Korišćenje keša objekta uz SharePoint Online

Ovaj članak objašnjava razliku između korišćenja keša objekta u lokalnom sistemu SharePoint Server 2013 i usluzi SharePoint Online.

Postoji značajan negativan uticaj oslanjanja na keš objekta u primeni usluge SharePoint Online Svaka zavisnost od keša objekta u usluzi SharePoint Online smanjuje pouzdanost stranice.

Kako funkcioniše keš objekta u usluzi SharePoint Online i sistemu SharePoint Server 2013

Kada se SharePoint Server 2013 hostuje lokalno, klijent ima privatne izložene veb servere koji hostuju keš objekta. To znači da je keš namenjen jednom klijentu i ograničen je samo time koliko memorije je dostupno i dodeljeno kešu objekta. Zbog toga što se u lokalnom scenariju uslužuje samo jedan klijent, izloženi veb serveri obično imaju korisnike koji stalno iznova upućuju zahteve za iste sajtove. To znači da se keš brzo popunjava i ostaje pun rezultata upita liste i SharePoint objekata koje korisnici redovno traže.

Prikazuje saobraćaj i opterećenje lokalnih izloženih veb servera

Usled toga se poboljšava vreme učitavanja stranice kada korisnik po drugi put poseti stranicu. Posle najmanje četiri učitavanja iste stranice, stranica se kešira na svim izloženim veb servera.

Nasuprot tome, u usluzi SharePoint Online ima mnogo više servera, ali i mnogo više sajtova. Svaki korisnik može da se poveže sa različitim izloženim veb serverom koji nema popunjeni keš. Ili se keš možda i popuni za server, ali sledeći korisnik na tom izloženom veb serveru zatraži stranicu sa drugog sajta. Ili čak i ako sledeći korisnik zatraži istu stranicu kao pri prethodnoj poseti, njegovo opterećenje se prenese na drugi izloženi veb server koji nema tu stranicu u kešu. U tom slučaju keširanje uopšte ne pomaže korisnicima.

Na sledećoj slici svaka tačka predstavlja stranicu koju korisnik traži i to gde je ona keširana. Različite boje predstavljaju različite korisnike koji deljeno koriste SaaS infrastrukturu.

Prikazuje rezultat keširanja objekta u usluzi SharePoint Online

Kao što možete da vidite na dijagramu, male su šanse da bilo koji određeni korisnik pogodi server sa keširanom verzijom stranice. Pored toga, usled velike propusne moći i činjenice da servere deli mnogo sajtova, keš ne traje dugo jer ima ograničen prostor dostupan za keširanje.

Zbog svega toga oslanjanje na to da će korisnici dobiti keširane objekte nije efikasan način da se obezbede kvalitet utiska korisnika pri radu i vremena učitavanja stranica u usluzi SharePoint Online.

Ako ne možemo da se oslonimo na keš objekta kako bismo poboljšali performanse u usluzi SharePoint Online, šta da koristimo umesto toga?

Pošto ne bi trebalo da se oslanjate na keširanje u usluzi SharePoint Online, treba da procenite alternativne pristupe dizajnu za SharePoint prilagođavanja koji koriste keš objekta. To znači da koristite pristupe za probleme sa performansama koji se ne oslanjaju na keširanje objekta kako bi korisnicima pružili dobre rezultate. To je opisano u nekim drugim člancima u ovoj grupi i obuhvata:

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×