Korišćenje funkcije SUMPRODUCT da bi se sabrali proizvodi odgovarajućih vrednosti u opsezima ćelija

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Funkcija SUMPRODUCT koristi opsege ćelija kao agrumente (delove formule uz pomoć kojih funkcioniše). Ona množi stavke u opsezima ćelija, a zatim sabira rezultate.

Da biste kreirali formulu koristeći primer liste namirnica, otkucajte =SUMPRODUCT(B2:B5,C2:C5) i pritisnite taster Enter. Svaka ćelija u koloni B množi se sa odgovarajućom ćelijom u istom redu u koloni C i rezultati se sabiraju. Ukupna cena namirnica iznosi 21,60 USD.

Primer liste namirnica za prikaz korišćenja funkcije SUMPRODUCT

Da biste upisali dužu formulu koja daje isti rezultat, otkucajte =B2*C2+B3*C3+B4*C4+B5*C5 i pritisnite taster Enter. Nakon pritiskanja tastera ENTER rezultat je isti: 21,60. Ćelija B2 množi se sa ćelijom C2 i rezultat se sabira sa rezultatom množenja ćelija B3 i C3 i tako dalje. Možete da pretpostavite, ako imate stotine (ili čak hiljade) redova, koliko bi korišćenje funkcije SUMPRODUCT bilo jednostavnije.

Napomene : 

  • Kolone ili redovi moraju biti iste dužine.

  • Ako se u ćeliji nalazi tekst, umesto broja, tretira se kao nula.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×