Korišćenje čitača ekrana za prijavljivanje datoteka u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za prijavljivanje datoteka u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite SharePoint Online sa tastature i čitač ekrana za prijavljivanje i odjavljivanje dokumenata u biblioteci dokumenata. Testirali smo ga sa naratora i JAWS, ali je mogao da funkcioniše sa drugim čitača ekrana dok god Slede uobičajeni standardima pristupačnosti i tehnika. Prilikom odjavljivanja datoteke, možete da ga uredite na mreži ili van mreže i sačuvajte ga onoliko puta koliko treba da, ali druge osobe ne mogu da ga uređuju. Kada potvrdite izbor u datoteci, promene postaju vidljivi u tim i datoteke je dostupna drugim osobama za odjavljivanje i uređivanje i njegove dozvole.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft Office.

 • Kada koristite SharePoint Online, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se SharePoint Online pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za SharePoint Online.

U ovoj temi

Odjavljivanje datoteke iz biblioteke dokumenata

 1. Prijavite se na Office 365 nalog organizacije, pokrenite SharePoint aplikaciju, a zatim otvorite biblioteku dokumenata.

  Savet: Biblioteke dokumenata u sistemu SharePoint Online imaju dva različita prikaza: klasični i SharePoint Online iskustvo. Za većinu ljudi, SharePoint Online iskustvo je podrazumevani prikaz. Međutim, ako čujete „Dugme 'Pogledajte'“ prilikom navigacije u biblioteci dokumenata, koristite klasični prikaz. Da biste prikazali SharePoint Online biblioteke dokumenata, pritisnite taster Enter kada čujete „Dugme 'Pogledajte'“. Kada se prikaz biblioteke dokumenata promeni u SharePoint Online iskustvo i kada se fokus pomeri sa dugmeta Pogledajte na vezu Novo, čućete ime biblioteke dokumenata i nakon njega reč „Novo“.

 2. Da biste premestili listu fascikle i datoteke, pritisnite taster Tab dok ne čujete: „Tabele, liste fascikli, datoteke ili stavke”.

 3. Da biste pomerali kroz listu i izaberite datoteku koju želite da odjavite i uređujete, koristite nagore i nadole tastere sa strelicama. Ako je datoteka potrebno je u potfascikli, izaberite fasciklu i pritisnite taster Enter. Pritisnite taster Tab dok ne čujete „Tabele, liste fascikli, datoteke ili stavke”, i zatim, da biste izabrali datoteku, koristite nagore i nadole tastere sa strelicama.

 4. Da biste se premestili na traku sa menijima, pritisnite tastere Shift + Tab dok ne čujete: „Komandna traka”.

 5. Pritisnite taster sa strelicom nadesno ili nalevo sve dok ne čujete „druge stvari koje možete da uradite sa izabranom stavkom”, a zatim pritisnite taster Enter.

 6. Da biste odjavili datoteku, pritisnite taster strelica nadole dok ne čujete „Odjavi”, a zatim pritisnite taster Enter. Izabrana datoteka je odjavljena vama i je datoteka označena u skladu sa tim.

Napomena: Ako druge osobe iz tima pokušaju da urede ili odjave datoteku, dobijaju obaveštenje da je datoteka odjavljena za vas. One i dalje mogu da vide datoteku, ali promene koje unosite mogu da vide tek kada prijavite datoteku.

Otvaranje odjavljene datoteke radi uređivanja

Kada odjavite datoteku, ona se označava kao odjavljena i zaključana je kako je drugi ne bi uređivali. Sada možete da otvorite datoteku ili da je preuzmete, a zatim uredite.

 1. Nakon što ste odjavili datoteku, fokus je na traci sa menijima. Da biste premestili odjavljena datoteka, pritisnite taster Tab dok ne čujete ime datoteke.

 2. Ako je fokus nije na desnom datoteci, pritisnite taster Tab dok ne čujete ime datoteke i zatim pritisnite nagore i strelicom nadole dok ne čujete desnom datoteku. Da biste otvorili datoteku, pritisnite taster Enter. Datoteka se otvara u posebnoj kartici u pregledaču, a sada možete da promenite. Ako je dokument sa Office 365 , datoteka se otvara u odgovarajućoj aplikaciji (na primer Word za veb ili Excel Online).

  Savet: Ako biste radije da otvorite datoteku u aplikaciji za računare, pritisnite tastere Shift + Tab dok ne čujete: „Komandna traka”. Pritisnite taster sa strelicom nadesno ili nalevo dok ne čujete „Otvori”, a zatim pritisnite taster Enter. Pritisnite taster strelica nadole dok ne čujete aplikaciju koju želite da otvorite datoteku, a zatim pritisnite taster Enter.

Prijavljivanje datoteke u biblioteku dokumenata

 1. U usluzi SharePoint Online idite u biblioteku dokumenata.

 2. Da biste premestili listu fascikle i datoteke, pritisnite taster Tab dok ne čujete: „Tabele, liste fascikli, datoteke ili stavke”.

 3. Da biste pomerali kroz listu i izaberite datoteku koju želite da prijavite, koristite nagore i nadole tastere sa strelicama. Ako je datoteka u potfascikli, izaberite fasciklu i zatim pritisnite taster Enter. Pritisnite taster Tab dok ne čujete „Tabele, liste fascikli, datoteke ili stavke”, i zatim, da biste izabrali datoteku, koristite nagore i nadole tastere sa strelicama.

 4. Da biste se premestili na traku sa menijima, pritisnite tastere Shift + Tab dok ne čujete: „Komandna traka”.

 5. Pritisnite taster sa strelicom nadesno ili nalevo sve dok ne čujete „druge stvari koje možete da uradite sa izabranom stavkom”, a zatim pritisnite taster Enter.

 6. Da biste proverili u datoteci, pritisnite taster strelica nadole dok ne čujete „Prijavi”, a zatim pritisnite taster Enter.

  Pojavljuje se dijalog " Prijavljivanje ".

 7. U dijalogu Potvrdite izbor u otkucajte komentar u rezimiranja promene koje ste napravili. Komentari prijavljivanja su posebno korisni kada više osoba radi na datoteci. Komentari postaju deo istorije verzija dokumenta koji može biti važno ako vam to ikada zatreba vraćanje dokumenta u starijoj verziji.

 8. Pritisnite taster Tab dok ne čujete „Prijavi”, a zatim pritisnite taster Enter. Verziju datoteke možete uređivati zamenjuje verziju u biblioteci dokumenata, a potvrđen je. Druge osobe sada možete da pregledate promene koje ste napravili i ako imaju dozvolu za to, možete da proverite datoteku i uređuje sami.

Odbacivanje promena odjavljene datoteke

Ako odlučite da ne bi ili zadržite sve promene u datoteci, možete da odbacite vaše potvrdu se, što ne utiče na istorije verzija.

 1. U usluzi SharePoint Online idite u biblioteku dokumenata.

 2. Da biste premestili listu fascikle i datoteke, pritisnite taster Tab dok ne čujete: „Tabele, liste fascikli, datoteke ili stavke”.

 3. Da biste pomerali kroz listu i izaberite datoteku koju želite da odbacite odjavljivanje iz, koristite nagore i nadole tastere sa strelicama. Ako je datoteka u potfascikli, izaberite fasciklu i zatim pritisnite taster Enter. Pritisnite taster Tab dok ne čujete „Tabele, liste fascikli, datoteke ili stavke”, i zatim, da biste izabrali datoteku, koristite nagore i nadole tastere sa strelicama.

 4. Da biste se premestili na traku sa menijima, pritisnite tastere Shift + Tab dok ne čujete: „Komandna traka”.

 5. Pritisnite taster sa strelicom nadesno ili nalevo sve dok ne čujete „druge stvari koje možete da uradite sa izabranom stavkom”, a zatim pritisnite taster Enter.

 6. Da biste odbacili odjavljivanje, pritisnite taster strelica nadole dok ne čujete „Odbaci odjavljivanje”, a zatim pritisnite taster Enter.

  Pojavljuje se dijalog za potvrdu.

 7. Ako ste sigurni da želite da odbacite promene koje ste napravili u datoteci, pritisnite taster Tab dok ne čujete „Da”, a zatim pritisnite taster Enter. Sve promene koje ste napravili u dokumentu se odbacuju i datoteka će ostati nepromenjene kao kada ste je odjavili. Drugi mogli da sada da proverite datoteku i uređuje sebe, ako imaju dozvolu za to.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za otpremanje datoteka u biblioteku dokumenata u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za pravljenje prilagođenog prikaza u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Tasterske prečice u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigacija SharePoint Online

Funkcije pristupačnosti u usluzi SharePoint Online

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×