Korišćenje automatskog zbira za sabiranje brojeva

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ako želite da saberete kolone ili reda brojeva, dozvolite programu Excel da to uradi umesto vas. Izaberite ćeliju pored brojeva koje želite da saberete, izaberite stavku Automatski zbir na Home karticu, pritisnite taster Enteri gotovi.

Dugme „Automatski zbir“ na kartici „Početak“

Kada kliknete na dugme Automatski zbir, Excel automatski unosi formulu (koja koristi funkciju SUM) za sabiranje brojeva.

Evo primera. Da biste dodali brojeve januara u budžet „Zabava“, izaberite ćeliju B7 koja se nalazi odmah ispod kolone brojeva. Zatim kliknite na dugme Automatski zbir. Formula se pojavljuje u ćeliji B7 i Excel markira ćelije koje sabirate.

Formula kreirana izborom kartice „Početak“ > dugmeta „Automatski zbir“

Pritisnite taster Enter da biste prikazali rezultat (95,94) u ćeliji B7. Formulu možete videti i na traci sa formulama na vrhu prozora programa Excel.

Rezultat automatskog zbira u ćeliji B7

Napomene : 

  • Da biste sabrali kolonu brojeva, izaberite ćeliju odmah ispod poslednjeg broja u koloni. Da biste sabrali red brojeva, izaberite ćeliju odmah sa desne strane.

  • Dugme Automatski zbir se nalazi na dva mesta: Početak > Automatski zbir i Formule > Automatski zbir.

  • Pošto kreirate formulu, možete je kopirati u druge ćelije umesto da je iznova i iznova kucate. Na primer, ako kopirate formulu u ćeliju B7 do ćelije C7, formula u ćeliji C7 se automatski prilagođava novoj lokaciji i izračunava brojeve u C3:C6.

  • Automatski zbir možete koristiti odjednom na više ćelija. Na primer, možete markirati i ćeliju B7 i ćeliju C7, kliknuti na dugme Automatski zbir i istovremeno sabrati obe kolone.

  • Brojeve možete sabrati i kreiranjem jednostavne formule.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×