Korišćenje čitača ekrana za pravljenje liste sa znakovima za nabrajanje ili numerisane liste u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za pravljenje liste sa znakovima za nabrajanje ili numerisane liste u programu Outlook

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite Outlook 2016 pomoću tastature i Naratora, ugrađenog čitača ekrana operativnog sistema Windows, da biste brzo pravili liste sa znakovima za nabrajanje i numerisane liste različitih stilova.

Napomene : 

 • Nove funkcije usluge Office 365 izdaju se postepeno pretplatnicima na Office 365, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, posetite stranicu Kada dobijam najnovije funkcije u sistemu Office 2016 za Office 365?.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice za Outlook.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Prvi koraci uz narator.

 • Ova tema se bavi i JAWS funkcionalnošću. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

U ovoj temi

Kreiranje liste sa znakovima za nabrajanje ili numerisane liste

 1. Dok pišete Outlook poruku, pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste otvorili meni stila znaka za nabrajanje, pritisnite taster U.

  • Da biste otvorili meni stila broja, pritisnite taster N.

 2. Koristite tastere sa strelicama nadesno i nalevo da biste pronašli stil znaka za nabrajanje ili broja koji želite da koristite, na primer „Pun krug“, a zatim pritisnite taster Enter. Pravi se prva stavka na listi i fokus se premešta na nju.

 3. Otkucajte tekst za stavku liste.

 4. Da biste dodali još jednu stavku sa liste, pritisnite taster Enter.

 5. Da biste završili listu, dvaput pritisnite taster Enter. Fokus se premešta na prazan red ispod liste. U Naratoru čućete: „Novi red“. U čitaču ekrana JAWS čućete samo „Unesite“.

Pravljenje ugnežđene liste

Možete da napravite listu u okviru liste, na primer podznakove za nabrajanje na listi sa znakovima za nabrajanje ili numerisanje u stilu prikaza strukture na numerisanoj listi.

 1. Sa postojeće liste idite na stavku koja treba da prethodi ugnežđenoj listi i pritisnite taster Enter da biste napravili novu stavku sa liste posle nje.

 2. Dok je kursor na početku reda za novu stavku, pritisnite taster Tab. Outlook automatski povećava uvlačenje za tu stavku i čini je delom ugnežđene liste.

 3. Otkucajte tekst prve stavke sa ugnežđene liste.

 4. Da biste dodali još jednu stavku sa ugnežđene liste, pritisnite taster Enter.

Stil znaka za nabrajanje ili numerisanja za stavku sa ugnežđene liste zasnovan je na stilu nadređene liste. Te stilove možete da zamenite bilo kojim dostupnim stilom znaka za ponavljanje ili numerisanja.

Promena uvlačenja liste

 1. Izaberite celu listu.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste povećali uvlačenje ili premestili listu dalje od margine, pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, a zatim pritisnite tastere A, I.

  • Da biste smanjili uvlačenje ili premestili listu bliže margini, pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, a zatim pritisnite tastere A, O.

Promena stila znaka za nabrajanje ili broja

Ako želite da promenite stil postojećih znakova za nabrajanje ili brojeva, možete da izaberete bilo koji stil iz biblioteke znakova za nabrajanje ili numerisanja.

 1. Izaberite celu listu.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste otvorili meni stila znaka za nabrajanje, pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, a zatim pritisnite taster U.

  • Da biste otvorili meni stila numerisanja, pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, a zatim pritisnite taster N.

 3. Koristite tastere sa strelicama nadesno i nalevo da biste pronašli stil znaka za nabrajanje ili numerisanja kojim želite da zamenite postojeći, na primer „Prazan krug“, a zatim pritisnite taster Enter. Stil svih stavki prvog nivoa sa liste menja se kako bi se podudario.

Napomena : Ako lista sadrži ugnežđene liste, to ne utiče na njihov stil. Morate da postavite kursor unutar ugnežđene liste kako biste posebno promenili njen stil.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za oblikovanje teksta u e-pošti u programu Outlook

Tasterske prečice za kretanje kroz poštu u programu Outlook

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa e-poštom u programu Outlook

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu Outlook pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×