Korišćenje čitača ekrana za pravljenje radne sveske u programu Excel

Korišćenje čitača ekrana za pravljenje radne sveske u programu Excel

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Možete da kreirate novu unakrsnu tabelu u programu Excel 2016 koristeći samo tastaturu i čitač ekrana, kao što je Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana.

Napomene : 

Kreiranje nove unakrsne tabele

Kada prvi put pokrenete Excel, on će se otvoriti u prikazu „Backstage“. Fokus će biti postavljen na podrazumevani predložak „Prazna radna sveska“ kojem podrazumevano možete da pristupite. Za pregledanje predložaka možete da koristite tastere sa strelicama nadesno i nalevo, ali imajte na umu da je nekim predlošcima lakše pristupiti nego drugima.

Napomena : Kada pokrenete Excel, JAWS će reći „Excel, prikaz ’Backstage’“. Funkcija „Narator“ neće najaviti prikaz.

 1. Pokrenite Excel.

  Excel lako možete da pokrenete pomoću polja za pretragu funkcije Cortana.

  • Pritisnite taster Windows. Čućete „Polje za pretragu funkcije Cortana, uređivanje“.

  • U polje za pretragu otkucajte „Excel 2016“ (čućete „Excel 2016, aplikacija za stone računare“).

  • Pritisnite taster Enter da biste pokrenuli Excel.

 2. Da biste koristili podrazumevani predložak prazne radne sveske, samo pritisnite taster Enter. Ako želite da izaberete drugi predložak, pritisnite taster sa strelicom nadesno da biste pregledali predloške, a zatim taster Enter da biste izabrali neki od njih.

 3. Sačuvajte novu radnu svesku tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl+S da biste otvorili dijalog „Čuvanje datoteke“. Čućete „Kartica ’Sačuvaj kao’“.

 4. Pritisnite taster Tab da biste prešli u prozor sa listom datoteka, a zatim koristite taster sa strelicom nadole da biste prošli kroz opcije lokacije datoteke, kao što su „OneDrive“, „Sajtovi“ i „Ovaj računar“.

  Pritisnite taster Enter da biste izabrali lokaciju i premestili fokus na listu fascikli i datoteka.

 5. Pritisnite taster sa strelicom nadole da biste prešli u polje sa imenom datoteke i otkucali ime datoteke. Čućete „Uređivanje, unesite ime datoteke“.

  Napomena : Preporučuje se da radnoj svesci date ime pomoću kojeg ćete je ubuduće lakše identifikovati. Na primer, „Prodaja_u_kvartalu_jan2015“ ukazuje na sadržaj i datum.

 6. Ponovo pritisnite taster sa strelicom nadole da biste prešli u polje sa tipom datoteke. Tip datoteke je podrazumevano Excel radna sveska, .xlsx. Ako želite da koristite ovaj tip, pritisnite taster Tab da biste prešli na dugme „Sačuvaj“, a zatim pritisnite taster Enter.

 7. Ako želite da koristite drugi tip datoteke, pritisnite taster sa strelicom nadole i pregledajte listu da biste pronašli željeni tip, a zatim pritisnite taster Enter. Zatim pritisnite taster Tab da biste prešli na dugme „Sačuvaj“ i pritisnite taster Enter.

Upravo ste napravili i sačuvali novu Excel unakrsnu tabelu. Spremni ste za unos podataka.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za umetanje tabele na Excel 2016 radni list

Korišćenje čitača ekrana za štampanje Excel radne sveske

Tasterske prečice i funkcijski tasteri u programu Excel

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Excel

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu Excel pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×