Korišćenje funkcije „Kontrolor pristupačnosti“ na Windows računaru u cilju pronalaženja problema sa pristupačnošću

Alatka „Kontrolor pristupačnosti “ pronalazi probleme sa pristupačnošću u Word dokumentima, Excel unakrsnim tabelama, Outlook e-porukama i PowerPoint prezentacijama. Alatka generiše izveštaj o problemima zbog kojeg osobe sa umanjenim sposobnostima teško mogu razumeti vaš sadržaj. Kontrolor pristupačnosti takođe objašnjava zašto treba da rešite ove probleme i kako da ih rešite.

U ovoj temi

Pokretanje kontrolora pristupačnosti

Ako ste Office 365 korisnik, videćete da se kontrolor pristupačnosti u programima Word, Excel i PowerPoint lako otvara i koristi. Potražite dugme Proveri pristupačnost na kartici Redigovanje na traci. Kliknite da biste otvorili kontrolor pristupačnosti

Snimak ekrana korisničkog interfejsa za otvaranje kontrolora pristupačnosti

Savet : Još jedan jednostavan način za otvaranje kontrolora pristupačnosti jeste da koristite poljePokaži mi.... Pritisnite tastere Alt + Q, a zatim u polju Pokaži mi... otkucajte kontrolor pristupačnosti.

Ako imate stariju verziju programa Word, Excel ili PowerPoint, a ne vidite dugme Proveri pristupačnost na kartici Redigovanje na traci, pratite ove korake da biste otvorili kontrolor pristupačnosti.

 1. Izaberite stavke Datoteka > Informacije.

 2. Kliknite na dugme Proveri da li postoje problemi.

  Savet : Sa desne strane dugmeta Proveri da li postoje problemi, ispod naslova Ispitivanje nalazi se lista a potencijalnim problemima.

  Grupa „Ispitivanje radne sveske“

 3. U padajućem meniju Proveri da li postoje problemi izaberite stavku Proveri pristupačnost.

  Stavka menija „Proveri pristupačnost“

 4. Okno zadataka Kontrolor pristupačnosti se pojavljuje pored sadržaja i prikazuje rezultate provere.

  Grupa „Rezultati ispitivanja“

 5. Da biste videli informacije o tome zašto i kako da rešite problem, u okviru Rezultati ispitivanja izaberite problem. Rezultati se pojavljuju u okviru Dodatne informacije i usmeravate se na sadržaj kom se ne može pristupiti u datoteci.

  Grupa „Dodatne informacije“

Razumevanje rezultata ispitivanja

Kada kontrolor pristupačnosti ispita sadržaj, on prijavljuje rezultate ispitivanja na osnovu ozbiljnosti pronađenih problema, kategorisanih na sledeći način:

 • Greške. Greške se odnose na sadržaj zbog kog osobe sa umanjenim sposobnostima veoma teško ili nikako ne mogu da razumeju datoteku.

 • Upozorenja. Upozorenja u mnogim slučajevima znače da je sadržaj zahtevan za razumevanje osobama sa umanjenim sposobnostima.

 • Saveti. Saveti vas obaveštavaju da, čak i ako osobe sa umanjenim sposobnostima mogu razumeti sadržaj, može da se bolje organizuje ili predstavi da bi poboljšao njihov utisak pri radu.

Saznajte više

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×