Korišćenje funkcija AND i OR za proveru kombinacije uslova

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Kada je potrebno da pronađete podatke koji ispunjavaju više uslova, kao što su, na primer, jedinice prodate između aprila i januara, ili jedinice koje je prodala Nena, možete da koristite funkcije AND i OR zajedno.

Ovaj primer ugnežđuje funkciju AND unutar funkcije OR da bi se izvršila pretraga za jedinicama prodatim između 30. aprila 2011. i 1. januara 2012, ili jedinicama koje je prodala Nena. Možete da vidite da vraća vrednost Tačno za jedinice koje je prodala Nena, kao i za jeidnice koje su prodali Toma i Emil tokom vremena navedenog u formuli.

Korišćenje funkcija AND i OR u istoj formuli

Evo formule koju možete da kopirate i nalepite u radni list.

= OR (i (C2 > datum (2011,4,30), C2 < DATE(2012,1,1)),B2="Nancy")

Zađimo malo dublje u formulu. Funkcija OR zahteva skup argumenata koje može da testira da bi videla da li su tačni ili netačni. U ovoj formuli prvi argument je rezultat funkcije AND sa funkcijom DATE ugnežđenom unutar nje, a drugi argument je „Nena“. Formulu možete da čitate na sledeći način: testirajte da vidite da li je prodaja izvršena posle 30. aprila 2011. i pre 1. januara 2012., ili da li ju je izvršila Nena.

Poput funkcije OR, funkcija AND takođe vraća vrednost „Tačno“ ili „Netačno“. Funkciju AND uglavnom koristite da biste proširili mogućnosti druge funkcije, kao što su OR i IF. U ovom primeru funkcija OR ne bi pronašla tačne datume bez funkcije AND.

Korišćenje funkcija AND i OR sa funkcijom IF

Funkcije AND i OR možete da koristite i sa funkcijom IF.

Funkcije AND i OR ugnežđene unutar funkcije IF

U ovom primeru, prodavci ne zarađuju bonus dok ne prodaju robu u vrednosti od najmanje 125,000 USD, osim ako rade u južnom regionu gde je tržište manje. U tom slučaju, da bi dobili bonus, potrebno je da dostignu prodaju u iznosu od 100,000 USD.

= IF (ili (C4 > = 125000, AND (B4 = "Jug", C4 > = 100000)) = TRUE, C4 * 0.12, "Bez bonus")

Pogledajmo malo dublji. Funkcija IF zahteva tri argumenta za rad. Prva je logički uslov, drugi je vrednost koju želite da biste videli da li test daje vrednost True, a treći je vrednost koju želite da vidite ako test daje False. U ovom primeru, funkcija OR i sve ugnežđeno u njoj pruža logički uslov. Možete da pročitate ga na sledeći način: traže vrednosti veće od ili jednako 125.000 USD, osim ako je vrednost u koloni C "Južne", a zatim potražite vrednost veću od 100,000 i svaki put kada su oba uslovi tačni, pomnožite vrednost koju 0.12 iznos provizije. U suprotnom, prikazuje reči "Nema bonus".

Pokušajte da radite sa goreprikazanim primerima

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×