Korišćenje funkcije Val za konvertovanje tekstualnih vrednosti u brojeve

Korišćenje funkcije Val za konvertovanje tekstualnih vrednosti u brojeve

Funkcija Val() može da izvuče bilo koje tekstualne podatke (ili tekstualne niske podataka) iz polja koje sadrži i tekst i brojeve i vrati samo numeričke vrednosti.

Na primer, u polju koje skladišti informacije o kilometraži 30 kilometara želite da izvučete numeričke podatke, koristićete Val ("ime polja") na sledeći način:

Val (“mileage”)

Funkcija Val() prestaje sa čitanjem niske čim naleti na znak koji ne prepoznaje kao broj, tako da simboli i znaci poput oznaka za dolar i zareza, koji se često smatraju delovima numeričkih vrednosti, nisu priznati.

Napomena: Jedini važeći znak za razdvajanje decimala priznat od strane funkcije Val() jeste tačka (.). Ako koristite neki drugi znak za razdvajanje decimala, što rade neke međunarodne aplikacije, koristite funkciju CDbl umesto funkcije Val.

Drugi način da koristite funkciju Val() je kad vršite upite za dve tabele. Na primer, ID broj je u tabeli 1 uskladišten kao tekstualno polje, a u tabeli 2 kao brojčano polje. Da biste povezali ove tabele i izvršili upite za njih, tipovi podataka moraju biti slični. Zato biste funkciju VAL() koristili za konvertovanje polja sa ID-om u tabeli 1 na sledeći način:

ConvertedID: Val([FieldName]) 

Funkciju Val možete koristiti u izrazu. Ako niste upoznati sa izrazima, pogledajte kako kreirati izraze ili možete pročitati više o dodavanju funkcija u izraze.

Za više informacija o funkcijama, pogledajte pomoć za ugrađene funkcije, svojstva, radnje makroa i SQL ključne reči.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×