Korišćenje čitača ekrana za izbor i čitanje okvira za tekst i slika u programu Word 2016

Korišćenje čitača ekrana za izbor i čitanje okvira za tekst i slika u programu Word 2016

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite Word 2016 sa tastaturom i Naratorom, ugrađenim Windows čitačem ekrana, za čitanje slika, oblika i okvira za tekst i njihov izbor u Word 2016 dokumentima.

Pomoću okna Izbor u programuWord 2016, sve slike, oblike i okvire za tekst u dokumentu možete da prikažete kao listu. Možete da čitate listu pomoću Naratora i izaberete stavke sa liste da biste pročitali alternativni tekst ili da biste ih uredili.

Napomene: 

U ovoj temi

Pristup tekstu u okvirima za tekst

Budući da okviri za tekst plutaju iznad nivoa teksta u dokumentu, čitači ekrana ne mogu da ih pronađu tokom čitanja tela teksta. Da biste pristupili tekstu unutar okvira za tekst, koristite oknoIzbor.

Savet: Da biste brzo premestili fokus na prvi plutajući oblik kao što je okvir za tekst, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Alt+5. Zatim pritiskajte taster Tab da biste kružili redom kroz plutajuće oblike. Za vraćanje na normalnu navigaciju, pritisnite taster Esc.

 1. U dokumentu pritisnite Alt+H da biste otvorili karticu Početak.

 2. Da biste otvorili oknoIzbor, otkucajte SL, a zatim P. Narator najavljuje „Dugme ‘Prikaži sve’“. Na listi se prikazuju okviri za tekst, slike i oblici.

  Napomena: Ako u dokumentu postoje prelomi (kao što su preloma stranice i odeljka), okno Izbor prikazuje samo stavke do sledećeg preloma.

 3. Koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste se kretali po listi. Narator najavljuje stavke na listi dok se krećete.

 4. Da biste izabrali okvir za tekst, pritisnite razmaknicu.

 5. Da biste otvorili kontekstualni meni, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10. Narator najavljuje: „Stavka menija ‘Iseci’“.

 6. U Naratoru koristite tastere sa strelicama da biste prešli na stavku Uredi tekst i pritisnite taster Enter. Pritisnite bilo koji taster da biste postavili kursor unutar okvira za tekst.

  U čitaču ekrana JAWS moraćete prvo da poravnate okvir za tekst sa tekstom dokumenta. Da biste okvir za tekst poravnali sa tekstom, pređite na opciju Prelomi tekst i koristite taster sa strelicom nadesno ili nalevo da biste otišli na stavku Uravnato sa tekstom i pritisnite taster Enter. Pritisnite taster ESC da biste se vratili na telo dokumenta.

 7. Narator sada može da čita tekst unutar okvira za tekst. Da biste započeli čitanje, pritisnite tastere Caps Lock+M. Da biste se kasnije vratili u telo dokumenta, dvaput pritisnite taster Esc.

  Da biste čitali sadržaj okvira za tekst u čitaču ekrana JAWS, pritisnite tastere Alt+ Num Pad 5.

Pristup slikama pomoću okna za izbor

Slike koje nisu umetnute mogu biti nepristupačne čitačima ekrana. Da biste pristupili svim slikama u dokumentu, koristite okno Izbor.

Savet: Da biste brzo premestili fokus na prvi plutajući oblik kao što je slika, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Alt+5. Zatim pritiskajte taster Tab da biste kružili redom kroz plutajuće oblike. Za vraćanje na normalnu navigaciju, pritisnite taster Esc.

 1. U dokumentu pritisnite Alt+H da biste otvorili karticu Početak.

 2. Da biste otvorili okno Izbor , otkucajte SL, a zatim P.

  Na listi se prikazuju slike, oblici i okviri za tekst.

  Napomena: Ako u dokumentu postoje prelomi (kao što su preloma stranice i odeljka), okno Izbor prikazuje samo stavke do sledećeg preloma.

 3. Koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste se kretali po listi. Narator najavljuje stavke na listi dok se krećete.

 4. Da biste izabrali sliku, pritisnite razmaknicu.

 5. Da biste se vratili u telo dokumenta, pritisnite taster Esc. Narator najavljuje ime datoteke dokumenta.

 6. Narator sada može da čita alternativni tekst slici, ako postoji. Da biste započeli čitanje, pritisnite tastere Caps Lock+M.

  U čitaču ekrana JAWS pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+ Num Pad 5.

Pristup umetnutim slikama bez okna za izbor

Ako želite da radite na umetnutim slikama dok čitate dokument, ne morate da otvarate okno Izbor.

 1. Narator najavljuje slike dok čita dokument. Da biste se zaustavili na slici, pritisnite taster Ctrl.

  Savet: Ako propustite odgovarajuće mesto i treba da se vratite na prethodnu ili sledeću reč u dokumentu, pritiskajte taster sa strelicom nalevo ili nadesno dok ne čujete da Narator najavljuje sliku.

 2. Da biste izabrali sliku, pritisnite Shift+strelica nadesno.

 3. Sada možete da radite na slici. Na primer, da biste otvorili kontekstualni meni slike, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za umetanje slike u programu Word 2016

Korišćenje čitača ekrana za proveru pravopisa i gramatike u programu Word

Tasterske prečice za Microsoft Word u operativnom sistemu Windows

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Word

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu Word pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×