, izaberite stavku Napredne postavke.

 4. U odeljku Predložak dokumenta, ispod polja URL adresa predloška kliknite na vezu Uredi predložak.

 5. Predložak će se otvoriti u XML uređivaču ili programu za dizajniranje XML obrazaca koji je kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services, kao što je Office InfoPath 2007.

 6. Unesite željene izmene, a zatim sačuvajte predložak.

  Zavisno od vašeg programa za dizajniranje obrazaca, možda ćete morati da ponovo objavite predložak iz vašeg programa na SharePoint lokaciju.

 7. Na SharePoint lokaciji, u dnu stranice Napredne postavke biblioteke obrazaca, kliknite na dugme U redu.

Napomena: Ako su korisnici vaše lokacije već ispunili obrasce zasnovane na originalnom predlošku, razmotrite kako bi izmene predloška mogle uticati na te obrasce. Na primer, dodavanje polja za koje se od korisnika zahteva da ga ispune može izazvati pojavu grešaka u originalnim obrascima koji su ispunjeni pre dodavanja tog polja.

Vrh stranice

Određivanje prilagođenog predloška

Da biste prilagodili predložak obrasca u biblioteci obrazaca, koristite XML uređivač ili program za dizajniranje XML obrazaca koji je kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services. Program vam može preporučiti da prilagodite predložak i ponovo ga objavite iz programa. Na primer, želite da napravite izmene lokalne kopije predloška u programu Office InfoPath 2007, a zatim da ga ponovo objavite SharePoint lokaciji. Nema potrebe da naznačite putanju ka prilagođenom predlošku sa svoje SharePoint lokacije. Više informacija potražite u pomoći svog programa.

Sledeća procedura vam pokazuje kako da naznačite prilagođeni predložak sa svoje SharePoint lokacije. Da biste naznačili prilagođeni predložak, prvo morate da prilagođeni predložak objavite ili kopirate u fasciklu obrazaca te biblioteke, a zatim da biblioteci ukažete na lokaciju predloška.

 1. Ako biblioteka nije već otvorena, kliknite na naziv biblioteke na traci „Brzo pokretanje“.

  Ako se ne pojavi ime biblioteke, izaberite stavku Prikaz celog sadržaja lokacije i zatim kliknite na ime biblioteke.

 2. U polju Radnje meni Slika menija , kliknite na dugme Otvori pomoću programa Windows Explorer.

 3. U programu Windows Explorer potražite prilagođeni predložak koji ste kreirali.

 4. Kliknite desnim tasterom miša na datoteku i u priručnom meniju izaberite stavku Kopiraj.

 5. Kliknite na dugme Nazad dok se ne vratite u biblioteku, a zatim izaberite fasciklu Obrasci da biste je otvorili.

 6. Kliknite desnim tasterom miša u praznu oblast u prozoru fascikle i u priručnom meniju izaberite stavku Nalepi.

 7. Zatvorite Windows Explorer i vratite se u biblioteku na lokaciji.

 8. U polju postavke meni Settings menu , kliknite na dugme Postavke biblioteke obrazaca.

 9. U grupi Opšte postavke, izaberite stavku Napredne postavke.

 10. U odeljku Predložak dokumenta upišite adresu predloška koji želite da koristite u polje URL adresa predloška. Lokacija je Web adresa predloška na SharePoint lokaciji, relativno u odnosu na ime lokacije. Na primer, ako se vaš predložak zove Porudžbine.xml i dodajete ga fascikli obrazaca biblioteke deljenih dokumenata, u polje URL adresa predloška treba da upišete /Deljeni dokumenti/Obrasci/Porudžbine.xml.

  Ako postavke u odeljku Predložak dokumenta nisu dostupne, moguće je da je omogućeno više tipova sadržaja. Da biste videli da li je više tipova sadržaja omogućeno, proverite da li je izabrana stavka Da ispod teksta Dozvoli upravljanje tipovima sadržaja? u odeljku Tipovi sadržaja. Ako jeste, morate da uredite predložak za tipove sadržaja, pod uslovom da imate dozvolu za menjanje postavki biblioteke.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×