Korišćenje programa Excel kao kalkulatora

Korišćenje programa Excel kao kalkulatora

Umesto da posegnete za kalkulatorom, koristite Microsoft Excel za matematičke proračune!

Na radni list možete uneti jednostavne formule za sabiranje, deljenje, množenje i oduzimanje dve ili više numeričkih vrednosti. Takođe možete da koristite funkciju automatskog zbira da biste brzo izračunali zbir grupe vrednosti bez njihovog ručnog unošenja u formulu. Kada kreirate formulu, možete je uneti u susedne ćelije – nema potrebe da istu formulu ponovo kreirate.

Kada se dobro upoznate sa tim jednostavnim formulama, možda ćete želeti da saznate više o tome kako se prave složene formule i da isprobate neke od brojnih funkcija koje su dostupne u programu Excel. Više informacija potražite u člancima Pregled formula i Lista funkcija radnog lista (po kategoriji).

Napomena: Snimci ekrana u ovom članku napravljeni su u programu Excel 2016. Vaš prikaz može biti drugačiji, u zavisnosti od verzije programa Excel koju koristite.

Više informacija o jednostavnim formulama

Sve stavke formule počinju znakom jednakosti (=). Za jednostavne formule, jednostavno otkucajte znak jednakosti iza kojeg slede numeričke vrednosti koje želite da izračunate i matematički operatori koje želite da koristite – znak plus (+) za sabiranje, znak minus (-) za oduzimanje, zvezdica (*) za množenje i kosa crta (/) za deljenje. Zatim pritisnite taster ENTER i Excel odmah izračunava i prikazuje rezultat formule.

Na primer, kada otkucate =12,99 + 16,99 u ćeliji C5 i pritisnite taster ENTER, Excel izračunava rezultat i prikazuje 29,98 u toj ćeliji.

Primer jednostavne formule

Formula koju unesete u ćeliju ostaće vidljiva u polju za formulu i moći ćete da je vidite svaki put kada izaberete tu ćeliju.

Važno: Iako postoji funkcija SUM, funkcija SUBTRACT ne postoji. Umesto toga koristite operator minus (-) u formuli; na primer, =8-3+2-4+12. Odnosno, možete da koristite znak minus za konvertovanje broja u njegovu negativnu vrednost u funkciji SUM; na primer, formula =SUM(12,5,-3,8,-4) koristi funkciju SUM za sabiranje brojeva 12, 5, oduzimanje broja 3, sabiranje broja 8 i oduzimanje broja 4, tim redosledom.

Korišćenje automatskog zbira

Najlakši način za dodavanje formule SUM u radni list jeste korišćenjem automatskog zbira. Izaberite praznu ćeliju direktno iznad ili ispod opsega koji želite da saberete, a zatim na kartici Početak ili Formula na traci izaberite stavke Automatski zbir > Zbir. Automatski zbir će automatski otkriti opseg za sabiranje i napraviti formulu za vas. To može da funkcioniše i po horizontali ako izaberete ćeliju levo ili desno od opsega koji se sabira.

Napomena: Automatski zbir ne funkcioniše na opsezima ćelija koje nisu susedne.

Možete da koristite čarobnjak za automatski zbir za automatsko građenje formule za sabiranje.  Izaberite opseg iznad/ispod opsega za sabiranje ili sa njegove leve/desne strane i idite na karticu Formula na traci, zatim izaberite stavke Automatski zbir > Zbir.

Automatski zbir vertikalno

Ćelija B6 prikazuje formulu automatskog zbira: =SUM(B2:B5)

Čarobnjak za automatski zbir je automatski otkrio ćelije B2:B5 kao opseg za sabiranje. Sve što treba da uradite jeste da pritisnete taster ENTER da biste to potvrdili. Ako treba da dodate/izuzmete još ćelija, možete da držite pritisnuto taster Shift > taster sa strelicom po izboru, dok ne bude izabrano ono što želite i pritisnete taster ENTER kada završite.

Vodič za funkcije Intellisense: plutajuća oznaka SUM(broj1,[broj2], …) ispod funkcije je njen vodič Intellisense. Ako kliknete na stavku SUM ili ime funkcije, ono će se pretvoriti u plavu hipervezu koja će vas odvesti na temu pomoći za tu funkciju. Ako kliknete na pojedinačne elemente funkcije, odgovarajući delovi u formuli biće markirani. U ovom slučaju samo B2: B5 će biti markirano jer postoji samo jedna referenca broja u ovoj formuli. Oznaka Intellisense se pojavljuje za svaku funkciju.

Automatski zbir horizontalno

Ćelija D2 prikazuje formulu automatskog zbira: =SUM(B2:C2)

Sačekajte, ima još toga za sabiranje. Pogledajte funkciju SUM!

Kraj ponovnom otkucavanju iste formule

Kada kreirate formulu, možete je kopirati u druge ćelije – nema potrebe da istu formulu ponovo kreirate. Možete da kopirate formulu ili koristite pokazivač za popunjavanje Pokazivač za popunjavanje da biste kopirali formulu u susedne ćelije.

Na primer, kada kopirate formulu iz ćelije B6 u C6, formula u toj ćeliji se automatski menja kako bi se ažurirale reference ćelija u koloni C.

Kada kopirate formulu, reference ćelija se automatski ažuriraju

Kada kopirate formulu, uverite se da su reference ćelija ispravne. Reference ćelija možete da promenite na osnovu apsolutnih ili relativnih referenci. Više informacija potražite u članku Kopiranje i lepljenje formule u drugu ćeliju ili na drugi radni list.

Šta mogu da koristim u formuli za imitiranje tastera na kalkulatoru?

Taster na kalkulatoru

Excel metod

Opis, primer

Rezultat

+ (taster Plus)

+ (plus)

Koristite u formuli da biste sabrali brojeve. Primer: =4+6+2

12

- (taster Minus)

- (minus)

Koristite u formuli da biste oduzeli brojeve ili da biste označili negativan broj.

Primer: =18-12

Primer: =24*-5 (24 puta minus 5)


6

-120

x (taster Množenje)

* (zvezdica)

Koristite u formuli da biste pomnožili brojeve. Primer: =8*3

24

÷ (taster Deljenje)

/ (kosa crta)

Koristite u formuli da biste podelili jedan broj drugim. Primer: =45/5

9

% (taster Procenat)

% (procenat)

Koristite u formuli uz * da biste pomnožili procentom. Primer: =15%*20

3

(kvadratni koren)

SQRT (funkcija)

Koristite funkciju SQRT u formuli da biste pronašli kvadratni koren broja. Primer: =SQRT(64)

8

1/x (recipročna vrednost)

=1/n

Koristite =1/n u formuli, pri čemu n predstavlja broj kojim želite da podelite 1.

Primer: =1/8

0,125

Da li imate određeno pitanje vezano za Excel?

Objavite pitanje na forumu Excel zajednice

Pomozite nam da poboljšamo Excel

Imate li predloge za to kako možemo da poboljšamo sledeću verziju programa Excel? Ako imate, pogledajte teme na lokaciji Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Operatori za izračunavanje i redosled operacija u programu Excel

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Tasterske prečice i funkcijski tasteri u programu Excel

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×