Korišćenje čitača ekrana za promenu fonta u programu Word 2016

Korišćenje čitača ekrana za promenu fonta u programu Word 2016

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite Word 2016 uz tastaturu i Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste menjali ili čak prilagođavali fontove u dokumentu. Na primer, možete da promenite font za nekoliko reči ili znakova pomoću tasterskih prečica. Ali ako želite da promenite ceo dokument odjednom, možete da primenite fontove tema na dokument. Na kraju, možete da podesite podrazumevani font za dokument. Takođe možete da prilagođavate veličinu, boju i stil na nekoliko načina.

Napomene : 

Savet : Čitači ekrana mogu da se razlikuju u načinu na koji opisuju fontove i oblikovanje. Na primer, da biste u čitaču ekrana JAWS čuli koji font se koristi, pritisnite kombinaciju tastera Insert+F. U Naratoru pritisnite kombinaciju tastera Caps Lock+0.

U ovoj temi

Korišćenje tasterskih prečica za promenu fonta

Izbor fonta, kao što je Calibri u odnosu na Arial, obično ne utiče na to kako čitač ekrana čita dokument. Međutim, fontovi mogu da imaju veliki značaj za osobe sa slabim vidom i osobe koje imaju umanjenu sposobnost čitanja, poput disleksije. Za te osobe izaberite SanSerif font kao što je Verdana, Calibri ili Arial.

Promena teksta u drugi font

 1. Izaberite tekst koji hoćete da oblikujete.

 2. Da biste otvorili okvir Font pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, a zatim F, F. Komanda tasterske prečice bira trenutni font. Kako fokus prelazi preko opcija, čitači ekrana identifikuju karticu „Početak“ i dijalog „Font“, a zatim izgovaraju ime izabranog fonta.

 3. Izaberite font koji želite ili otkucajte njegovo ime, a zatim pritisnite taster Enter.

Napomena : Da biste čuli boju fonta u čitaču ekrana JAWS, pritisnite kombinaciju tastera Insert+5.

Povećavanje ili smanjivanje veličine fonta

 1. Izaberite tekst kojem želite da promenite veličinu.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste povećali tekst za 1 tačku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+leva uglasta zagrada.

  • Da biste smanjili tekst za 1 tačku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+desna uglasta zagrada.

  • Da biste postepeno povećali tekst u skladu sa veličinama na dugmetu Povećaj veličinu fonta, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+> (veće od).

  • Da biste postepeno smanjili tekst u skladu sa veličinama na dugmetu Smanji veličinu fonta, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+< ( manje od). (Narator izgovara „Nepoznat taster“).

  • Da biste izabrali veličinu iz okvira Veličina fonta pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, a zatim F, S. Čućete numeričku vrednost trenutne veličine fonta. Otkucajte željenu veličinu u tačkama ili je izaberite sa liste, a zatim pritisnite taster Enter.

Promena nekoliko svojstava fonta odjednom

Dok radite u dijalogu Font možete da pregledate svojstva fonta i da ih promenite nekoliko odjednom. Možete da se krećete kroz opcije korišćenjem tasterskih prečica.

 1. Izaberite tekst koji hoćete da oblikujete.

 2. Da biste otvorili dijalog „Font“, pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, a zatim F, N.

 3. Možete da se krećete tasterom Tab kroz opcije u dijalogu ili da upotrebite jednu ili više sledećih tasterskih prečica da biste otišli na određenu opciju u dijalogu i izabrali je:

  Da biste otišli na:

  Pritisnite

  Font

  Alt+F

  Stil fonta

  ALT+Y

  Veličinu fonta

  Alt+S

  Boju fonta

  Alt+C

  Stil podvlačenja

  Alt+U

  Boju podvlačenja

  Alt+C

  Precrtani tekst

  Alt+K

  Dvostruko precrtani tekst

  Alt+L

  Eksponentni tekst

  Alt+P

  Indeksni tekst

  Alt+B

  Mala slova

  Alt+M

  Velika slova

  Alt+A

  Skriveno

  Alt+H

  Postavi kao podrazumevano

  Alt+D

  Efekte za tekst

  Alt+E

  Karticu „Font“

  Alt+N

  Karticu „Više opcija“

  Alt+V

 4. Da biste primenili promene i zatvorili dijalog Font, pritisnite taster Tab da biste otišli na dugme U redu i pritisnite taster Enter.

Savet : Da biste uklonili oblikovanje iz izabranog teksta, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+razmaknica. Takođe možete da koristite dugme Obriši kompletno oblikovanje (Alt+H, E).

Korišćenje fontova teme za oblikovanje celog dokumenta

Font teme menja fontove u celom dokumentu pomoću para fontova koji su dizajnirani tako da dobro funkcionišu zajedno. Prvi font se koristi za naslove, a drugi za telo teksta.

Savet : Da biste obezbedili da se fontovi teme primenjuju na naslove, morate da primenite Word stil naslova na tekst naslova. Da biste saznali kako, pogledajte članak Korišćenje čitača ekrana za primenu stilova naslova i pasusa u programu Word 2016.

 1. Da biste otvorili dugme Fontovi teme pritisnite kombinaciju tastera Alt+G, a zatim T, F.

 2. Koristite taster Tab ili taster sa strelicom nadole da biste pregledali listu fontova teme. Izaberite temu koju želite, a zatim pritisnite taster Enter.

 3. Da biste čuli opis fontova koje je primenila tema, koristite čitač ekrana. Na primer, u čitaču ekrana JAWS, pritisnite kombinaciju tastera Insert+F. U Naratoru pritisnite kombinaciju tastera Caps Lock+0.

Takođe pogledajte

Tasterske prečice za Microsoft Word u operativnom sistemu Windows

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Word

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu Word pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×