Korišćenje grafikona u prezentaciji

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Možete da uključite mnogo različitih tipova podataka grafikona i grafika u PowerPoint prezentaciji. To obuhvata Stubičasti grafikoni linijski grafikoni, kružne grafikone, trakaste grafikone, oblasni grafikoni, xy grafikoni, Berzanski grafikoni, površinski grafikoni, Prstenasti grafikoni, grafikoni sa mehurićima i radarski grafikoni.

Napomene : 

 • Ne vidite grafikon koji želite u ovom članku.  Više informacija o različitim grafikone i grafikone možete da koristite, pogledajte dostupne tipove grafikona.

 • Ako Microsoft Excel nije instaliran na vašem računaru, nećete moći da iskoristite napredne podataka grafikona mogućnosti u sistemu Microsoft Office. Umesto toga, kada kreirate nove podatke grafikona u programu PowerPoint, otvoriće se Microsoft Graph.

Može učiniti grafikon u programu PowerPoint ili Excel. Ako imate veliku količinu podataka u grafikonu, Kreiranje grafikona u programu Excel, a zatim Kopirajte je u prezentaciju. To takođe predstavlja najbolji način ako redovno promene podataka i želite grafikona da biste uvek odražavaju najnovije brojeve. U tom slučaju, kada kopirate grafikona, zadržite povezane sa originalnoj Excel datoteci.

Kreiranje grafikona u programu PowerPoint

Da biste kreirali jednostavan grafikon ispočetka u programu PowerPoint, na kartici Umetni > Grafikon i izaberite željeni grafikon.

 1. Na kartici Umetni > Grafikon.

  Prikazuje dugme za umetanje grafikona u programu PowerPoint
 2. Izaberite tip grafikona i kliknite dvaput na željeni grafikon.

  Prikazuje izbor stubičastog grafikona u programu PowerPoint

  Savet : Za pomoć oko odlučivanja o tome koji grafikon je najbolji za vaše podatke, pogledajte dostupne tipove grafikona.

 3. U unakrsnoj tabeli koja se pojavljuje zamenite podrazumevane podatke svojim informacijama.

  Unakrsna tabela koja prikazuje podrazumevane podatke za grafikon
 4. Kada završite, zatvorite unakrsnu tabelu.

Savet : Kada umetnete grafikon, pojavljuje se mala dugmad pored njegove gornjeg desnog ugla. Koristite dugme Dugme „Elementi grafikona“ Elementi grafikonada biste prikazali, sakrili ili oblikovali stvari kao što su Naslovi osa ili oznake podataka. Ili upotrebite dugme Dugme „Prilagodite izgled grafikona“ Stilovi grafikonada biste brzo promenili boju ili stil grafikona. Na dugme Filteri grafikona Dugme „Filteri grafikona“ je i napredniji opciju da prikazuje ili sakriva podatke u grafikonu.

Vrh stranice

Možete da koristite Microsoft PowerPoint 2010 da napravite i uredite grafikona i grafika pomoću podataka u programu Microsoft Excel 2010. Da biste dodali grafikonu ili grafiku prezentacije na dva načina:

 • Možete da kreirate grafikon u prezentaciji.    Kada kreirate grafikon u programu PowerPoint, podataka za taj grafikon je uređivati pomoću programa Microsoft Excel 2010, ali podaci se čuvaju sa PowerPoint datoteku.

 • Možete da nalepite grafikon ili na Excel grafikona u prezentaciju i veze ka podacima u Excel datoteci.    Kada kopirate grafikon iz sačuvane Excel datoteke i nalepite ga u prezentaciju, podatke u grafikonu je povezana sa tom Excel datoteke. Ako želite da promenite podatke u grafikonu, morate da izvršite promene u povezanom radnom listu u programu Excel i zatim osvežite podatke u PowerPoint prezentaciji. Excel radni list je u odvojenoj datoteci i neće biti sačuvan u PowerPoint datoteku.
  Lepljenje povezane grafikon je najlakši način da ih uključe grafikona od postojećeg Excel radne sveske ili sa veliku količinu podataka. Više informacija potražite u članku Umetanje povezanog Excel grafikona u programu PowerPoint 2010.

Kreiranje grafikona ili grafikona u prezentaciji

 1. Na kartici Umetanje , u grupi Ilustracije kliknite na grafikon.
  Grupa „Ilustracije“ na kartici „Umetanje“

 2. U dijalogu Umetanje grafikona kliknite na strelice da biste pregledali tipove grafikona.

  Izaberite željeni tip grafikona koji želite i zatim kliknite na dugme u redu.

  Na raspolaganju vam je veliki izbor različitih grafikona u dijalogu „Umetanje grafikona“

  Savet : Kad postavite pokazivač miša preko nekog tipa grafikona, ekranska napomena prikazaće njegovo ime.

 3. Uređivanje podataka u Excel 2010.

  Uzorak podataka za grafikon

  Kada završite sa uređivanjem podataka, možete da zatvorite Excel.

 4. Izaberite karticu datoteka , a zatim kliknite na dugme Zatvori. Grafikon u programu PowerPoint se automatski ažurira novim podacima.

Možete da izmenite grafikon u programu PowerPoint, uključujući promene izgled, veličinu ili položaj. Kliknite na grafikon, a zatim na kartici zeleni Alatke za grafikone , koristite karticu Dizajn, raspored ili oblik da biste izmenili. Da biste dodali efekte animacije na grafikon, koristite alatke na kartici " animacije ".

Kada kliknete na grafikon, pojavljuje se kartica "Alatke za grafikone".

Napomena : Ako ne vidite Alatke za grafikone, proverite da li kliknite bilo gde unutar grafikona da biste ga aktivirali.

Možete da promenite podatke u grafikonu u programu PowerPoint. Kliknite na grafikon, a zatim na kartici zeleni Alatke za grafikone , izaberite karticu Dizajn , a zatim kliknite na dugme Uredi podatke. Za više detalja, pogledajte članak Promena podataka u postojećem grafikonu.

Vrh stranice

Saveti

 • Da biste dobili dobar uvid u šta možete da dodate ili promenite u grafikonu, u okviru Alatke za grafikone, kliknite na dugme Dizajn, rasporedi Oblikovanje kartice, a zatim istražite grupe i opcije koje su obezbeđene na svakoj kartici.

  Kontekstualna kartica „Alatke za grafikone“ prikazuje se samo ako ste izabrali grafikon.

 • Možete da pristupite dizajn, raspored i oblikovanje funkcije koje su dostupne za određene elemente grafikona (kao što su osa grafikona ili legendu) tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša te elemente grafikona.

 • Neki tipovi grafikona, kao što su organizacioni grafikoni toka, hijerarhijski dijagrami, ili koji prikazuje informacije koje se ponavljaju, može se lako i efikasno kreirati pomoću SmartArt grafike. Ako niste sigurni koja bi najbolje alatke, pogledajte članak kada treba koristiti SmartArt grafiku, a kada treba koristiti grafikon?

Dodatne informacije

Vrh stranice

Ovaj članak sadrži

Pregled podataka grafikona i pravljenju šeme

Umetanje grafikona ili grafikona u prezentaciji

Nalepite grafikon ili na Excel grafikona u prezentaciju i veze ka podacima u programu Excel

Kreiranje drugog tipa grafikona (dijagram toka, organizacioni grafikon, vremenska osa)

Pregled podataka grafikona i pravljenju šeme

Možete dodati podataka grafikonu ili grafiku u prezentaciju u jedan od dva načina:

 • Možete da kreirate grafikon u prezentaciji.    Kada kreirate novi grafikon u programu PowerPoint, možete da uredite podatke za taj grafikon u Office Excel 2007, ali podaci se čuvaju sa PowerPoint datoteku.

 • Možete da nalepite grafikon ili na Excel grafikona u prezentaciju i veze ka podacima u datoteci Office Excel 2007 .    Kada kopirate grafikon iz sačuvane Office Excel 2007 datoteke i nalepite ga u prezentaciju, podatke u grafikonu je povezana sa tom Excel datoteke. Ako želite da promenite podatke u grafikonu, morate da napravite promene u povezanom radnom listu u Office Excel 2007 , a zatim osvežite podatke u PowerPoint prezentaciji. Excel radni list je u odvojenoj datoteci i neće biti sačuvan u PowerPoint datoteku.

Napomena : Ako otvorite prezentaciju koja je kreirana u ranijoj verziji programa PowerPoint i prezentacija sadrži grafikon ili grafikon koji je kreiran pomoću programa Microsoft Graph, PowerPoint 2007 održava izgled i doživljaj grafikon ili grafikon i omogućavaju vam da nastavite da ažurirate grafika ili grafikon.

Grafikon od probnih podataka
Grafikon u programu PowerPoint koji se sastoji od uzorka podataka iz Excel radnog lista

Umetanje grafikona ili grafikona u prezentaciji

 1. U programu PowerPoint, kliknite na čuvar mesta koji želite da umetnete grafikon.

 2. Na kartici Umetanje, u grupi Ilustracije kliknite na dugme Grafikon.

 3. U dijalogu Umetanje grafikona kliknite na grafikon, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Office Excel 2007 se otvara u razdeljenom prozoru i prikazuje uzorak podataka na radnom listu.

  Uzorak podataka za grafikon
  Uzorak podataka na Excel radnom listu
 4. U programu Excel da biste zamenili uzorak podataka, kliknite na ćeliju na radnom listu i zatim otkucajte podatke koje želite.

  Takođe, možete da zamenite uzorak osa oznake u koloni A i ime stavke legenda u red 1.

  Napomena : Kad ažurirate radni list, grafikon u programu PowerPoint automatski ažurira novim podacima.

 5. Kada završite sa unosio podatke u programu Excel, u meniju datoteka izaberite stavku Zatvori.

Napomena : Da biste promenili podatke u grafikonu koji ste umetnuli,    koristite komandu Uredi podatke . Da biste saznali više o komandu Uredi podatke , pogledajte članak Promena podataka u postojećem grafikonu.

Nalepite grafikon ili na Excel grafikona u prezentaciju i veze ka podacima u programu Excel

Kreiranje i kopiranje grafikona i grafikona u Office Excel 2007 i nalepite ga u PowerPoint prezentaciji. Kada ažurirate podatke u povezane Office Excel 2007 datoteku, možete da ažurirate grafikon u programu PowerPoint pomoću komande " Osveži podatke ".

Da biste saznali više o kopiranju i lepljenju Excel grafikona i grafika u PowerPoint prezentaciju, potražite u članku Kopiranje Excel grafikona u drugi Office program.

Napomena : Ako želite da budete u mogućnosti da biste automatski ažurirali ili osvežavanje podataka u grafikonu ili grafiku, morate da sačuvate Excel datoteke pre nego što umetnete grafikon ili grafikon.

 1. U programu Excel izaberite grafikon tako što ćete kliknuti na njegovu ivicu, a zatim na kartici Početak, u grupi Ostava kliknite na dugme Iseci.

 2. U programu PowerPoint, kliknite na čuvar mesta na stranici slajda ili beleške koje želite da umetnete grafikon na.

 3. Na kartici Početak , u grupi Ostava kliknite na strelicu ispod stavke Nalepi, a zatim izaberite stavku Nalepi.

Vrh stranice

Kreiranje organizacionog grafikona, vremenske ose, ili dodavanje grafikona iz programa Excel

Savet : Ako ne znate da li vam je potrebna podataka grafikona ili neki drugi tip grafike, pogledajte članak kada treba koristiti SmartArt grafiku, a kada treba koristiti grafikon?

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×