Korišćenje čitača ekrana za rad sa predlošcima u programu Word 2016

Korišćenje čitača ekrana za rad sa predlošcima u programu Word 2016

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite Word 2016 sa tastaturom i Naratorom, ugrađenim Windows čitačem ekrana da biste brzo pisali, na primer, propratna pisma, biografije i letke događaja pomoću pristupačnih Word 2016 predložaka. Ne morate da brinete o oblikovanju i stilovima, oni su spremni u predlošku.

Napomene: 

U ovoj temi

Uvod u predloške

Predložak je kolekcija postavki oblikovanja, stilova i čuvara mesta za tekst koji su unapred definisani za vas. U programu Word 2016 možete da pronađete nekoliko pristupačnih predložaka za, na primer, brzo pisanje izveštaja o statusu projekta, radne biografije, letka za događaj, istraživačkog rada ili liste zaduženja.

Čitač ekrana za vas čita tekstove čuvara mesta u poljima obrasca predloška. Tekstove čuvara mesta u poljima obrasca možete da zamenite tako što ćete otkucati sopstvene tekstove. Da biste prešli iz jednog polja obrasca u drugo, pritisnite tastere sa strelicama nagore ili nadole ili taster Tab.

Promene koje napravite u datoteci koja je zasnovana na predlošku neće uticati na originalni predložak. Kada kreirate novi dokument zasnovan na predlošku, on je uvek zasebna datoteka. Zato ne zaboravite da sačuvate datoteku. Ako želite da kreirate sopstveni predložak ili da uređujete postojeći, za uputstva pogledajte članak: Kreiranje predloška.

Pronađite pristupačne predloške

Napomena: Pretraga predložaka na mreži zahteva internet vezu.

 1. Otvorite Word 2016.

 2. Da biste otišli na karticu Datoteka na tastaturi, pritisnite tastere Alt+F.

 3. Da biste otvorili kolekciju predložaka, pritisnite taster N. Čućete: „Izabrano, nova stavka kartice“.

 4. Da biste potražili pristupačne predloške, pritisnite taster S. Čućete: „Pretraga predložaka na mreži“. U polje za pretragu otkucajte „pristupačni predlošci“ i pritisnite taster Enter.

 5. Pritiskajte tastere sa strelicama da biste potražili prikladan predložak u rezultatima pretrage. Možete da čujete imena predložaka dok prolazite kroz njih.

 6. Pritisnite taster Enter da biste izabrali predložak. Čućete: „Izabrano, dugme ‘Kreiraj <ime predloška>’“.

  U čitaču ekrana JAWS čućete: „Kartica ‘Nova datoteka’, <opis predloška >“.

 7. Da biste počeli da radite sa dokumentom, pritisnite taster Enter. Čućete: „<ime dokumenta> Word prozor. Novi dokument zasnovan na predlošku sada je spreman za uređivanje“.

  U čitaču ekrana JAWS čućete prvo polje obrasca za predložak.

Primer: Pisanje propratnog pisma pomoću predloška

Koristite ovaj unapred oblikovani Word 2016 predložak da biste, na primer, napisali profesionalno propratno pismo koje će pratiti vašu biografiju.

 1. U programu Word 2016 potražite pristupačne predloške kao što je opisano iznad u odeljku Pronalaženje pristupačnih predložaka.

 2. U rezultatima pretrage pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete: „Dugme ‘Propratno pismo’“.

  Napomena: Ako je propratno pismo prvi predložak u rezultatima pretrage, automatski je izabrano.

  Zatim pritisnite Enter. Čućete: „Izabrano je dugme ‘Kreiranje propratnog pisma’“. Da biste započeli novi dokument pomoću predloška, pritisnite taster Enter.

 3. Propratno pismo se otvara na kartici Početak. Čućete: „< ime dokumenta, > Word prozor, <ime dokumenta> se uređuje.

  Ako koristite čitač JAWS, fokus se premešta direktno na prvo polje u obrascu i čućete „Ime“. Otkucajte svoje ime, a zatim pređite na 5. korak.

 4. Da biste dodali svoje ime, pritisnite taster sa strelicom nadesno. Čućete: „Ime“. Zatim otkucajte svoje ime.

 5. Da biste dodali ulicu i broj, grad i poštanski broj, pritisnite taster sa strelicom nadole. Čućete: „Adresa, grad, poštanski broj“. Zatim unesite podatke o adresi.

 6. Da biste dodali svoj broj telefona, pritisnite taster Tab. Čućete: „Telefon“. Otkucajte svoj broj telefona.

 7. Da biste dodali adresu e-pošte, pritisnite taster Tab. Čućete: „E-pošta“. Zatim otkucajte adresu e-pošte.

 8. Da biste dodali datum propratnom pismu, pritisnite taster Tab. Čućete: „Datum“. Zatim otkucajte datum.

 9. Da biste dodali ime primaoca, pritisnite taster sa strelicom nadole. Čućete: „Ime primaoca“. Zatim otkucajte ime primaoca.

 10. Da biste dodali radno mesto primaoca, ime preduzeća, ulicu i broj, grad i poštanski broj, pritisnite taster sa strelicom nadole. Čućete: „Radno mesto, ulica i broj, adresa, grad, poštanski broj“. Zatim otkucajte informacije za primaoca.

 11. Da biste dodali ime primaoca posle pozdrava, pritisnite taster sa strelicom nadole. Čućete: „Ime primaoca“. Zatim otkucajte ime primaoca.

 12. Da biste dodali tekst tela propratnog pisma, pritisnite taster sa strelicom nadole. Čućete opis u tekstu čuvara mesta. Zatim otkucajte tekst. Tekst čuvara mesta je uklonjen.

  Savet: Da biste dodali hipervezu u propratno pismo, na primer, do biografije na mreži, pogledajte uputstva u članku: Kreiranje ili uređivanje hiperveze.

 13. Da biste prešli na završetak propratnog pisma, pritisnite taster sa strelicom nadole. Čućete: „S poštovanjem,“.

  Napomena: U nekim slučajevima, završni tekst „S poštovanjem,“ nije polje obrasca predloška. Međutim, možete da uređujete tekst koji ne pripadaju polja obrasca tako što ćete izbrisati unapred oblikovani tekst i zatim otkucati svoj tekst.

  U čitaču ekrana JAWS čućete: „Polje van obrasca“ za tekst polja koje ne pripada obrascu. Nakon toga čućete korišćeni tekst: „S poštovanjem,“.

 14. Da biste se potpisali na kraju pisma, pritisnite taster sa strelicom nadole. Čućete: „Ime, izabrano, uredi“. Zatim otkucajte svoje ime.

 15. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+S da biste sačuvali propratno pismo. Za uputstva o tome kako da sačuvate Word dokument, pogledajte odeljak čuvanje dokumenta u programu Word.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje ili uređivanje teksta u dokumentu u programu Word 2016

Korišćenje čitača ekrana za proveru pravopisa i gramatike u programu Word

Tasterske prečice za Microsoft Word u operativnom sistemu Windows

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Word

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu Word pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×