Korišćenje čitača ekrana za podešavanje proreda i uvlačenja u programu Word 2016

Korišćenje čitača ekrana za podešavanje proreda i uvlačenja u programu Word 2016

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite Word 2016 pomoću tastature i Naratora, ugrađenog čitača ekrana u operativnom sistemu Windows, da biste menjali prored i uvlačenja pasusa i doterali izgled dokumenata.

Napomene : 

U ovoj temi

Postavljanje proreda između pasusa

 1. Otvorite dokument i izaberite pasus za koji želite da postavite prored. Ako želite da postavite prored između pasusa za ceo dokument, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+A.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, P, G. Word 2016 postavlja fokus na karticu Uvlačenja i razmaci dijaloga Pasus. Čućete ime prvog dijaloga.

 3. Da biste postavili prored ispred pasusa, pritisnijte kombinaciju tastera Alt+B. U polju Pre pritiskajte tastere sa strelicama nagore ili nadole dok ne čujete željenu vrednost tačke ili otkucajte željenu vrednost tačke (na primer, 6 ili 18). (Manje vrednosti tačke predstavljaju manji prored.)

  Napomena : Narator može da najavi „Nepoznata šifra“ dok koristite tastere sa strelicama nagore ili nadole da biste pregledali vrednosti tačke.

 4. Da biste postavili prored ispred pasusa, pritisnite tastere Alt+F. U polju Pre pritiskajte tastere sa strelicama nagore ili nadole dok ne čujete željenu vrednost tačke ili otkucajte željenu vrednost tačke (na primer, 6 ili 18).

 5. Da biste zatvorili dijalog Pasus, pritiskajte taster Tab dok ne dođete do dugmeta U redu, a zatim pritisnite razmaknicu. Fokus se vraća na dokument.

Više opcija za prored

 • Da biste postavili prored između pasusa kao podrazumevani prored, uradite sledeće:

  1. Kada napravite izbor proreda na kartici Uvlačenje i razmaci i pritisnite kombinaciju tastera ALT + D.

  2. U dijalogu Microsoft Word koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste izabrali opciju Samo ovaj dokument ili Svi dokumenti, pritisnite taster Tab nekoliko puta da biste otišli na dugme U redu, a zatim pritisnite taster Enter.

 • Da biste brzo postavili prored za izabrane pasuse u programu Word, uradite sledeće:

  1. Na kartici Uvlačenja i razmaci , pritisnite tastere Alt+N.

  2. Na listi Prored koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste izabrali sa liste najčešće korišćenih veličina proreda.

Postavljanje uvlačenja pasusa

 1. Otvorite dokument i izaberite pasus za koji želite da postavite prored. Ako želite da postavite prored između pasusa za ceo dokument, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+A.

 2. Pritisnite tastere Alt+H, P+G. Word postavlja fokus na karticu Uvlačenja i razmaci dijaloga Pasus.

 3. Da biste podesili veličinu levog uvlačenja, pritisnite tastere Alt+L. U polju Levo koristite tastere sa strelicama nagore i nadole ili otkucajte vrednost (na primer ,25 ili ,5) da bi postavili željenu vrednost.

 4. Da biste podesili veličinu desnog uvlačenja, pritisnite tastere Alt+R. U polju Desno koristite tastere sa strelicama nagore i nadole ili otkucajte vrednost (na primer ,25 ili ,5) da bi postavili željenu vrednost.

 5. Da biste napustili dijalog Pasus, pritiskajte taster Tab dok ne dođete do dugmeta U redu, a zatim pritisnite razmaknicu.

Više opcija za podešavanje uvlačenja

 • Da biste podesili uvlačenje koje izaberete kao podrazumevano uvlačenje, uradite sledeće:

  1. Kada napravite izbor u dijalogu Pasus, pritisnite kombinaciju tastera Alt+D.

  2. U dijalogu Microsoft Word koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste izabrali opciju Samo ovaj dokument ili Svi dokumenti, pritisnite taster Tab nekoliko puta da biste otišli na dugme U redu, a zatim pritisnite taster Enter.

 • Za štampanje stila knjige, koristite funkciju „Preslikano uvlačenje“, u kojoj su levo i desno uvlačenje preslikani, sa jednim uvlačenjem navedenim kao Unutra i drugim uvlačenjem navedenim kao Spolja. Kada napravite izbor uvlačenja na kartici Uvlačenja i razmaci, pritisnite tastere Alt+M da biste izabrali polju za potvrdu Preslikaj uvlačenja.

 • Da biste brzo dodali uvlačenje prvog reda za samo jedan pasus, premestite fokus na početak prvog reda pasusa i pritisnite taster Tab. Uvlačenjem prvog reda se prvi red pasusa uvlači više od ostalih redova u pasusu.

Tasterske prečice za podešavanje proreda između pasusa i uvlačenja

Sledeća tabela rezimira korisne tasterske prečice za korišćenje prilikom podešavanja razmaka i uvlačenja za pasuse.

Da biste izvršili sledeću radnju

Pritisnite

Otvara se dijalog „Pasus“ kartice „Uvlačenja i razmaci“.

Alt+H, P+G

Podesi razmak pre

Alt+B

Podesi razmak posle

Alt+F

Podesi levo uvlačenje

Alt+L

Podesi desno uvlačenje

Alt+R

Postavi izabrani razmak ili uvlačenje kao podrazumevanu vrednost

Alt+D

Podešavanje proreda

Alt+N

Izaberite stavku „Preslikano uvlačenje“

Alt+M

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje ili uređivanje teksta u dokumentu u programu Word 2016

Korišćenje čitača ekrana za poravnavanje teksta i pasusa u programu Word 2016

Tasterske prečice za Microsoft Word 2016 za Windows

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Word

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu Word pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×