Korišćenje čitača ekrana za uvećanje ili umanjenje u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za uvećanje ili umanjenje u programu Outlook

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite Outlook 2016 uz tastaturu i čitač ekrana kao što su JAWS ili Narator, ugrađeni čitač ekrana operativnog sistema Windows, da biste uvećali ili povećali tekst e-poruke kako bi bio lakši za čitanje. Možete i da umanjite i vratite se na prvobitnu veličinu teksta.

E-poruku možete da zumirate u njenom prozoru ili u oknu za čitanje. Možete da zumirate samo e-poruku koju trenutno čitate. Kada se premestite na drugu e-poruku, tekst tela se vraća na podrazumevanu veličinu fonta.

Da biste promenili veličinu teksta na traci ili u Outlook oknu za navigaciju, morate da promenite postavke Ekrana za računar.

Napomene : 

 • Nove funkcije usluge Office 365 izdaju se postepeno pretplatnicima na Office 365, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, posetite stranicu Kada dobijam najnovije funkcije u sistemu Office 2016 za Office 365?.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice za Outlook.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Prvi koraci uz narator.

 • Ova tema se bavi i JAWS funkcionalnošću. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

U ovoj temi

Uvećanje e-poruke u njenom prozoru

 1. Na listi poruka idite na e-poruku i pritisnite Enter.

 2. Da biste uvećali e-poruku, pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, a zatim Q1. Otvara se dijalog Zumiranje.

 3. Da biste duplirali veličinu fonta e-poruke, pritisnite taster sa strelicom nagore. Da biste uneli sopstvenu vrednost zumiranja, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Procenat, <trenutni procenat, rotirajuće dugme “. U programu JAWS ćete čuti: „Percent spin box“ (Polje brojača za procenat). Otkucajte željenu vrednost zumiranja, na primer 250 ili 400.

 4. Da biste zatvorili dijalog Zumiranje i pročitali zumiranu e-poruku, pritisnite taster Enter.

Umanjenje e-poruke u njenom prozoru

 1. U zumiranoj e-poruci pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, a zatim Q1. Otvara se dijalog Zumiranje.

 2. Da biste smanjili veličinu fonta e-poruke na originalnu, pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Zumiranje, izabrano, sto posto“. Da biste uneli sopstvenu vrednost zumiranja, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Procenat, <trenutni procenat, rotirajuće dugme“. U programu JAWS ćete čuti: „Percent spin box“ (Polje brojača za procenat). Otkucajte željenu vrednost zumiranja, na primer 75.

 3. Da biste zatvorili dijalog Zumiranje, pritisnite taster Enter.

Uvećanje e-poruke u oknu za čitanje

 1. Na listi poruka idite na e-poruku.

 2. Da biste premestili fokus na statusnu traku, pritiskajte taster F6 dok ne čujete „Statusna traka“, a zatim nedavno korišćenu opciju na statusnoj traci.

 3. Da biste otišli na klizač Zumiranje, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Uvećanje, dugme“, a zatim više puta pritisnite taster Enter dok ne dođete do željene veličine teksta.

Umanjenje e-poruke u oknu za čitanje

 1. Na listi poruka idite na zumiranu e-poruku.

 2. Da biste premestili fokus na statusnu traku, pritiskajte taster F6 dok ne čujete „Statusna traka“, a zatim nedavno korišćenu opciju na statusnoj traci.

 3. Da biste otišli na klizač Zumiranje, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Umanjenje, dugme“, a zatim više puta pritisnite taster Enter dok ne dođete do željene veličine teksta.

Promena veličine teksta na traci

Možete da promenite veličinu teksta na traci ili u Outlook oknu za navigaciju tako što ćete promeniti postavke prikaza za računar.

 1. Pritisnite taster sa Windows logotipom. Čućete „Cortana, polje za pretragu, uređivanje“.

 2. U tekstualno polje Pretraga unesite Prikaz, a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se prozor sa postavkama Prikaz.

 3. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Promenite veličinu teksta, aplikacija i drugih stavki“, a zatim trenutnu vrednost.

 4. Da biste otvorili listu opcija, pritisnite Alt + taster sa strelicom nadole.

 5. Da biste izabrali novu vrednost veličine, pritiskajte taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete željenu vrednost, a zatim pritisnite taster Enter.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za oblikovanje teksta u e-pošti u programu Outlook

Tasterske prečice za Outlook

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa e-poštom u programu Outlook

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu Outlook pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×