Koristite čitač ekrana sa lepljive beleške

Koristite čitač ekrana sa lepljive beleške

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Lepljive beleške sa tastature i Narator, ugrađenih čitač ekrana operativnog sistema Windows, da biste brzo uraditi sve suštinske osnovne zadatke, kao što su kreiranje i brisanje lepljive beleške, koristeći beleške liste ili premeštanje između lepljive beleške.

Napomene: 

 • Tasterske prečice, pogledajte članak tasterske prečice za lepljive beleške.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

U ovoj temi

Otvorite lepljive beleške

Lepljive beleške ostanite na ekranu, čak i kada ponovo pokrenete računar.

 1. Pritisnite taster sa Windows logotipom, otkucajte lepljive beleškei zatim pritisnite taster Enter. Otvara se Lepljive beleške . Ako nema postojeće lepljive beleške, nešto se kreira za vas.

 2. Otkucajte tekst u belešci lepljive.

Kreiranje nove lepljive beleške

Možete da imate više lepljive beleške.

 1. Otvorite Lepljive beleškei pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + N. Kreira novu lepljive beleške.

 2. Otkucajte tekst u belešci lepljive.

Kretanje između lepljive beleške

Možete da se krećete između više lepljive beleške.

 • Da biste prešli na sledeći lepljive beleške, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Tab. Ako na listi beležaka je aktivan, to je uključeno u toku dok se krećete iz jedne beleške na sledeći.

 • Da biste prešli na prethodni lepljive beleške, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Shift + Tab.

Koristite listu beležaka

Na listi beležaka vam omogućava da sakrijete beleške sa ekrana bez njihovog brisanja. Takođe možete da pretražujete beleške liste da biste pronašli beleške, zatvoreno ili otvorite.

 • Da biste otvorili listu beležaka, uradite nešto od sledećeg:

  • Iz menija Lepljive beleške zadataka, izaberite sve beleške i pritisnite taster Enter.

  • Iz lepljive beleške, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + H.

 • Da biste premestili na listi beleške, pritisnite nagore ili strelica nadole dok ne čujete poruku i pritisnite taster Enter da biste premestili fokus na njega. Ako je zatvorili belešku, takođe otvoriće se ga.

 • Da biste zatvorili listi beleške, pritisnite taster Tab dok ne čujete „Zatvorite prozor”, a zatim pritisnite taster Enter.

Pretraga lepljive beleške

 1. Na listi beleške, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F da biste premestili fokus na polje za pretragu . Čujete: „Počnite da kucate i taster Enter da biste pretražili”.

 2. Unesite termin za pretragu, a zatim pritisnite taster Enter da biste premestili fokus na listu beleške. Beleške liste se automatski filtrira na osnovu termin za pretragu.

 3. Da biste premestili na listi beleške, pritisnite nagore ili strelica nadole dok ne čujete poruku i pritisnite taster Enter da biste premestili fokus na njega. Ako je zatvorili belešku, takođe otvoriće se ga.

 4. Da biste zaustavili filtriranje liste beleške, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F da biste se vratili na polje za pretragu i izbrisali termin za pretragu.

Oblikovanje lepljive beleške

Da biste oblikovali tekst lepljive beleške, uradite nešto od sledećeg:

 • Korišćenje tasterskih prečica:

  • Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + B možete podebljati tekst.

  • Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + I primena kurziva na tekst.

  • Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + u da biste podvlačenje teksta.

  • Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + T da biste precrtani tekst.

  • Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Shift + L da biste se prebacivali znakove za nabrajanje za trenutni red.

 • Pritiskajte taster Tab dok ne čujete ime oblikovanja komandu koju želite da koristite, a zatim pritisnite taster Enter.

Zatvorite lepljive beleške

Zatvaranje beleške ona skriva sa radne površine, ali se ne briše. Zatvoreni beleške možete ponovo otvorili sa liste beleške. Da biste zatvorili belešku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + W.

Brisanje lepljive beleške

Možete da izbrišete lepljive beleške sa liste beleške tako što ćete otići na belešku koju želite i pritisnuti taster Delete. Da biste izbrisali belešku ste trenutno otvorili:

 1. U otvorenoj belešci, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + D. Čujete: „Dugme "Izbriši"”.

 2. Pritisnite taster Enter. Lepljive beleške se brišu. Fokus se premešta na sledeću lepljive beleške.

Prijavite se da biste sinhronizovali lepljive beleške svim uređajima

 1. Na listi beleške, pritisnite taster Tab dok ne čujete „Postavke”, a zatim pritisnite taster Enter.

 2. Ako ste odjavljeni, čujete: „Prijavite se za sinhronizaciju vaših beležaka sa oblakom”. Pritisnite taster Enter da biste se prijavili.

 3. Izaberite svoje akreditive za prijavljivanje tako što ćete pritisnuti taster strelica nadole dok ne čujete onu koju želite, a zatim pritisnite taster Enter. Da se prijavite koristeći odabrani nalog, pritisnite taster Tab dok ne čujete „Nastavi”, a zatim pritisnite taster Enter. Ako se prijavite pomoću naloga koji je trenutno niste prijavljeni na uređaju ili Dodavanje novog naloga, bićete upitani da dodatne informacije kao što su e-adresu ili lozinku za unos.

Izlaz iz lepljive beleške

Da biste sprečili otvaranje lepljive beleške koji prikazuje na ekranu kada ponovo pokrenete računar, izađite iz Lepljive beleške.

 1. U Lepljive beleške, pritisnite tastere Alt + F4.

Takođe pogledajte

Tasterske prečice za lepljive beleške

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×