Korišćenje argumenta niz_tabele u funkciji pronalaženja

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Kada kreirate VLOOKUP ili HLOOKUP funkciju, treba da unesete opseg ćelija, na D2:F39. Taj opseg zove se argument niz_tabele, a argument je podatak koji je potreban funkciji kako bi radila. U ovom slučaju, funkcija pretražuje te ćelije u cilju pronalaženja podataka koje pokušavate da pronađete.

Argument niz_tabele je uvek drugi argument u VLOOKUP ili HLOOKUP funkciji (prva je vrednost koju pokušavate da pronađete) i funkcije ne rade bez njih.

Prvi argument, vrednost koju želite da pronađete, može biti određena vrednost poput "41" ili "simić," ili referenca na ćeliju poput F2. Dakle, prvi argument može izgledati ovako:

= VLOOKUP (F2,

Argument niz_tabele uvek sledi vrednost pronalaženja, na primer:

= VLOOKUP (F2, B4:D39,

Opseg ćelija izlistan u argumentu niz_tabele može koristiti relativne ili apsolutne reference na ćelije.

= VLOOKUP (F2, $B$ 2:39 $, BD

Takođe, ćelije u argumentu niz_tabele mogu postojati i na nekom drugom radnom listu u radnoj svesci. Ako je to slučaj, argument uključuje ime lista, a sintaksa izgleda ovako:

= VLOOKUP (F2, List2! $C$ 14: E$ 42,

Uverite se da ste stavili znak uzvika iza imena lista.

Najzad, unosite treći argument, kolonu koja sadrži vrednosti koje pokušavate da pronađete. To je kolona kolona za pronalaženje. U prvom primeru koristili smo opseg ćelija od B4 do D39, koji se prostire u tri kolone. Recimo da se vrednosti koje želite da vidite nalaze u koloni D, trećoj koloni u tom opsegu ćelija, tako da je poslednji argument 3.

=VLOOKUP(F2,B4:D39,3)

Možete koristiti opcionalni četvrti argument, „Tačno" ili „Netačno". U većini slučajeva koristićete "Netačno".

Ako koristite "Tačno" ili ostavite četvrti argument prazan, funkcija vraća vrednost koja se približno podudara sa vrednošću iz prvog argumenta. Dalje, ako je prvi argument "simić" i vi upotrebite "Tačno", funkcija će vratiti "Simić", "Simonović" i tako dalje. Ali ako upotrebite "Pogrešno", funkcija će vratiti samo "Simić", odnosno ono što se u potpunosti podudara, a to većina ljudi i želi.

Korišćenje argumenta „Tačno" postaje još komplikovanije ako kolona za pronalaženje—kolona koju navodite u trećem argumentu— nije sortirana u rastućem redosledu (od A do Ž ili od najmanjeg do najvećeg broja), funkcija može vratiti pogrešan rezultat. Za više informacija pogledajte Pronalaženje vrednosti pomoću funkcije VLOOKUP i drugih funkcija.

A više informacija o VLOOKUP i HLOOKUP potražite u:

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×