Korišćenje prikaza liste u Access aplikaciji

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Važno    Microsoft više ne preporučuje kreiranje i korišćenje Access Veb aplikacija u sistemu SharePoint. Kao alternativu, razmislite o korišćenju Microsoft PowerApps da izgradi poslovna rešenja bez kodova za veb i mobilne uređaje.

Da biste podatke iz Access aplikacije videli u rasporedu obrasca, koristite prikaz liste (poznat i kao prikaz detalja liste). Kada dodate novu tabelu u aplikaciju ili uvezete podatke u aplikaciju, Access automatski kreira prikaz liste za svaku tabelu, ali možete da kreirate dodatne prikaze liste za tabele. Prikaz liste uključuje ugrađeno polje za pretragu, tako da je korisno kada želite da pretražite ili filtrirate određene podatke. Prikaz liste je takođe koristan za prikazivanje detalja zapisa, kao i dodavanje, uređivanje ili brisanje zapisa iz tabele. Izaberite zapis da biste prikazivali ili uređivali u kontroli liste na levoj strani prikaza liste. Više informacija o dodavanju tabela u Access aplikacije potražite u članku Kreiranje Access aplikacije.

Napomena: Ovaj članak se ne primenjuje na Access baze podataka radne površine. Više informacija o kreiranju obrazaca u bazama podataka radne površine potražite u članku Kreiranje Access obrasca.

Prikaz liste

Kada Access kreira novi prikaz liste, on automatski kreira kontrolu u prikazu za svako polje u tabeli. Kada dodate novo polje u tabelu, Access dodaje novu kontrolu za to polje i u prikaz liste. Ako u prikaz liste unesete promene dizajna, kao što su premeštanje ili menjanje veličine kontrola, i sačuvate te promene, Access pri dodavanju novih polja u tabelu više neće dodavati nove kontrole u prikaz liste. U ovom slučaju, vi ćete morati da, pri dodavanju novih polja u tabelu, dodate nove kontrole u prikaz liste. Saznajte više o dodavanju kontrola u prikaz.

Kreiranje novog prikaza liste

Da biste dodali novi prikaz liste u tabelu, dovršite sledeće korake:

 1. Otvorite aplikaciju u Accessu.

 2. Kliknite na ime natpisa tabele u biraču tabela u levom oknu, a zatim kliknite na dugme Dodaj novi prikaz (znak plus).

  Dodavanje prikaza liste iz Access klijenta

 3. U dijalogu Dodanje novog prikaza unesite ime za prikaz u polje Ime prikaza, podesite stavku Tip prikaza na opciju Detalji liste i izaberite ime tabele u polju Izvor zapisa.

 4. Izaberite stavke Početak > Pokreni aplikaciju da biste otvorili prikaz liste u pregledaču.

 5. Kliknite na ime tabele > Lista da biste dodali, izmenili ili izbrisali podatke u ovom prikazu.

Vrh stranice

Korišćenje radnih dugmadi u prikazu liste

 • Da biste dodali novi zapis: Kliknite na radno dugme Dodaj Dodaj dugme zapisa na traku radnji , otkucajte podatke, a zatim kliknite na radno dugme Sačuvaj Čuvanje radnog dugmeta na traci radnji .

 • Da biste uredili zapis: Kliknite na zapis sa liste i zatim kliknite na radno dugme Uredi Uređivanje radnog dugmeta na traci radnji :

 • Da biste izbrisali zapis: Kliknite na zapis sa liste i zatim kliknite na radno dugme Izbriši Brisanje zapisa radnog dugmeta na traci radnji .

 • Da biste otkazali nesačuvane izmene podataka zapisa: Kliknite na radno dugme Otkaži Dugme "Otkaži" Radnje na traku radnji .

Traka radnji u prikazu liste

Evo više informacija o radu sa radnom dugmadi u Access aplikaciji.

Vrh stranice

Filtriranje podataka u prikazu liste

Polje za pretragu možete da koristite za filtriranje liste. Na primer, da biste pronašli stavke sa znakovima „an“, otkucajte znakove u polju Filtriranje liste i pritisnite taster Enter. Access filtrira u više polja. U ovom primeru, rezultati su „Alan“ i „Ana“.

Korišćenje polja za pretragu u prikazu liste

Da biste se vratili u nefiltrirani prikaz, u polju za pretragu kliknite na „x“.

Evo više informacija o pronalaženju podataka u prikazu liste.

Savet: Kada prikazujete zapise u prikazu liste, otkucajte znak kose crte / kao tastersku prečicu da biste premestili fokus na polje za pretragu.

Vrh stranice

Brisanje prikaza liste

Da biste izbrisali postojeći prikaz liste, dovršite sledeće korake:

 1. Otvorite aplikaciju u Accessu.

 2. Kliknite na ime natpisa tabele u biraču tabela u levom oknu, a zatim kliknite na prikaz liste.

 3. Kliknite na dugme „Svojstva“, a zatim na dugme Izbriši.

  Meni "postavke" u pregledaču, sa otvorenom uređivanje, Preimenovanje duplirane i brisanje
 4. Kliknite na dugme Da da biste izbrisali prikaz liste ili na dugme Ne da biste otkazali brisanje.

Napomena: Brisanje prikaza liste uklanja ga iz liste prikaza priložene tabeli i iz okna za navigaciju. Ne možete da opozovete brisanje prikaza liste.

Vrh stranice

Preimenovanje natpisa prikaza liste

Kada kreirate novu tabelu u Access aplikaciji, Access koristi listu kao natpis prikaza. Ovaj natpis nije stvarno ime objekta prikaza liste prikazanog u oknu za navigaciju. Natpis prikaza liste možete da promenite u nešto više, prema sopstvenom ukusu. Promena natpisa prikaza liste ne menja ime objekta prikaza liste prikazanog u oknu za navigaciju.

Da biste preimenovali natpis prikaza liste, dovršite sledeće korake:

 1. Otvorite aplikaciju u Accessu.

 2. Kliknite na ime natpisa tabele u biraču tabela u levom oknu, a zatim kliknite na prikaz liste.

 3. Kliknite na dugme „Svojstva“, a zatim na dugme Preimenuj.

  Meni "postavke" u pregledaču, sa otvorenom uređivanje, Preimenovanje duplirane i brisanje
 4. Otkucajte novo ime natpisa prikaza liste, a zatim pritisnite taster Enter.

  Natpis prikaza liste menjaju se klijenti
 5. Kliknite na dugme Sačuvaj na priručnoj traci da biste sačuvali promene natpisa.

Savet: Da biste promenili poziciju prikaza liste na vrhu ekrana, kliknite i držite natpis i prevucite ga nalevo ili nadesno na novu poziciju.

Vrh stranice

Kopiranje prikaza liste

Ako želite da napravite identičnu kopiju prikaza liste, možete da koristite funkciju „Dupliraj“ u Access aplikacijama.

Da biste kopirali prikaz liste, dovršite sledeće korake:

 1. Otvorite aplikaciju u Accessu.

 2. Kliknite na ime natpisa tabele u biraču tabela u levom oknu, a zatim kliknite na prikaz liste.

 3. Kliknite na dugme „Svojstva“, a zatim na dugme Dupliraj.

  Meni "postavke" u pregledaču, sa otvorenom uređivanje, Preimenovanje duplirane i brisanje
 4. Otkucajte ime za novu kopiju prikaza liste u polju Ime duplikata. Imajte na umu da svaki objekat prikaza u oknu za navigaciju mora da bude jedinstven.

 5. U polju Lokacija duplikata izaberite tabelu kojoj ćete dodeliti kopiju. Kada tabeli dodelite kopiju prikaza, Access prikazuje ime natpisa prikaza kada kliknete na ime natpisa tabele u levom oknu.

  Duplirani prikaz dijalog koji prikazuje ime duplirane box i lokaciju za polje "duplirane".

  Savet: Ako ne želite da dodelite kopiju prikaza određenoj tabeli, u polju „Lokacija duplikata“ možete da izaberete stavku [Samostalni/Iskačući]. Kada napravite kopiju prikaza kao samostalni prikaz, Access prikazuje objekat u oknu za navigaciju, ali ne i u listi prikaza dodeljenoj tabelama. Da biste otvorili samostalne prikaze u pregledaču, morate da koristite radnju makroa „Otvori iskačući meni“.

 6. Kliknite na dugme U redu da biste kreirali novu kopiju prikaza liste ili na dugme Otkaži da biste otkazali kreiranje kopije prikaza liste.

 7. Da biste sačuvali promene prikaza liste, kliknite na dugme Sačuvaj na priručnoj traci.

Vrh stranice

Sledeći koraci

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×