Korišćenje čitača ekrana za dodavanje tabele u e-poštu u programu Outlook 2016

Tastaturu i čitač ekrana možete da koristite da biste dodali tabelu u e-poruku u programu Outlook 2016. Da biste preneli informacije na najbolji način, možete da navedete broj kolona i redova, definišete na koji se način tabela uklapa u poruku i još mnogo toga.

Napomena : Ova tema pretpostavlja da su korisnici JAWS isključili funkciju virtuelne meni trake.

Dodavanje tabele u novu napravljenu poruku

 1. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+N da biste napravili novu poruku.

 2. Idite na okvir za tekst tela e-poruke i postavite fokus tamo gde želite da bude tabela. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, taster T, a zatim taster I. Otvara se dijalog Umetanje tabele i čujete „Broj kolona“.

 3. Otkucajte broj kolona i pritisnite taster Tab jednom ili dvaput dok ne čujete „Broj redova“.

 4. Otkucajte broj redova i pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Potvrđeno je radio dugme ’Fiksna širina kolone’. Da biste promenili izbor, koristite strelicu nagore ili nadole“. (U Naratoru čujete „Potvrđeno je radio dugme“.)

  Savet : Outlook ima tri opcije automatskog uklapanja za tabelu: „Fiksna širina kolone“, „Automatski uklopi sadržaj“ i „Automatski uklopi u prozor“.

 5. Koristite taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete izbor, a zatim „Potvrđeno je radio dugme“.

 6. Pritiskanjem tastera Tab pomerite se na dugme U redu i pritisnite taster Enter.

 7. Fokus se nalazi u gornjoj levoj ćeliji nove napravljene tabele. Čujete „Tabela jedan“, a zatim dimenzije tabele. (U Naratoru čujete „Uređivanje“.)

 8. Da biste tabeli dodali red zaglavlja, pritiskajte taster Tab da biste se premestili na bilo koju ćeliju u tabeli. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+J, a zatim taster T da biste otvorili karticu „Dizajn tabele“, a zatim pritisnite taster A da biste se premestili na polje za potvrdu „Red zaglavlja“. Čujete „Red zaglavlja“, a zatim da li je izbor u polju za potvrdu potvrđen ili nije.

  Napomena : Redovi zaglavlja su veoma važni za pristupačnost. Oni čitačima ekrana omogućavaju da razumeju gde se nalaze u tabeli i da se ispravno kreću. Oni omogućavaju i da dodajete naslove zaglavlja kolona, koji su korisni osobama koje čitaju tabelu.

  • Ako je izbor u polju potvrđen, pritisnite taster Esc da biste vratili fokus na tabelu.

  • Ako nije potvrđen, pritisnite razmaknicu da biste potvrdili izbor u polju za potvrdu, a zatim pritisnite taster Enter.

 9. Da biste se premeštali po tabeli, koristite taster Tab ili tastere sa strelicama. Otkucajte informacije u odgovarajućim odeljcima. Ako ste u prethodnim koracima dodali red zaglavlja, tabeli možete da dodate naslove kolona dok se krećete pomoću tastera Tab po prvom redu.

Dodatne informacije

Tasterske prečice za Outlook

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×