Korišćenje čitača ekrana za sortiranje ili filtriranje tabele u aplikaciji Excel Online

Korišćenje čitača ekrana za sortiranje ili filtriranje tabele u aplikaciji Excel Online

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Možete da sortirate i filtrirate podatke u tabelama u usluzi Excel Online pomoću tastature i čitača ekrana kao što je Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana. Sortiranje i filtriranje može vam pomoći da brže pronađete i analizirate podatke.

Napomene : 

 • Nove funkcije usluge Office 365 izdaju se postepeno pretplatnicima na Office 365, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, posetite stranicu Kada dobijam najnovije funkcije u sistemu Office 2016 za Office 365?.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice u usluzi Excel Online.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Prvi koraci uz narator.

 • Ova tema se bavi i JAWS funkcionalnošću. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

 • Kada koristite Excel Online, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se Excel Online pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za Excel Online.

U ovoj temi

Sortiranje podataka u tabeli

 1. Ako vaši podaci samo u opsegu ćelija, počnite tako što ćete ih postaviti u tabelu:

  • Izaberite prvu ćeliju sa podacima.

  • Da biste kreirali tabelu, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + L, a zatim Enter.

  Napomene : 

  • Ako podaci nemaju zaglavlja, Excel Online kreira zaglavlja u tabeli sa tekstom čuvara mesta, kao što je Kolona 1. Da biste uredili tekst čuvara mesta, izaberite zaglavlje kolone i otkucajte ime zaglavlja kolone koje želite.

  • Zaglavlja kolona uključuju dugmad „Filtriraj“ i „Sortiraj“. Takođe pogledajte odeljak Pravljenje tabele u usluzi Excel Online prilikom korišćenja čitača ekrana

 2. Izaberite ćelije zaglavlja tabele za kolonu koju želite da sortirate.

 3. Pristisnite tastere Alt+streilca nadole. Otvara se kontekstualni meni „Filtriranje i sortiranje“ i čućete „Kontekstualni meni, Sortiraj po rastućem redosledu“. (U Naratoru ćete čuti „Sortiraj po rastućem redosledu, stavka menija“.)

 4. U kontekstualnom meniju koristite strelice nagore i nadole da biste izabrali tip sortiranja koji želite (na primer, „Sortiraj po rastućem redosledu“ ili „Sortiraj po opadajućem redosledu“.)

 5. Pritisnite taster Enter da biste sortirali podatke.

Filtriranje podataka u tabeli

 1. U tabeli izaberite ćeliju zaglavlja tabele za kolonu koju želite da filtirate.

 2. Pristisnite tastere Alt+streilca nadole. Otvara se kontekstualni meni „Filtriranje i sortiranje“ i čućete „Kontekstualni meni, Sortiraj po rastućem redosledu“. (U Naratoru ćete čuti „Sortiraj po rastućem redosledu, stavka menija“.)

 3. U kontekstualnom meniju koristite strelice nagore i nadole da biste izabrali neke od sledećih filtera i pritisnite taster Enter.

  • Filteri za tekst. Ova opcija je dostupna kada kolona sadrži tekst ili kombinaciju teksta i brojeva i ona vam omogućava da navedete kriterijume za filtriranje.

  • Filteri za brojeve. Ova opcija je dostupna kada kolona sadrži samo brojeve i ona vam omogućava da navedete kriterijume za filtriranje.

  • Filter. Ova opcija omogućava da izaberete sve ćelije ili samo ćelije koje sadrže određeni sadržaj.

  • Obriši filter iz 'kolone'. Ova opcija je dostupna kada je izabrana opcija Filter. Da biste izabrali filter, pritisnite taster Enter.

 4. Ako izaberete opciju Filteri za tekst ili Filteri za brojeve:

  1. Kada čujete željeni filter, pritisnite taster Enter. Otvara se izabrani podmeni i čućete „Jednako...“ (U Narator ćete čuti „Jednako, stavka menija“.)

  2. U podmeniju koristite strelice nagore i nadole da biste izabrali opciju koju želite, a zatim pritisnite taster Enter.

  3. U dijalogu Prilagođeni filter kreirajte svoje kriterijume filtera ili izaberite vrednosti da biste filtrirali.

  4. Pritiskanjem tastera Tab pomerite se do dugmeta U redu i pritisnite taster Enter.

 5. Ako izaberete Filter:

  1. Otvara se dijalog Filter sa potvrđenim izborom u polju za potvrdu (Izaberi sve) .

  2. Koristite strelice nagore i nadole da biste prešli na željeno polje za potvrdu i opozovite ili potvrdite izbor.

  3. Pritiskanjem tastera Tab pomerite se do dugmeta U redu i pritisnite taster Enter.

Takođe pogledajte

Kreiranje tabele u programu Excel Online prilikom korišćenja čitača ekrana

Tasterske prečice u usluzi Excel Online

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Excel

Saznajte kako da se krećete u programu Excel pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×