Korišćenje funkcije IIf za prikaz ili izračunavanje vrednosti

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Funkcija IIf ima sledeću sintaksu:

IIf(logički uslov, vrednost ako je true, vrednost ako je false)

Na primer, da biste izračunali porez na promet u okviru za tekst u obrascu, možete da unesete sledeći izraz u svojstvo Izvor kontrole za okvir za tekst:

=IIf([StateProvince] = “WA”,[OrderTotal] * 0,095,0)

Prevod: Ako polje StateProvince sadrži oznaku „WA“, porez na promet se izračunava kao OrderTotal puta 0,095. U suprotnom se vraća vrednost nula.

Ugnežđene funkcije IIf

Kad budete dobro razumeli funkciju IIf, otkrićete da ugnežđavanje može da bude veoma moćno. „Ugnezditi“ znači koristiti funkciju IIf unutar druge funkcije IIf, kao argument „vrednost ako je true“ ili argument „vrednost ako je false“ (ili i jedan i drugi). Na primer, možda želite da u koloni „Status“ u izveštaju bude prikazan tekst „Krajnji rok je istekao“ ako je prošao krajnji rok za neku stavku. Ako je krajnji rok tog dana, želite da bude prikazano „Danas je krajnji rok“. Ako krajnji rok još nije stigao, želite da kolona „Status“ ostane prazna. Ako pretpostavimo da je današnji datum 9. februar 2012, želećete da vidite nešto ovakvo:

Izveštaj o zadacima sa kolonom „Status“ koja koristi funkciju IIF za prikaz poruke.

To može da se postigne pomoću dve funkcije IIf, jedne ugnežđene kao argument „vrednost ako je false“ druge funkcije:

= IIf ([krajni rok] < Date (), „Istekao rok za plaćanje”, IIf ([krajni rok] = Date (), „Krajnji rok danas”))

Spoljna funkcija IIf upoređuje polje DueDate sa datumom tog dana (koji se dobija putem funkcije Date()). Za prva dva zadatka u prikazanom izveštaju krajnji rok se desio pre tog datuma, tako da logički uslov spoljne funkcije IIf vraća vrednost True i prikazuje tekst „Krajnji rok je istekao“. Za treći zadatak (farbanje garaže), spoljna funkcija IIF vraća vrednost False, tako da ugnežđena funkcija IIf proverava da li je krajnji rok jednak datumu tok dana. Ako jeste, ugnežđena funkcija IIf prikazuje tekst „Danas je krajnji rok“. Za četvrti zadatak (podrezivanje drveća) nijedna od funkcija IIf ne vraća vrednost „True“, tako da se ne prikazuje ništa jer ne postoji argument „vrednost ako je false“ za ugnežđenu funkciju IIf. Naravno, mogli biste da dodate argument ako želite da se i u tom slučaju prikazuje neki tekst.

Pametan savet

Ugnežđavanje funkcija IIf je zabave, ali generalno ne želite da više od jedne ili dve nivoa. U izrazima možete brzo postaju teškim za čitanje i održavanje. Ako vaš ugnežđene funkcije IIf su kontroli, razmislite o korišćenju funkcija Switch, koja nudi slično „ako – zatim” vrsta logike.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×