Koristite čitač ekrana da biste promenili font u programu Word 2016

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Word 2016 ima ugrađene komande koje vam omogućavaju da menjanje fontova u dokument ili čak i Prilagodi fontove. Na primer, možete da promenite font na nekoliko reči ili znakova pomoću tasterskih prečica. Da, ali ako želite da promenite ceo dokument sve odjednom, možete da primenite fontova teme na dokument. Na kraju, možete da podesite podrazumevanog fonta za dokument. Takođe možete prilagoditi veličinu, boju i stil na nekoliko načina.

Napomena : Procedure u ovoj temi su dokumentovane pomoću programa „Narator“ i JAWS. Više informacija o radu sa određenim čitačima ekrana potražite od proizvođača pomoćne tehnologije (AT).

Savet : Čitači ekrana mogu se razlikovati na način koji opisuju fontovi i oblikovanje. Na primer, u JAWS, da biste čuli fonta koji se koristi, pritisnite taster Insert + F. U narator, pritisnite kombinaciju tastera Caps Lock + 0.

Napomena : Ova tema pretpostavlja da su korisnici JAWS isključili funkciju virtuelne meni trake.

U ovoj temi

Korišćenje tasterskih prečica da biste promenili font

Izbor fonta, kao što su Calibri naspram Arial, obično ne utiče na način čitača ekrana čita dokument. Međutim, fontove možete promeniti za osobe koje imaju slabim vidom i osobe koje imaju sluha kao disleksija za čitanje. Ove osobe odabrali SanSerif font kao što su Verdana, Calibri ili Arial.

Promena teksta u drugi font

 1. Izaberite tekst koji hoćete da oblikujete.

 2. Da biste otvorili okvir Font , pritisnite taster Alt + H, a zatim F, F. Tasterske prečice komandu bira trenutni font. Kao fokus prosleđuje opcije, čitača ekrana identifikovanja kartici "Početak" i dijalog "Font", a zatim izgovorite ime izabrani font.

 3. Izaberite font koji želite ili otkucajte njeno ime, a zatim pritisnite taster Enter.

Napomena : Da biste čuli boje fonta u JAWS, pritisnite taster Insert + 5.

Povećavanje ili smanjivanje veličine fonta

 1. Izaberite tekst koji želite da promenite veličinu.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste tekst veće 1 tačku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + strelica nalevo uglaste zagrade.

  • Da biste smanjili tekst 1 tačku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + desna zagrada.

  • Da se tekst postepeno veće prema veličine dugmeta Povećaj veličinu fonta , pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Shift + > (veće od).

  • Da umanjite tekst postepeno prema veličine dugmeta Smanji veličinu fonta , pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Shift + < (manje od). (Narator glasova, "Nepoznato Šifra").

  • Da biste izabrali veličinu u polju Veličina fonta , pritisnite taster Alt + H, a zatim F, s Čućete numeričku vrednost trenutnog veličina fonta. Otkucajte broj tačaka koje želite ili izaberite jedan sa liste i pritisnite taster Enter.

Promenite nekoliko svojstava fonta odjednom

Možete da pregledate fonta svojstva i promenite nekoliko odjednom dok radite u dijalogu " Font ". Možete da se krećete među opcijama pomoću tasterskih prečica.

 1. Izaberite tekst koji hoćete da oblikujete.

 2. Da biste otvorili dijalog "Font", pritisnite taster Alt + H, a zatim F, N.

 3. Možete krećite kroz opcije u dijalogu ili koristiti jednu ili više sledeće tasterske prečice da odete na određenu opciju u dijalogu i izaberite je:

  Da biste otišli:

  Pritisnite

  Fonta

  Alt+F

  Stil fonta

  ALT + Y

  Veličina fonta

  Alt+S

  Boja fonta

  Alt+C

  Stil podvlačenja

  ALT + i

  Podvlačenje boja

  Alt+C

  Precrtano

  ALT + K

  Dvostruko precrtani tekst

  Alt+L

  Eksponentni tekst

  Alt+P

  Indeksni tekst

  Alt+B

  Mala slova

  Alt+M

  Velikim slovima

  Alt+A

  Skriveno

  Alt+H

  Postavi kao podrazumevano

  Alt+D

  Tekstualni efekti

  Alt+E

  Kartica Font

  Alt+N

  Kartica Više opcija

  Alt+V

 4. Da biste primenili promene i zatvorili dijalog Font , karticu na dugme u redu i pritisnite taster Enter.

Savet : Da biste uklonili oblikovanje iz izabranog teksta, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + RAZMAKNICA. Takođe možete da koristite dugme " Obriši sva oblikovanja " (Alt + H, E).

Korišćenje fontova teme da biste oblikovali celog dokumenta

Teme fonta menja fontovi u celom dokumentu tako što ćete koristiti par fontove koji su dizajnirani da rade zajedno. Prvi font koji se koristi za naslove, a drugi za telo teksta.

Savet : Da biste se uverili da fontova teme se primenjuju na naslove, morate da primenite stil naslova u programu Word na tekst naslova. Da biste saznali kako, pogledajte odeljak koristite čitač ekrana da biste primenili naslova i stilove pasusa u programu Word 2016.

 1. Da biste otvorili na dugme Fontovi teme , pritisnite tastere Alt + G, a zatim T, F.

 2. Koristite taster Tab ili strelica nadole da biste pregledali listu fontova teme. Izaberite temu fonta koju želite, a zatim pritisnite taster Enter.

 3. Da biste čuli opis fontova koje primenjuje temu, koristite čitača ekrana. Na primer, u JAWS, pritisnite taster Insert + F. U narator, pritisnite kombinaciju tastera Caps Lock + 0.

Dodatne informacije

Office centar za pristupačnost

Prvi koraci u korišćenju čitača ekrana u programu Word 2016

Tasterske prečice za Microsoft Word 2016 za Windows

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×