Korišćenje čitača ekrana za preuzimanje dokumenta u aplikaciji Word Online

Korišćenje čitača ekrana za preuzimanje dokumenta u aplikaciji Word Online

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Word Online automatski čuva sve što uradite u OneDrive fascikli u oblaku. Ovaj članak vam pokazuje kako da koristite tasterske prečice i Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana da biste preuzeli i sačuvali dokument na drugoj lokaciji ili u drugom formatu.

Napomene : 

 • Nove funkcije usluge Office 365 izdaju se postepeno pretplatnicima na Office 365, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, posetite stranicu Kada dobijam najnovije funkcije u sistemu Office 2016 za Office 365?.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice u programu Word Online.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Prvi koraci uz narator.

 • Zbog toga što se Word Online pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe za veb pregledač – ne za Word Online.

U ovoj temi

Preuzimanje dokumenta na računar

 1. Da biste premestili fokus na traku, pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne čujete ime kartice.

 2. Pritiskajte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete „Dugme ’Datoteka’“, a zatim pritisnite taster Enter.

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Sačuvaj kao“, a zatim pritisnite taster Enter.

 4. U oknu Sačuvaj kao pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Preuzmi kopiju“, a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se dijalog Microsoft Word Online.

 5. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Kliknite ovde da biste preuzeli dokument”, a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se traka sa obaveštenjima programa Internet Explorer.

  Napomena : Možda ćete ponovo čuti „Kliknite ovde da biste preuzeli dokument“. To možete da zanemarite i da pređete na sledeći korak.

 6. Da biste premestili fokus na traku sa obaveštenjima, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N. Čitač ekrana ih najavljuje dugme Sačuvaj.

 7. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste sačuvali dokument na podrazumevanoj lokaciji, pritisnite taster Enter.

  • Da biste ga sačuvali na drugoj lokaciji, premestite se na stavku Sačuvaj kao i pritisnite taster Enter. U dijalogu Sačuvaj kao otkucajte ime datoteke, odaberite ime datoteke, a zatim pritisnite taster Tab da biste se premestili na dugme Sačuvaj i pritisnite taster Enter.

 8. Da biste vratili fokus na dokument u aplikaciji Word Online, na traci sa obaveštenjima pritisnite taster Tab da biste se premestili na dugme Zatvori i pritisnite taster Enter. Ako se fokus potom premesti na praznu karticu u pregledaču, zatvorite je tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl+W.

 9. Da biste zatvorili dijalog Microsoft Word Online, pritisnite taster Tab da biste se premestili na dugme Zatvori, a zatim pritisnite razmaknicu.

Preuzimanje dokumenta kao PDF datoteke

Portable Document Format (PDF) koristan je za deljenje dokumenta sa drugim osobama, naročito kada ne želite da one unose promene.

 1. Da biste premestili fokus na traku, pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne čujete ime kartice.

 2. Pritiskajte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete „Dugme ’Datoteka’“, a zatim pritisnite taster Enter.

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Sačuvaj kao“, a zatim pritisnite taster Enter.

 4. U oknu Sačuvaj kao pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Preuzmi kao PDF“, a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se dijalog Microsoft Word Online sa vezom ka PDF datoteci.

 5. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Kliknite ovde da biste preuzeli PDF verziju dokumenta”, a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se traka sa obaveštenjima programa Internet Explorer i čujete „Da li želite da sačuvate dokument?”

 6. Da biste premestili fokus na traku sa obaveštenjima, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N.

 7. Pritisnite taster Tab da biste se premestili na dugme Sačuvaj i uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste je sačuvali na podrazumevanoj lokaciji, pritisnite taster Enter.

  • Da biste je sačuvali na drugoj lokaciji, pritisnite taster sa strelicom nadole, premestite se na stavku Sačuvaj kao, a zatim pritisnite taster Enter. U dijalogu Sačuvaj kao otkucajte ime datoteke, odaberite ime datoteke, a zatim pritiskajte taster Tab dok se ne premestite na dugme Sačuvaj i pritisnite taster Enter.

 8. Da biste vratili fokus na dokument u aplikaciji Word Online, na traci sa obaveštenjima pritisnite taster Tab da biste se premestili na dugme Zatvori i pritisnite taster Enter. Ako se fokus premesti na praznu karticu u pregledaču, zatvorite je tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl+W.

 9. Da biste zatvorili dijalog Microsoft Word Online, pritisnite taster Tab da biste se premestili na dugme Zatvori i pritisnite razmaknicu.

Takođe pogledajte

Umetanje slike u Word Online dokument korišćenjem čitača ekrana

Štampanje dokumenta korišćenjem čitača ekrana u programu Word Online

Tasterske prečice u aplikaciji Word Online

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Word

Saznajte kako da se krećete u programu Word pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×