Korišćenje mreža za isporuku sadržaja sa uslugom SharePoint Online

Rezime:    Ovaj članak opisuje mreže za isporuku sadržaja (CDN-ove) i kako ih možete koristiti da biste povećali SharePoint Online performanse.

U današnjim zajednicama za veb razvoj postoje mnoge uobičajene biblioteke (kao što su JavaScript i CSS datoteke) koje možete uključiti u svoje SharePoint rešenje. Mnoge od njih hostuje Microsoft na svom ASP CDN-u. To znači da možete da referencirate ove biblioteke sa ovih distribuiranih servera i dozvolite ugrađenim sistemima DNS usmeravanja na internetu da pronađu server koji je najbliži vašem korisniku. Primeri u ovom članku pokazuju kako je velika vremenska razlika između preuzimanja popularne biblioteke jQuery sa SharePoint Online servera i ASP CDN-a. Korisnik možda već ima CDN verziju keširanu na lokalnom računaru, tako da ne mora da preuzima datoteku. To može biti važno ako imate korisnike distribuirane širom sveta i udaljene od centra podataka koji hostuje vaš SharePoint Online sajt.

Prilikom kreiranja stranica za SharePoint Online, na kašnjenje može da utiče fizička udaljenost između korisnika i lokacije SharePoint Online instance. Ovo je naročito važno za organizacije koje imaju globalnu prisutnost, pri čemu sajt može biti hostovan na jednom kontinentu, a korisnici na drugoj strani sveta pristupaju njegovom sadržaju. CDN-ovi pomažu u olakšavanju ove situacije tako što hostuju određene popularne veb resurse na različitim lokacijama bližim krajnjim korisnicima.

Pošto CDN predstavlja svetsku mrežu servera koji hostuju iste datoteke, internet URL adrese za datoteke uskladištene na CDN-ovima tumače se po računaru klijenta tako da server koji je najbliži korisniku uslužuje datoteku. Time se znatno smanjuju odlaganja izazvana kružna putovanja mreže.

Izazov hostovanja SharePoint Online sajtova za globalne korisnike

SharePoint Online sajtovi se hostuju u centrima podataka u odnosu na lokaciju (koju je naveo korisnik) koju ste izabrali kada ste se upisali u Office 365. Na primer, ako je sajt na serverima u SAD, a imate korisnike koji pristupaju sajtu iz Istočne Azije, može doći do problema sa kašnjenjem zbog udaljenosti koju podaci moraju da pređu preko fiber optičkog kabla.

Mnoge statičke datoteke koje koristi podrazumevani SharePoint korisnički interfejs već se hostuju na Microsoft svetskoj mreži CDN-ova. Ovo će poboljšati performanse tokom vremena. Međutim, ako koristite neke popularne JavaScript i CSS resurse (na primer, JQuery, Modernizr, Bootstrap ili ASP.NET Ajax), možete da poboljšate vremena učitavanja ovih datoteka korišćenjem slobodno dostupnih CDN-ova.

Prednosti korišćenja CDN-ova za poboljšanje brzine preuzimanja

Korišćenje CDN-ova može da poboljša vremena učitavanja stranica iz različitih razloga. Jedan razlog je to što je udaljenost između CDN-a i korisnika možda kraća od udaljenosti od SharePoint Online instance. Te mreže se distribuiraju u velikoj meri i one su takođe dizajnirane da imaju visok nivo dostupnosti i vremena odziva. Drugi razlog je to što ako koristite popularnu biblioteku CSS datoteka, zajedno sa CDN-om, korisnik možda već ima keširanu biblioteku i neće uopšte morati da je preuzima.

Sledeći snimci ekrana ilustruju prednosti korišćenja CDN-ova. Ovi snimci ekrana napravljeni su na kartici Mreža u Internet Explorer 11 alatkama za programere. Ovi snimci ekrana prikazuju kašnjenje u popularnoj biblioteci jQuery. Da biste prikazali ovaj ekran, u sistemu Internet Explorer pritisnite F12 i izaberite karticu Mreža koja je označena pomoću Wi-Fi ikone.

Snimak ekrana F12 mreže

Ovaj snimak ekrana prikazuje biblioteku otpremljenu u galeriju master stranica na samom SharePoint Online sajtu. Vreme potrebno za otpremanje biblioteke je bilo 1,51 sekundi.

Snimak ekrana vremena učitavanja od 1,51 s

Drugi snimak ekrana prikazuje isporuku iste datoteke od strane Microsoft CDN-a. Ovog puta kašnjenje je oko 496 milisekundi. Ovo je veliko poboljšanje i pokazuje da je ukupno vreme za preuzimanje sadržaja stranice skraćeno za čitavu sekundu.

Snimak ekrana vremena učitavanja od 469 ms

Korišćenje CDN-ova uz SharePoint Server 2013

Korišćenje CDN-ova ima smisla samo u SharePoint Online kontekstu i treba ga izbegavati uz SharePoint Server 2013. Razlog je to što nijedna prednost vezana za geografsku lokaciju nije tačna ako se server lokalni ili je geografski blizu. Pored toga, ako postoji mrežna veza sa serverima na kojima se sajt hostuje, sajt se može koristiti bez internet veze i zato ne može da preuzima CDN datoteke. U suprotnom, treba da koristite CDN ako je dostupan i stabilan za biblioteku i datoteke koje su vam potrebne za sajt.

Popularni CDN-ovi i njihovo korišćenje

Ajax CDN korporacije Microsoft nudi većinu popularnih biblioteka, uključujući jQuery (i sve njene ostale biblioteke), ASP.NET Ajax, Bootstrap, Knockout.js i još mnogo toga.

Da biste uključili ove skripte u projekat, jednostavno zamenite sve reference za ove javno dostupne biblioteke referencama za CDN adresu umesto da je uključite u sam projekat. Na primer, koristite sledeći kôd da biste se povezali sa bibliotekom jQuery:

<script src=http://ajax.aspnetcdn.com/ajax/jquery-2.1.1.js> </script>

Više informacija o CDN-ovima potražite u članku Mreže za isporuku sadržaja.

Više tema o korišćenju CDN-ova sa sistemom SharePoint

Hostovanje veb segmenta na strani klijenta iz sistema Office 365 CDN

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×