Korišćenje funkcije TalkBack za upravljanje kalendarom i događajima u programu Outlook za Android

Planirajte događaje kalendara i primajte podsetnike na Android mobilnom uređaju pomoću TalkBack čitača ekrana i Outlook Android aplikacije.

Napomene : 

 • Ako ga još nemate, preuzmite i instalirajte Outlook za Android aplikaciju iz prodavnice Google Play Aplikacija Outlook za Android sa lokacije Google Play.

 • Tasterske prečice i navigacija u aplikaciji Outlook mogu da se razlikuju od onih u aplikaciji Outlook na vebu, koje koristite u veb pregledaču na uređaju.

 • Za navigaciju i unos informacija i komandi možete da koristite pokrete, diktiranje ili spoljnu tastaturu.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Android čitač ekrana, TalkBack.

U ovoj temi

Pokretanje aplikacije Outlook za Android

 1. Otvorite aplikaciju Outlook za Android.

 2. Ako imate više od jednog Outlook naloga, otvara se podrazumevani nalog.

 3. Aplikacija Outlook se podrazumevano otvara u prijemnom poštanskom sandučetu. Da biste otišli u kalendar, prevucite prstom nadole do dna ekrana, premestite fokus nalevo ili nadesno dok ne čujete „Kartica Kalendar”, a zatim dvaput dodirnite. Otvara se prikaz Kalendar.

Korišćenje prikaza kalendara

U prikazu Kalendar aplikacije Outlook naslov obuhvata, sleva nadesno dugme Otvori bočni navigator, dugme za razvijanje za trenutni mesec Birač dana, dugme Prebaci iz trenutnog prikaza i dugme Postavke.

Da biste promenili prikaz u kalendaru, premestite fokus na dugme Prebaci i dvaput dodirnite. Otvara se meni. Pomerite se slajd niže da biste izabrali neku od tri opcije:

 • Dnevni red menja prikaz Kalendar u sekvencijalnu listu dana i datuma, zajedno sa bilo kojim stavkama dnevnog reda za taj dan.

 • Dan menja prikaz Kalendar u otvorene današnje zakazane obaveze sa vremenskom osom sati niz levu ivicu i navedenim događajima pored planiranog vremena.

 • 3 dana ili Sedmica menja prikaz Kalendar radi otvaranja tabele sa tri ili sedam dana u kolonama sa vremenskom osom kao redovima ispod leve ivice. Ovaj prikaz prikazuje tri dana na Android telefonu i sedam dana na tablet računaru. Događaji za svaki dan su pored njihovog planiranog vremena.

Izabrani prikaz se otvara ispod naslova prikaza Kalendar.

Traka sa menijima na dnu ekrana sadrži sledeće četiri komande:

 • Pošta vodi u prijemno sanduče.

 • Kartica Kalendar vodi na prikaz Kalendar.

 • Komanda Datoteke vodi na prikaz Datoteke gde možete da pregledate datoteke iz naloga e-pošte, one koje su uskladištene u usluzi OneDrive i još mnogo toga.

 • Kartica Osobe vodi na prikaz Osobe, koji prikazuje kontakte.

Odmah iznad komande Osobe u prikazu Kalendar nalazi se dugme Dodaj novi događaj.

Kretanje u kalendaru

Podrazumevani datum je današnji datum.

Da biste izabrali drugi dan ili mesec za rad u prikazu, u naslovu prikaza Kalendar premestite fokus na razvijeno dugme Birač dana i dvaput dodirnite. Otvara se padajući kalendar za trenutni mesec.

 • Da biste izabrali neki drugi dan, pomerite se nadole ili preko kalendara dok ne čujete željeni datum. Da biste premestili prikaz Kalendar na izabrani datum, dodirnite dvaput.

 • Da biste izabrali neki prethodni mesec, koristite dva prsta da biste brzo prevukli nadesno.

 • Da biste izabrali neki kasniji mesec, koristite dva prsta da biste brzo prevukli nalevo.

 • Da biste zatvorili kalendar, premestite fokus na dugme Birač dana dok ne čujete nešto poput „Septembar 2016, skupi dugme Birač dana” i dodirnite dvaput. Padajući kalendar se zatvara, trenutni prikaz (kao što je Dnevni red ili Dan) ima fokus, a prikaz odražava datum koji ste izabrali u padajućem kalendaru.

Ako koristite dugme Prebaci da biste se prebacili na drugi prikaz, kao što je Dnevni red ili Dan, izabrani mesec i datum se otvaraju u tom prikazu.

Da biste se premestili na prethodne ili kasnije dane u bilo kom prikazu, koristite dva prsta da se pomerite na sledeći način:

 • Da biste se premestili na prethodne dane u prikazu Dnevni red, koristite dva prsta da se pomerite nadole. Da biste premestili na kasnije dane, koristite dva prsta da biste se pomerali nagore. Pomerite se nadole na ekranu dok ne čujete naslove, datume i vremena događaja.

 • Da biste prešli na prethodne dane u prikazu Dan, prikazu 3 dana ili prikazu Sedmica, koristite dva prsta da biste se pomerili nadesno. Da biste premestili na kasnije dane, koristite dva prsta da biste se pomerali nalevo. Prevucite prstom po ekranu dok ne čujete naslove, datume i vremena događaja.

Planiranje događaja

 1. Blizu donjeg desnog ugla ekrana, premestite fokus na dugme Dodaj novi događaj i dvaput dodirnite. Fokus se nalazi na okviru za tekst Naslov.

 2. Otkucajte ili izdiktirajte ime događaja.

 3. Postavite datum i vremena za događaj.

  1. Da biste kreirali događaja za određeni dan i vremenski period, prevucite prstom nadole dok ne čujete „Počinje” i dodirnite dvaput. Otvara se iskačući prozor kalendara.

  2. Pomerajte se kroz kalendar dok ne čujete datum koji želite i dodirnite dvaput.

  3. U blizini donjeg desnog ugla iskačućeg prozora premestite fokus na dugme U redu i dvaput dodirnite.

  4. Premestite fokus na početno vreme i dvaput dodirnite. Otvara se iskačući prozor sata sa fokusom na času.

  5. Prevlačite prstom oko lica sata da biste izabrali čas, a zatim dvaput dodirnite.

  6. Prevlačite prstom oko lica sata da biste podesili minute, a zatim dvaput dodirnite.

  7. Prevucite prstom nadesno od izabranog vremena dok ne čujete „AM” ili „PM”. Da biste se prebacivali između AM i PM, dodirnite dvaput.

  8. Pomerite fokus na dugme U redu i dvaput dodirnite.

  9. Prevlačite prstom nadole dok ne čujete „Završava“ i dvaput ga dodirnite. Da biste podesili vreme završetka događaja, koristite iste metode za polje Počinje.

  Savet : Da biste kreirali celodnevni događaj, prevucite prstom nadole u iskačućem prozoru Novi događaj dok ne čujete „Celodnevni događaj”. Da biste uključili prekidač, dvaput dodirnite.

 4. Da biste podesili lokaciju sastanka, na primer Kancelarija odbora ili Northwind centar za konferencije, premestite fokus na okvir za tekst Lokacija i dvaput dodirnite. Otkucajte ili izdiktirajte ime lokacije koju želite da koristite.

 5. Ako koristite više kalendara, možete da navedete koji kalendar bi trebalo da sadrži novi događaj. Pomerite fokus na okvir Kalendar i dvaput dodirnite. Da biste čuli imena različitih kalendara, prevucite prstom nadole, a zatim dodirnite dvaput da biste izabrali kalendar koji želite da koristite za ovaj događaj.

 6. Podrazumevanu postavku za obaveštenja je 15 minuta pre događaja. Da biste promenili podrazumevano vreme za obaveštenja, premestite fokus na polje Obaveštenje i dvaput dodirnite. Da biste čuli razne opcije obaveštenja, na primer Nijedan ili 1 sat pre, prevucite prstom nadole. Da biste izabrali željenu opciju, dvaput dodirnite.

 7. Da biste pozvali ljude u događaj, pomerite fokus na okvir za tekst Osobe i dvaput dodirnite. Otkucajte imena osoba koje želite da pozovete. Dok kucate, Outlooktraži i prikazuje odgovarajuća imena sa spiska kontakata. Da biste čuli njihova imena, prevucite prstom nadole. Da biste izabrali kontakt, dvaput ga dodirnite.

  Kada završite sa dodavanjem osoba u događaj, u gornjem desnom uglu premestite fokus na dugme Gotovo i dvaput ga dodirnite.

 8. Da biste dodali više informacija o događaju, premestite fokus na polje Opis i dvaput ga dodirnite. Otkucajte detalje o događaju. Kada završite, u gornjem desnom uglu iskačućeg prozora Opis premestite fokus na dugme Gotovo i dvaput ga dodirnite.

 9. Ukazuju na to da li želite da sačuvate ili odbacite događaj.

  • Da biste odbacili događaj, u gornjem levom uglu, idite na dugme Zatvori i dvaput dodirnite. Čućete „Odbaci događaj, Otkaži, Odbaci“. Pomerite fokus na dugme„Odbaci“ i dvaput ga dodirnite.

  • Da biste sačuvali događaj, u gornjem desnom uglu premestite fokus na dugme Sačuvaj i dvaput ga dodirnite. Kada sačuvate događaj, e-poruke sa pozivima se automatski šalju svim pozvanim osobama.

Otvaranje i uređivanje događaja

 1. U bilo prikazu Kalendar (Dnevni red, Dan, 3 dana ili Sedmica), pomerajte se kroz događaje. Kada čujete naslov događaja koji želite da otvorite, dodirnite dvaput. Događaj se otvara u iskačućem prozoru.

 2. Da biste čuli naslov, dan, datum, vreme, lokaciju i druge informacije, prevucite prstom nadole iskačući prozor događaja.

 3. Kada završite, u gornjem desnom uglu iskačućeg prozora premestite fokus na dugme Uredi i dvaput dodirnite. Otvara se iskačući prozor Uredi događaj. Prevlačite prozor prstom nadole dok ne čujete ime polja koje želite da uredite, a zatim dvaput dodirnite. Izvršite željene promene. Kada završite, u gornjem desnom uglu iskačućeg prozora premestite fokus na dugme Sačuvaj i dvaput ga dodirnite.

 4. Kada završite, u gornjem levom uglu iskačućeg prozora premestite fokus na dugme Zatvori i dvaput dodirnite.

Odgovaranje na podsetnike događaja

Ako imate obaveštenja uključena za vaše Outlook događaje, a ako je TalkBack uključen, čućete podsetnike događaja u unapred definisano vreme pre događaja. Podsetnik događaja iskače na ekranu. Prevucite prstom nadole u iskačućem podsetniku da biste čuli više o događaju.

Ako koristite Android telefon, iskačući podsetnik uključuje dugmad sa opcijama za odgovaranje na podsetnik. Iako dugmad mogu da se razlikuju u zavisnosti od tipa naloga e-pošte koji koristite, imate sledeću dugmad:

 • Detalji otvara događaj.

 • Odloži zatvara podsetnik do vremena događaja.

 • Zatvori zatvara podsetnik bez preduzimanja bilo koje radnje.

Ako koristite Android tablet računar, podsetnik ne uključuje dugmad, ali čujete naslov i vreme događaja.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×