Korišćenje čitača ekrana za umetanje hiperveze u programu Word 2016

Korišćenje čitača ekrana za umetanje hiperveze u programu Word 2016

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite Word 2016 uz tastaturu i Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste kreirali hiperveze u dokumentu. Word pruža i mnogo različitih opcija za povezivanje: možete se povezati sa datotekom, veb stranicom ili praznom e-porukom. Možete i da uspostavite vezu sa jedne lokacije na drugu u trenutnom dokumentu.

Napomene : 

U ovoj temi

Pravljenje automatske hiperveze

Word može automatski da pretvori veb adresu u hipervezu. Otkucajte veb adresu (URL), na primer www.contoso.com ili adresu e-pošte, na primer neko@primer.com, a zatim pritisnite razmaknicu ili taster Enter. Word menja tekst u hipervezu.

Ako želite da je uklonite, pogledajte članak Uklanjanje hiperveze.

Veza do datoteke, veb stranice ili prazne e-poruke

Možete da kreirate hiperveze do datoteke, veb stranice ili e-poruke.

Veza ka datoteci

 1. Otkucajte tekst koji želite da se pojavi u dokumentu.

  Savet : Tekst veze bi trebalo da bude smislen i daju čitaocu korisne informacije o odredištu veze. Na primer, ako je u pitanju veza sa datotekom, koristite naslov dokumenta kao tekst veze. Nemojte da koristite ime datoteke.

 2. U dijalogu Umetanje hiperveze pritisnite tastere Alt + X da biste se premestili na opciju Datoteka ili postojeća veb stranica.

 3. Uradite nešto od sledećeg

  • Da biste potražili datoteku na računaru, pritisnite kombinaciju tastera Alt +U da biste pristupili opciji Trenutna fasciklaopciju, a zatim koristite taster sa strelicom nadole da biste izabrali datoteku.

  • Da biste potražili datoteku na vebu, pritisnite tastere Alt + B da biste otvorili opciju Pregledane stranice, a zatim koristite taster sa strelicom nadole da biste izabrali prethodno posećivanu lokaciju na vebu.

  • Da biste potražili nedavno korišćenu datoteku, pritisnite tastere Alt + R da biste otvorili opciju Nedavno korišćene datoteke, a zatim koristite taster sa strelicom nadole da biste izabrali datoteku.

 4. Pritisnite taster Enter da biste izabrali datoteku, a zatim kopirajte datoteku adrese u polje Adresa.

 5. Pritiskajte taster Tab dok ne dođete do dugmeta U redu, a zatim ga izaberite.

  Word umeće hipervezu u dokument.

Veza ka veb stranici

 • Da biste kreirali vezu ka veb stranici, postavite kursor na mesto u dokumentu na koje želite da postavite vezu.

 • Pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, I da bi se otvorio dijalog Umetanje hiperveze. Fokus se postavlja na polje Adresa.

 • Otkucajte veb adresu odredišnog sajta, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Alt + t da biste uneli tekst veze koja se prikazuje u dokumentu.

 • Unesite naslov veb stranice ili opisnu frazu u polje Tekst za prikazivanje.

  Savet : Tekst veze treba da opisuje odredište veze. Na primer, naslov odredišne veb stranice je dobar tekst veze. Kada ljudi prate vezu do te stranice, čitači ekrana čitaju prvo naslov stranice. Ovo potvrđuje odredište i čini vezu pristupačnijom.

 • Pritiskajte taster Tab dok ne dođete do dugmeta „U redu“, a zatim ga izaberite.

  Word unosi vezu u dokument.

Veza do nove e-poruku

Ponekad ćete želeti da omogućite osobama da šalju e-poštu tokom čitanja dokumenta. Na primer, možda želite da se osobe obrate vašoj kancelariji za dodatne informacije ili možda prikupljate povratne informacije o novoj ideji koju ste predložili. Word omogućava da dodate vezu do e-poruke na željeno mesto u dokumentu.

 • Da biste dodali vezu u dokument koja otvara novu e-poruku, pritisnite tastere Alt+M da biste otvorili dijalog e-poruke. Fokus prelazi na polje Adresa e-pošte koje je spremno za uređivanje.

 • Otkucajte adresu e-pošte, a zatim pritisnite taster Tab da biste prešli na polje Tema.

 • Otkucajte temu e-poruke u polju Tema, a zatim pritisnite taster Tab.

 • Ponovo dodirnite dugme U redu i izaberite ga. To će postaviti vezu u dokument koja liči na sledeću: mailto: neko@contoso.com.

 • Da biste koristili vezu za slanje e-pošte, izaberite vezu u dokumentu da biste otvorili poruku. Fokus se premešta u telo nove e-poruke koje je spremno za unos poruke.

Veza ka drugoj lokaciji u trenutnom dokumentu

Da biste postavili vezu do druge lokacije u trenutnom dokumentu, morate prvo da kreirate obeleživač koji služi kao odredište veze. Zatim umetnite vezu ka obeleživaču.

Pravljenje obeleživača

Pratite ove korake da biste kreirali obeleživač u dokumentu:

 1. Da biste obeležili odredišnu lokaciju, izaberite tu lokaciju. Možete da koristite naslov, izabrani tekst ili izabranu sliku kao odredište.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, da biste otvorili dijalog Obeleživač. Fokus se premešta na polje Ime obeleživača.

 3. Otkucajte ime za obeleživač.

  Važno : Imena obeleživača moraju počinjati slovom. Mogu da sadrže samo slova, brojeve i simbol podvlake – na primer, Dev_izveštaj_2.

 4. Da biste dodali ime obeleživača koje će Word koristiti, pritisnite tastere Alt + A.

  Ovo zatvara dijalog Obeleživač.

Umetnite vezu ka obeleživaču

 1. U dokumentu se premestite na mesto na kojem želite da se veza pojavi.

 2. Otvorite dijalog Umetanje hiperveze tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Alt+N, I.

 3. U dijalogu Umetanje hiperveze dijaloga, pritisnite tastere Alt + A da biste izabrali opciju Mesta u ovom dokumentu.

 4. Koristite taster sa strelicom nadole da biste pregledali listu obeleživača za ovaj dokument i pritisnite taster Enter da biste izabrali obeleživač.

 5. Pritiskajte taster Tab dok ne dođete do dugmeta U redu, a zatim ga izaberite.

  Word umeće hipervezu ka odredištu obeleživača.

Uklanjanje hiperveze

Ponekad se predomislite. Evo kako da uklonite hipervezu iz dokumenta:

 1. Otvorite dokument, a zatim izaberite tekst ili sliku hiperveze.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, I da biste otvorili dijalog Umetanje hiperveze.

 3. Da biste uklonili izabranu hipervezu, Alt + R. Zatvara se dijalog Umetanje hiperveze i hiperveza se uklanja iz izabranog teksta ili slike. Tekst ili slika ostaju nepromenjeni.

Savet : Ako ne želite da vaša otkucana veb adresa ili adresa e-pošte bude hiperveza, odmah nakon što pritisnete razmaknicu ili Enter, opozovite poslednju radnju tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl + Z. Ako pritisnete kombinaciju tastera Ctrl + Z po drugi put, Word potpuno briše tekst.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za pravljenje zaglavlja ili podnožja u programu Word

Tasterske prečice za Microsoft Word 2016 za Windows

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Word

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu Word pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×