Korišćenje čitača ekrana za umetanje hiperveze u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za umetanje hiperveze u programu Outlook

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Za osobe koje ne koristite čitač ekrana, pogledajte članak Kreiranje ili uređivanje hiperveze (Windows) ili Kreiranje ili uklanjanje hiperveze u poruci u programu Outlook za Mac.

Koristite Outlook 2016 pomoću tastature i Naratora, ugrađenog čitača ekrana operativnog sistema Windows, da biste u e-poruku umetnuli vezu ka veb stranici, datoteci na deljenoj disk jedinici ili obeleživač unutar iste e-poruke.

Napomene : 

U ovoj temi

Pravljenje automatske hiperveze

Outlook može da automatski pretvori veb adresu u hipervezu.

Prilikom sastavljanja e-poruke, otkucajte veb adresu (URL), na primer www.contoso.com ili adresu e-pošte, na primer neko@primer.com, a zatim pritisnite razmaknicu ili taster Enter. Outlook menja tekst u hipervezu.

Veza ka datoteci ili veb stranici

Napravite hipervezu ka datoteci ili veb stranici i dajte joj opisno ime.

Veza ka datoteci

Savet : Da biste brzo napravili vezu ka nedavno korišćenoj datoteci, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, I. Otvara se lista nedavno korišćenih datoteka. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime željene datoteke, a zatim pritisnite taster Enter.

 1. Dok sastavljate e-poruku premestite kursor tamo gde želite da umetnete vezu.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, I, I. Otvara se dijalog Umetanje hiperveze.

 3. Da biste napravili vezu ka datoteci u trenutnoj fascikli, pritisnite kombinaciju tastera Alt+X.

 4. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Potraži u fascikli ’<ime trenutne fascikle>’“, a zatim pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Trenutna fascikla, stablo“. Trenutna fascikla je podrazumevano fascikla Dokumenti.

  Da biste promenili trenutnu fasciklu, pritisnite kombinaciju tastera Alt+L. Čućete: „<Trenutno izabrana fascikla>“. Pritiskajte taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete ime željene lokacije, a zatim pritisnite taster Enter da biste je izabrali.

 5. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Trenutna fascikla, stablo“, a zatim pritiskajte taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete ime željene datoteke.

 6. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+T. Čućete: „Tekst za prikazivanje“. Otkucajte tekst koji želite da se pojavi u e-poruci kao tekst veze.

 7. Da biste umetnuli vezu datoteke, pritisnite taster Enter.

Veza ka pregledanoj stranici

 1. Dok sastavljate e-poruku premestite kursor tamo gde želite da umetnete vezu.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, I, I. Otvara se dijalog Umetanje hiperveze.

 3. Da biste napravili vezu ka pregledanoj stranici, pritisnite kombinaciju tastera Alt+X a zatim kombinaciju tastera Alt+B. Bira se opcija Pregledane stranice.

 4. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete ime prve stranice sa liste pregledanih stranica.

 5. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime željene stranice.

 6. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+T. Čućete: „Tekst za prikazivanje“. Otkucajte tekst koji želite da se pojavi u e-poruci kao tekst veze.

 7. Da biste umetnuli vezu datoteke, pritisnite taster Enter.

Veza ka veb stranici

 1. Dok sastavljate e-poruku premestite kursor tamo gde želite da umetnete vezu.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, I, I. Otvara se dijalog Umetanje hiperveze. Fokus je na tekstualnom polju Adresa.

 3. Otkucajte adresu veb stranice.

 4. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+T. Čućete: „Tekst za prikazivanje“. Otkucajte tekst koji želite da se pojavi u e-poruci kao tekst veze.

  Savet : Dobra ideja je da koristite naslov veb stranice kao tekst veze. Kada ljudi kliknu na vezu i odu na stranicu, čitač ekrana prvo čita naslov.

 5. Da biste umetnuli vezu, pritisnite taster Enter.

Veza ka drugoj lokaciji u trenutnoj e-poruci

Možete da napravite unutrašnje veze ka unapred definisanim stilovima kao što su naslovi i obeleživači. Uputstva o tome kako se prave naslovi u programu Outlook potražite u članku Dodavanje naslova.

Pravljenje obeleživača

 1. Premestite kursor na ciljnu lokaciju veze. Odredište može da bude naslov, deo teksta ili slika.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, K. Otvara se dijalog Obeleživač i fokus se premešta na tekstualno polje Ime obeleživača.

 3. Otkucajte ime za obeleživač.

  Napomena : Imena obeleživača moraju da počinju slovom. Ona mogu da sadrže slova, brojeve i simbol podvlake, na primer „Izveštaj_o_razv_2“.

 4. Da biste dodali obeleživač na listu obeleživača, pritisnite kombinaciju tastera Alt+A.

Umetanje veze ka obeleživaču

 1. Dok sastavljate e-poruku premestite kursor tamo gde želite da umetnete vezu.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, I, I. Otvara se dijalog Umetanje hiperveze.

 3. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+A. Bira se opcija Mesto u ovom dokumentu, a fokus se premešta na stablo obeleživača.

 4. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime željenog obeleživača, a zatim pritisnite taster Enter. U e-poruku se umeće veza obeleživača sa imenom obeleživača.

Uklanjanje hiperveze

 1. Dok sastavljate e-poruku, izaberite tekst veze ili sliku sa hipervezom.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10, a zatim kombinaciju tastera Alt+R. Hiperveza se uklanja.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za oblikovanje teksta u e-pošti u programu Outlook

Tasterske prečice za Outlook

Tasterske prečice za kretanje kroz poštu u programu Outlook

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa e-poštom u programu Outlook

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu Outlook pomoću funkcija pristupačnosti

Koristite Outlook pomoću Naratora, ugrađenog čitača ekrana operativnog sistema Windows, da biste u e-poruku umetnuli vezu ka veb stranici ili datoteci na deljenoj disk jedinici.

Napomene : 

 • Nove funkcije usluge Office 365 izdaju se postepeno pretplatnicima na Office 365, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, posetite stranicu Kada dobijam najnovije funkcije u sistemu Office 2016 za Office 365?.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Prvi koraci uz narator.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz Windows telefon. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na tabletu ili računaru.

 1. Dok sastavljate e-poruku postavite kursor tamo gde želite da umetnete vezu.

 2. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Skupljeno je dugme ’Još opcija’“, a zatim dvaput dodirnite ekran. Otvara se traka za opcijama za uređivanje.

 3. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Skupljeno je dugme ’Umetni’“, a zatim dvaput dodirnite ekran.

 4. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Dugme ’Veza’“, a zatim dvaput dodirnite ekran. Čućete: „Prozor ’Veza’, uređuje se adresa“.

 5. Otkucajte veb adresu stranice koju želite da povežete.

 6. Ako vezi želite da date neko drugo ime koje se razlikuje od jednostavne URL adrese, brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete „Tekst za prikaz, tekst koji je moguće urediti“, a zatim otkucajte tekst veze.

  Napomena : Ako umećete vezu na sliku, ta opcija nije dostupna.

 7. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Dugme ’Umetni’“ (Dugme za potvrdu), a zatim dvaput dodirnite ekran. Veza se umeće u telo e-poruke.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za oblikovanje teksta u e-pošti u programu Outlook

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa e-poštom u programu Outlook

Saznajte kako da se krećete u programu Outlook pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×