Korišćenje XML tehnologija u programu InfoPath

Microsoft Office InfoPath je program sistema Microsoft Office koji se koristi za kreiranje predložaka obrazaca baziranih na proširivom jeziku za označavanje (XML) i njemu srodnim tehnologijama. XML je standardni jezik za opisivanje, organizovanje i razmenu podataka. U programu InfoPath, predlošci obrazaca baziraju se na XML tehnologijama; podaci obrazaca takođe se čuvaju i prosleđuju u XML formatu. InfoPath koristi sledeće XML tehnologije:

  • XSL transformacija (XSLT)

  • XML šema

  • Proširivi jezik hiperteksta sa naznakama (XHTML)

  • Jezik XML putanje (XPath)

  • Proširivi jezik hiperteksta sa naznakama (XHTML)DOM

  • XML potpis

    Napomena: O ovim tehnologijama možete da saznate više ako odete na lokaciju World Wide Web konzorcijuma (W3C) i pretražite je za svaku od tehnologija.

Ovim tehnologijama upravlja World Wide Web Consortium (W3C), koji daje preporuke u vidu određenog skupa pravila, smernica i konvencija za kreiranje datoteka koje različiti računari i aplikacije mogu da generišu i obrađuju na jednostavan način. Osim što podržava XML tehnologije InfoPath koristi posebna uputstva za obradu i prostor za ime i sadrži brojne metode za pristup DOM-u preko InfoPath objektnog modela.

Iako razumevanje svih detalja XML tehnologija nije neophodno, sledeća tabela pomoći će vam da razumete kako se ove tehnologije koriste u programu InfoPath.

Ime

Opis

XML

XML je izlazni format InfoPath obrasca. U XML formatu čuvaju se i podaci koji se prikazuju kao primer u poljima obrasca pre nego što ga korisnik popuni. InfoPath koristi XML standard verzije 1.0.

XSLT

XSLT je format datoteka prikaza koje nastaju prilikom dizajniranja predloška obrasca. InfoPath ne podržava upotrebu XSL Formatting Objects (XSL-FO) za prezentaciju XML podataka, niti podržava uvoz proizvoljnih .xsl datoteka. InfoPath koristi XSLT standard verzije 1.0.

XML šema

XML šeme se koriste kao osnovno sredstvo za validacija podataka u obrascu i pružaju osnovnu strukturu XML dokumenata koje generiše predložak obrasca. Osim toga, XML šema se koristi za definisanje strukture datoteka definicije obrasca, koju generiše InfoPath prilikom dizajniranja predloška obrasca. InfoPath ne podržava šeme koje su usaglašene sa specifikacijama XML-Data Reduced (XDR) ili Document Type Definition (DTD). InfoPath koristi standard XML šeme verzije 1.0.

XHTML

XHTML je ispravno oblikovani HTML i prvenstveno se koristi pri kreiranju oblasti obogaćenog teksta. InfoPath koristi XHTML standard verzije 1.0.

XPath

XPath izrazi se koriste prilikom povezivanje kontrola sa poljima i grupama u izvor podataka predloška obrasca. XPath izrazi takođe se koriste za validaciju podataka i izraze uslovno oblikovanje. InfoPath koristi standard XPath verzije 1.0.

DOM

DOM se koristi za programski pristup sadržaju izvornih XML dokumenata koje generiše predložak obrasca. Takođe se koristi za obezbeđivanje pristupa samo za čitanje sadržaja .xsf datoteke. InfoPath koristi DOM standard verzije 1.0.

XML potpis

XML potpisi se koriste za digitalno potpisivanje InfoPath obrazaca. Ukoliko su omogućeni, svaki InfoPath obrazac može da sadrži jedan ili više digitalnih potpisa. InfoPath podržava digitalno potpisivanje delova obrasca i obrasca kao celine.

XML procesor

XML procesor se koristi za učitavanje izvornog XML dokumenta u radnu memoriju računara, njegovu validaciju upotrebom XML šeme i generisanje prikaza dokumenta korišćenjem XSLT-a. InfoPath podržava XML procesor Microsoft XML Core Services (MSXML) verzija 5.0. Starije verzije ovog procesora nisu podržane.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×