Korišćenje fonta Dubai u sistemu Microsoft Office

Office distribuira novi font („Dubai“). U ovom članku detaljno navodimo kako se ovaj font distribuira, objašnjavamo njegovu istoriju i kako možete da ga koristite u nekom dokumentu.

Predstavljamo porodicu fontova Dubai

U januaru 2016. Microsoft i Izvršno veće Dubaija zatražili su da zajedno radimo na novoj porodici fontova koja će biti uključena u Microsoft proizvode.

Rad na porodici fontova Dubai dovršili su tokom prošle godine nagrađivani dizajner fontova Nandin Čahin i tim dizajnera i inženjera sa sedištem u kancelariji preduzeća Monotype, u Londonu. Cilj je bio napraviti porodicu fontova veoma čitljivog teksta na osnovu Nandinovog iskustva u istraživanju čitljivosti fontova.

Početna verzija porodice fontova Dubai sadrži četiri stila, Dubai Light, Dubai (standardni), Dubai Medium i Dubai Bold, koji podržavaju zapadnoevropske jezike, kao i glavne jezike koji koriste arapsko pismo.

Upotrebu fonta regulišu uslovi Ugovora o licenciranju sa krajnjim korisnikom za Office.  Uslove licenciranja vašeg Office proizvoda možete da pronađete ako posetite sajt Microsoft uslovi licenciranja.

Instaliranje fonta Dubai u sistemu Microsoft Office

Pretplatnici na Office 365 i korisnici sistema Office 2016 za PC ili Mac automatski dobijaju font Dubai koji se dodaje u aplikacije kao deo normalnog procesa ažuriranja. Ako ste pretplaćeni na Office 365, a još uvek ne vidite da vam je taj font dostupan, proverite da li imate instalirane najnovije ispravke. Dodatne informacije potražite u članku Instaliranje ispravki za Office.

Ako još uvek niste pretplaćeni na Office 365, a želite da dobijate nove funkcije poput ove, pretplatite se na Office 365

Korisnicima operativnih sistema iOS, Android i Windows Mobile novi font Dubai već je dostupan u aplikacijama.

Font Dubai dodat je u Office prikazivač na mreži i uskoro se dodaje u Office uređivač na mreži.

Korišćenje fonta Dubai u sistemu Microsoft Office

Font Dubai funkcioniše isto kao bilo koji drugi font u sistemu Office. Samo izaberite font u biraču fontova u aplikaciji da biste ga primenili.

Padajući meni fontova koji prikazuje font Dubai

Saveti i trikovi

  • Izbegnite korišćenje kurziva sa bilo kojim Dubai fontovima, jer još uvek nismo uključili true stilove kurziva fontova.

  • Stil Dubai (standardni) namenjen je telu teksta i „povezan“ je sa fontom Dubai Bold. Da biste primenili efekat podebljano, samo izaberite tekst i odaberite opciju „podebljano“ u grupi Font na traci.

  • Razmak između redova je prilično velik jer su Dubai fontovi dizajnirani za arapske i zapadnoevropske jezike. Taj prored možete da smanjite tako što ćete izabrati stavku Opcije proreda u meniju trake Pasus.

  • Font se automatski instalira u programima Word, Outlook, Excel i PowerPoint. Ako želite da vam font bude dostupan u drugim programima u operativnom sistemu Windows, kao što su Microsoft Project ili programi nezavisnih proizvođača, morate da preuzmete paket fontova Dubai sa sajta Microsoft Download Center.

Takođe pogledajte

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×