Korišćenje trake umesto trake sa alatkama i menija

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. Potražite pronađete verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku za referencu.

Kada prvi put pokrenete neke programe u Microsoft Office 2007, možda ćete biti iznenadilo onim što vidite. Meniji i trake sa alatkama u nekim programima zamenjene na traci, koja je deo Korisnički interfejs Microsoft Office Fluent.

Slika glavne trake programa Word
Na traci jer se pojavljuje u programu Microsoft Office Word 2007

Glavna traka je dizajnirana tako da ubrzava pronalaženje komandi koje su vam potrebne za obavljanje zadatka. Komande su organizovane u logične grupe koje su grupisane u kartice. Svaka kartica odnosi se na jedan tip aktivnosti, poput pisanja ili pravljenja rasporeda stranice. Da bi se smanjila pretrpanost ekrana, neke kartice će biti prikazane samo kada su potrebne. Na primer, kartica Alati za slikanje će se prikazati samo kada izaberete sliku.

Programi koji koriste glavnu traku

Glavne traka je istaknuta u sledećim Microsoft Office 2007 programima:

 • Office Access 2007

 • Office Excel 2007

 • Office PowerPoint 2007

 • Office Word 2007

 • Office Outlook 2007 (u otvorenim stavkama poput pošte, kontakata ili zakazanih obaveza)

Smanjivanje glavne trake

Glavne traka je dizajnirana tako da ubrzava pronalaženje komandi koje su vam potrebne za obavljanje zadatka. Komande su organizovane u logične grupe koje su grupisane u kartice. Svaka kartica odnosi se na jedan tip aktivnosti, poput pisanja ili pravljenja rasporeda stranice. Da bi se smanjila pretrpanost ekrana, neke kartice će biti prikazane samo kada su potrebne.

Ne postoji način da glavnu traku izbrišete ili je zamenite trakama sa alatkama i menijima iz prethodnih verzija sistema Microsoft Office. Međutim, glavnu traku možete da umanjite i tako obezbedite više slobodnog prostora na ekranu.

Trajno umanjivanje glavne trake

 1. Kliknite na dugme Prilagodi priručnu traku Slika dugmeta .

 2. Sa liste izaberite stavku Smanji glavnu traku.

 3. Da biste koristili traku dok je umanjena, izaberite karticu koju želite da koristite, a zatim izaberite stavku ili kliknite na komandu koju želite da koristite.
  Na primer, kada je traka umanjena, možete da izaberete tekst u Microsoft Office Word dokumentu, kliknete na karticu Početak, a zatim u grupi Font izaberete željenu veličinu teksta. Nakon što izaberete željenu veličinu teksta, traka će se ponovo smanjiti.

Privremeno umanjivanje glavne trake

 • Da biste brzo umanjili glavnu traku, dvaput kliknite na ime aktivne kartice. Da biste glavnu traku vratili u prethodno stanje, ponovo dvaput kliknite na karticu.

  Tasterska prečica da biste umanjili ili vraćanje u prethodno stanje na traci, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + F1.

Vraćanje glavne trake u prethodno stanje

 1. Kliknite na dugme Prilagodi priručnu traku Slika dugmeta .

 2. Sa liste izaberite stavku Smanji glavnu traku.

  Tasterska prečica da biste umanjili ili vraćanje u prethodno stanje na traci, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + F1.

Savet : Tasterske prečice možete da koristite i dok je glavna traka umanjena. Više informacija o tasterskim prečicama potražite u članku Korišćenje tastature za rad u programima sa glavnom trakom.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Deli Facebook Facebook Twitter Twitter E-pošta E-pošta

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×