Korišćenje čitača ekrana za pronalaženje i zamenu podataka u programu Excel

Korišćenje čitača ekrana za pronalaženje i zamenu podataka u programu Excel

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite Excel 2016 uz tastaturu i čitač ekrana kao što su JAWS ili Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste pronašli i zamenili tekst i brojeve. Koristite znakove, uključujući džoker znakove, za pretraživanje listova, redova, kolona ili celih radnih svezaka.

Napomene : 

 1. Izaberite bilo koju ćeliju na radnom listu.

 2. U dijalogu Pronalaženje i zamena otvorite odgovarajuću karticu.

  • Da biste koristili karticu Pronađi u dijalogu Pronalaženje i zamena da biste pronašli tekst ili brojeve, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F.

  • Da biste koristili karticu Zamena u dijalogu Pronađi i zameni da biste zamenili tekst ili brojeve, pritisnite Alt+E, E. Ako je dijalog Pronađi i zameni već otvoren, da biste otvorili karticu Zameni, pritisnite Alt+P.

 3. U polju Pronađi sledeće otkucajte tekst ili brojeve koje želite da pronađete. Imate nekoliko mogućnosti.

  • Otkucajte tekst ili brojeve koje želite da pretražite.

  • U kriterijumima pretrage koristite džoker znakove, kao što je zvezdica (*) ili znak upita (?):

   • Koristite zvezdicu da biste pronašli bilo koju nisku znakova. Na primer, kriterijum s*d će pronaći reči „sad“ i „sulud“.

   • Koristite znak pitanja da biste pronašli bilo koji pojedinačni znak. Na primer, kriterijum s?t će pronaći reči „sat“ i „set“.

   Savet : Iako su džoker znakovi, znakove pitanja i znak tilda (~) u podacima radnog lista možete pronaći tako što ćete u polju Pronađi ispred njih uneti znak tilda. Na primer, da biste pronašli podatke koji sadrže znak pitanja, kao kriterijum pretrage otkucajte ~?.

 4. Da biste precizirali pretragu, pomoću tastera tab idite do dugmeta Opcije i pritisnite taster Enter. Takođe možete da pritisnite tastere Alt+T.

  • Da biste tražili podatke u radnom listu ili celoj radnoj svesci, pomoću tastera Tab idite na kombinovani okvir Unutar (Alt + H), pritisnite taster strelica nadole, a zatim izaberite stavku List ili Radna sveska. Pritisnite taster ENTER.

  • Da biste tražili podatke u redovima ili kolonama, pomoću tastera Tab idite do kombinovanog okvira Pretraga (Alt + S), pritisnite taster strelica nadole, a zatim izaberite Po redovima ili Po kolonama. Pritisnite taster ENTER.

  • Da biste tražili podatke sa određenim detaljima, pomoću tastera Tab idite do kombinovanog okvira Pretraga (Alt + L), pritisnite taster strelica nadole, a zatim izaberite stavku Formule, Vrednosti ili Komentari. Pritisnite taster ENTER.

   Savet : Opcije za Formule, Vrednosti i Komentare su dostupne samo na kartici Pronalaženje, a samo su Formule dostupne na kartici Zameni.

  • Da biste tražili podatke koji razlikuju mala i velika slova, pomoću tastera Tab idite u polje za potvrdu Podudari mala i velika slova (Alt+C) i pritisnite taster Razmaknica.

  • Da biste tražili ćelije koje sadrže samo znakove koje ste otkucali u polje Pronađi, pomoću tastera Tab idite u polje za potvrdu Podudaranje čitavog sadržaja ćelije (Alt+O) i pritisnite taster Razmaknica.

 5. Ako želite da tražite tekst ili brojeve sa određenim oblikovanjem, pomoću tastera Tab idite do dugmeta Format dugme i pritisnite taster Enter (Alt+M). U dijalogu Pronađi oblik koji se otvara, da biste prešli neodgovarajuću karticu (Broj, Poravnanje, Font, Ivica ili Popuna), pritisnite taster Razmaknica. Zatim izaberite oblikovanje koje želite da uključite u pretragu. Pritiskanjem tastera Tab pomerite se do dugmeta U redu i pritisnite taster Enter.

  Savet : Ako želite da pronađete ćelije koje se samo podudaraju sa određenim oblikovanjem, možete da izbrišete neki kriterijum teksta ili broja u polju Pronađi, a zatim izaberite ćeliju koja sadrži to oblikovanje. Pomoću tastera Tab idite na dugme Format, a zatim pritisnite taster sa strelicom nadole. Ponovo pritisnite taster sa strelicom nadole dok ne izaberete Odaberi oblikovanje iz ćelije i pritisnite taster Enter. U radnom listu, da biste izabrali ćeliju koja sadrži oblikovanje koje želite da tražite, koristite tastere sa strelicama. Da biste dodali oblikovanje izabrane ćelije u kriterijume za pretragu, u dijalogu Pronalaženje i zamena pritisnite taster Enter.

 6. Sa kriterijumima na mestu, započnete pretragu.

  • Da biste pronašli tekst ili brojeve, pomoću tastera Tab idite do dugmeta Pronađi sledeće (Alt + F) ili Pronađi sve (Alt + I).

   Savet : Ako izaberete dugme Pronađi sve, svaka instanca koja ispunjava kriterijume za pretragu navodi se u dijalogu, a ova lista ima fokus. Da biste izabrali neko od pojavljivanja na listi, pritisnite taster strelica nadole ili taster sa strelicom nagore. Da biste premestili iz dijaloga na radni list, pritisnite tastere Alt+Tab. Izvršite željenu promenu u ćeliji. Da biste se vratili na dijalog Pronalaženje i zamena, pritisnite tastere Alt+Tab onoliko puta koliko je potrebno.

  • Da biste zamenili tekst ili brojeve, u polje Zameni sa otkucajte znakove za zamenu (ili ostavite ovo polje prazno da biste znakove zamenili prazninom) i pomoću tastera Tab idite do dugmeta Pronađi (Alt+F) ili Pronađi sve (Alt+I). Da biste pronašli sledeće pojavljivanje u radnom listu, tako da možete da odlučite da li želite da ga zamenite, pritisnite dugme Pronađi. Da biste pronašli sva pojavljivanja, pritisnite dugme Pronađi sve. Da biste zamenili istaknuto pojavljivanje ili sva pojavljivanja pronađenih znakova, pomoću tastera Tab idite do dugmeta Zameni (Alt+R) ili Zameni sve (Alt+A).

   Savet : Ako polje Zameni sa nije dostupno, da biste prešli na karticu Zameni u dijalogu Pronađi i zameni pritisnite Alt+P.

   Ako je potrebno, da biste otkazali pretraživanje koje je u toku, pritisnite taster Esc. Zatvara se dijalog Pronalaženje i zamena.

  Napomena : Kada definišete opcije oblikovanja kao deo kriterijuma pretrage, one se čuvaju u dijalogu Pronalaženje i zamena. Ako ponovo pretražite radni list za podatke i ne možete da pronađete znakove za koje znate da su tamo, možda ćete morati da obrišete opcije oblikovanja iz prethodne pretrage. Da biste otvorili karticu Pronađi u dijalogu Pronalaženje i zamena pritisnite Ctrl+F. Ako dugme Format nije dostupno, pomoću tastera Tab idite do dugmeta Opcije (Alt + T) i pritisnite taster Enter. Pomoću tastera Tab idite do dugmeta Format i da biste izabrali komandu Obriši oblikovanje za pronalaženje, pritisnite taster strelica nadole nekoliko puta. Pritisnite taster ENTER.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za pravljenje radne sveske u programu Excel 2016

Korišćenje čitača ekrana za sortiranje ili filtriranje tabele u programu Excel

Tasterske prečice i funkcijski tasteri u programu Excel

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Excel

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu Excel pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×