Korišćenje funkcije SUMPRODUCT da bi se sabrali proizvodi odgovarajućih vrednosti u jednom nizu ili u više nizova

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Funkcija SUMPRODUCT koristi opsege ćelija (ili nizove) kao agrumente (delove formule uz pomoć kojih funkcioniše). Ona množi stavke u nizovima, a zatim sabira rezultate.

Sledi primer liste sa namirnicama, gde jedan niz izlistava cene za svaku stavku, a drugi niz izlistava koliko stavki će biti kupljeno.

Cene i količine koje treba pomnožiti, a zatim sabrati

  1. Da biste kreirali formulu, otkucajte =SUMPRODUCT(B3:B6,C3:C6) i pritisnite taster Enter.

Svaka ćelija u koloni B množi se sa odgovarajućom ćelijom u koloni C i rezultati se sabiraju. Ukupna cena namirnica iznosi 21,60 USD.

  1. Da biste upisali dužu formulu koja vam daje isti rezultat, otkucajte = B3 * C3 + B4 * C4 + B5 * C5 + B6 * C6 i pritisnite taster Enter.

Nakon pritiskanja tastera ENTER rezultat je isti: 21.60 USD. Ćelija B3 množi se sa ćelijom C3 i rezultat se sabira sa rezultatom množenja ćelija B4 i C4 i tako dalje. Možete da pretpostavite, ako imate stotine (ili čak hiljade) redova, koliko bi korišćenje funkcije SUMPRODUCT bilo jednostavnije.

Napomene : 

  • Kolone ili redovi (nizovi) moraju biti iste dužine.

  • Ako se u ćeliji nalazi tekst, umesto broja, tretira se kao nula.

Primer

Ako želite da se poigrate sa funkcijom SUMPRODUCT i nizovima, evo Excel Online radne sveske sa podacima drugačijim od onih koji su korišćeni u ovom članku.

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule prikažu rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2 a zatim pritisnite taster ENTER. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

A

B

D

E

3

4

2

7

8

6

6

7

1

9

5

3

Formula

Rezultat

'=SUMPRODUCT(A2:B4,D2:E4)

=SUMPRODUCT(A2:B4,D2:E4)

Množi sve komponente dva niza (A2:B4 i D2:E4), a zatim sabira proizvode – to jest, 3*2 + 4*7 + 8*6 + 6*7 + 1*5 + 9*3 (156).

Za potpuniji doživljaj, ovu radnu svesku možete da otvorite i u programu Excel. Samo kliknite na ikonu „Excel“ u donjem desnom uglu radne sveske   Ikona programa Excel u programu Excel Web App , sačuvajte datoteku na pogodnom mestu na računaru, a zatim je otvorite.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×