Korišćenje čitača ekrana za umetanje slike u programu Word 2016

Korišćenje čitača ekrana za umetanje slike u programu Word 2016

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite Word 2016 uz tastaturu i JAWS ili Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste umetnuli sliku. Možete i da dodate alternativni tekst da bi slika bila pristupačnija.

Napomene : 

U ovoj temi

Umetanje slike sa računara

 1. U dokumentu izaberite lokaciju na koju želite da umetnete sliku.

 2. Otvorite dijalog Umetanje slike tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Alt+N, P.

 3. Potražite lokaciju slike na računaru, izaberite sliku i pritisnite taster Enter. Originalna slika je ugrađena u dokument.

  Važno : Da bi je čitač ekrana ispravno pročitao, slika mora da bude umetnuta u tekst.

 4. Word 2016 podrazumevano umeće sliku u tekst. Međutim, to nije slučaj u drugim verzijama, na primer u verziji za mobilne uređaje ili Word 2016 za Mac.

  Da biste se uverili da je slika umetnuta u tekst dokumenta, izaberite sliku i pritisnite kombinaciju tastera Alt+JP da biste otvorili traku Oblikovanje slike.

 5. Pritisnite PO, a zatim taster Enter. Time se otvara dugme Položaj, a zatim se bira opcija Umetnuto u tekst.

  Saveti : 

  • Ako je datoteka slike velika, pa je dokument preveliki, možete da smanjite veličinu dokumenta tako što ćete uneti vezu do slike umesto da je ugradite.

  • U dijalogu Umetanje slike, pritiskajte taster tab da biste otišli na dugme Umetni, pritisnite taster sa strelicom nadole da biste pristupili padajućem meniju i izaberite stavku Poveži sa datotekom.

Umetanje slike iz izvora na mreži

Sliku možete da umetnete sa veb lokacije.

 1. U dokumentu izaberite lokaciju na koju želite da umetnete sliku.

 2. Da biste otvorili dijalog Umetanje slika i tražili slike na mreži, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, F da biste otvorili polje Bing pretrage slika

 3. U polju za pretragu u usluzi Bing koje je već izabrano, otkucajte reč ili frazu koja opisuje sliku koju tražite i pritisnite taster Enter.

 4. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+strelica nadesno ili Alt+strelica nalevo da biste se kretali kroz rezultate pretrage. (U funkciji „Narator“ samo pritiskajte tastere sa strelicama.) Word 2016 opisuje svaku sliku kad je izaberete

 5. Da biste umetnuli izabranu sliku, pritisnite kombinaciju tastera Alt+Enter. (U funkciji „Narator“ samo pritisnite taster Enter.) Word 2016 preuzima i umeće sliku u dokument.

  Savet : Za više izvora slika na mreži, u dijalogu Umetanje slika prijavite se da biste pretražili svoje lične naloge kao što su OneDrive, Facebook ili Flickr.

Dodavanje alternativnog teksta slici

Kad umetnete sliku u dokument, možete da dodate alternativni tekst da bi dokument bio što pristupačniji.

 1. U dokumentu izaberite sliku kojoj želite da dodate alternativni tekst.

 2. Da biste otvorili karticu Oblikovanje u okviru Alatke za slike, pritisnite kombinaciju tastera Alt+JP, a zatim pritiskajte taster Tab dok ne stignete do dugmeta Oblikuj objekat. Pritisnite taster Enter da biste otvorili okno Oblikovanje slike. Čućete prvu opciju: „Senka“. Funkcija „Narator“ ne izgovara ime okna.

  Napomena : Ako ne čujete reč „Senka“, navigacija putem tastature možda je postavila fokus na neko drugo mesto. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete „Senka“.

 3. U oknu Oblikovanje slike (pošto čujete reč „Senka“) pritisnite kombinaciju tastera Shift+Tab da biste prešli na meni sa opcijama za alatke. Čućete glasno pročitano ime neke od ovih opcija:

  • Efekti

  • Raspored i svojstva

  • Slika

  • Popuna i linija

 4. Da biste prešli na dugme Raspored i svojstva, pritiskajte strelicu nadesno dok ne čujete ime dugmeta. Zatim pritisnite taster Tab da biste prešli na Okvir za tekst, prvu opciju u meniju.

 5. Da biste prešli na opciju Alternativni tekst, ponovo pritisnite taster Tab, a zatim pritisnite taster sa strelicom nadole da biste prešli na polje Naslov.

 6. Otkucajte naslov alternativnog teksta za sliku. Alternativni tekst treba da opisuje radnju ili namenu slike, a ne njen izgled.

 7. Ponovo pritisnite strelicu nadole da biste prešli na polje Opis i otkucajte opis.

 8. Kad završite sa kucanjem naslova i opisa, pritisnite taster ESC da biste se vratili na telo dokumenta.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za umetanje hiperveze u programu Word 2016

Korišćenje čitača ekrana za poravnavanje teksta i pasusa u programu Word 2016

Tasterske prečice za Microsoft Word u operativnom sistemu Windows

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Word

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu Word pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×