Koristite prelome odeljaka da biste promenili raspored ili oblikovanja u jednom odeljku dokumenta

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Prelome odeljka možete da koristite da biste promenili raspored ili oblikovanje nekih stranica dokumenta. Na primer, možete da na delu stranice sa jednim stupcem uključite prikaz u dva stupca. Poglavlja u dokumentu možete da razdvojite tako da numerisanje stranica svakog poglavlja počinje brojem 1. Takođe možete da kreirate drugačije zaglavlje ili podnožje za neki odeljak dokumenta.

Primer dokumenta sa prelomima odeljka

1. odeljak oblikovan kao jednu kolonu. Ovo je podrazumevani format kolone u programu Microsoft Office Word.

2. odeljak u formatu dve kolone. Da biste premestili tekst u raspored sa dve kolone, označite tekst koji želite da se pojavljuju u dve kolone, izaberite stavku Raspored na stranici (u Office 2007, Office 2010 i Office 2013) ili raspored (u sistemu Office 2016), zatim u grupi Podešavanje stranice , kliknite na strelicu nadole u okviru kolone i izaberite stavku dve.

U ovom članku

Tipovi preloma odeljka koje možete da umetnete

Promena rasporeda dokumenta ili oblikovanja

Uklanjanje promena rasporeda dokumenta

Tipovi preloma odeljka koje možete da umetnete

Prelomi odeljka koriste se za kreiranje rasporeda ili oblikovanje promena u delu dokumenta. Možete da promenite sledeće formate za pojedinačne odeljke:

 • Margine

 • Položaj ili veličina papira

 • Izvor papira za štampač

 • Ivice stranica

 • vertikalno poravnavanje teksta na stranici

 • Zaglavlja i podnožja stranica

 • Kolumne

 • Numerisanje stranica

 • Numerisanje redova

 • Fusnote i endnote

  Napomene : 

  • Prelom odeljka kontroliše oblikovanje odeljka teksta koji mu prethodi. Kada izbrišete prelom odeljka, izbrisaćete i oblikovanje odeljka za tekst koji prethodi prelomu. Taj tekst će postati deo sledećeg odeljka i preuzeti njegovo oblikovanje. Na primer, ako poglavlja dokumenta razdvojite pomoću preloma odeljka, a zatim izbrišete prelom odeljka na početku drugog poglavlja, prvo poglavlje i drugo poglavlje će se nalaziti u istom odeljku i imati oblikovanje koje je prethodno koristilo samo drugo poglavlje.

  • Prelom odeljka koji kontroliše oblikovanje poslednjeg dela dokumenta neće biti prikazan kao deo dokumenta. Kliknite u poslednji pasus dokumenta da biste promenili oblikovanje dokumenta.

Sledeći primeri pokazuju vrste preloma odeljka koje možete da umetnete. (U svakoj ilustraciji dvostruka tačkasta linija predstavlja prelom odeljka.)

Komanda Sledeća stranica umeće prelom odeljka i započinje novi odeljak na sledećoj stranici. Ovaj tip preloma odeljka posebno je pogodan za pravljenje novih poglavlja u dokumentu.

Prelom odeljka na sledećoj stranici

Komanda Kontinuirano umeće prelom odeljka i započinje novi odeljak na istoj stranici. Kontinuirani prelom odeljka je koristan kada treba kreirati promene oblikovanja, poput različitog broja kolona na istoj stranici.

Kontinuirani prelom odeljka

Komande Parna stranica i Neparna stranica umeću prelom odeljka i započinju novi odeljak na sledećoj parnoj ili neparnoj stranici. Ako želite da poglavlja dokumenta uvek počinju na neparnoj ili parnoj stranici, za prelom odeljka koristite opcije Neparna stranica i Parna stranica.

Prelom odeljka na neparnoj stranici

Vrh stranice

Promena rasporeda dokumenta ili oblikovanja

 1. Kliknite na mesto u dokumentu gde želite da izvršite promenu u oblikovanju.

  Možda ćete želeti da izaberete deo dokumenta oko kojeg želite da umetnete par preloma odeljka.

 2. Na kartici Raspored na stranici (ili karticu " raspored " u sistemu Office 2016), u grupi Podešavanje stranice kliknite na dugme Prelomi.

  Slika trake u programu Word

 3. U grupi Prelomi odeljaka izaberite tip preloma odeljka koji odgovara tipu željene promene oblikovanja.

  Na primer, ako vam je cilj da razdvojite dokumenta u poglavlja, možete poželeti da svako poglavlje započne na neparnoj stranici. U grupi Prelomi odeljaka izaberite stavku Neparna stranica.

Vrh stranice

Uklanjanje promena rasporeda dokumenta

Prelom odeljka određuje gde će se u dokumentu pojaviti promena u oblikovanju. Kada izbrišete prelom odeljka, biće izbrisano i oblikovanje odeljka za tekst pre preloma. Taj tekst će postati deo sledećeg odeljka i preuzeti oblikovanje tog odeljka.

Proverite da li se nalazite u prikaz „Radna verzija“ tako da možete da vidite dvostruku isprekidanu liniju preloma odeljka.

 1. Izaberite prelom odeljka koji želite da izbrišete.

 2. Pritisnite taster DELETE.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×