Korišćenje čitača ekrana za čitanje ili dodavanje beležaka govornika i komentara u prezentaciji

Korišćenje čitača ekrana za čitanje ili dodavanje beležaka govornika i komentara u prezentaciji

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite PowerPoint 2016 uz tastaturu i Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste dodavali i čitali beleške govornika u PowerPoint 2016 prezentaciji. Uz beleške govornika možete da dodate podsetnike ili teme za izlagača. Kada je u prikazu otvoreno okno Beleške ili Komentari, čitač ekrana može da čita beleške i komentare.

Napomene : 

U ovoj temi

Dodavanje beleški govornika

Dodajte beleške govornika u prezentaciju da biste korisnicima ispričali priču izvan sadržaja slajda. Beleške govornika možete da koristite i kao privatne podsetnike za sadržaj slajda.

 1. Da biste prikazali okno Beleške, u normalnom prikazu pritisnite Alt+W, P, N.

 2. Na slajdu gde želite da dodate beleške, pritisnite taster F6 dok ne čujete: „Okno za beleške slajda ili beleške slajda”.

 3. Otkucajte beleške.

 4. Da biste izašli iz okna Beleške, pritisnite taster F6.

Čitanje beležaka govornika

 1. Da biste čuli ako slajd sadrži beleške, u normalnom prikazu pritisnite taster F6 i taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete naslov ili broj slajda i njegovo mesto na listi slajdova. Ako su beleške govornika na slajdu, čućete: „Sadrži beleške“.

  Savet : Fokus uvek počinje na samom slajdu. Svaki put kada pritisnete taster F6, fokus se premešta na okno Komentari, statusnu traku i dugmad za zumiranje, traku, okno Beleške i sličicu. Da biste se pomerali kroz oblasti u drugom smeru, pritisnite Shift+F6.

 2. Da biste prikazali okno Beleške, u normalnom prikazu pritisnite Alt+W, P, N.

 3. Pritisnite taster F6 dok ne čujete „Okno stranice sa beleškama” ili „Beleške slajdova”, a zatim pritisnite taster Caps Lock+M da biste preslušali belešku.

Dodavanje komentara

Ako, na primer, pregledate tuđi rad, možete da dodate komentare na slajdove.

Ako želite da komentarišete određeni deo teksta ili objekta, izaberite ga. Da biste saznali kako se vrši izbor u programu PowerPoint 2016 pomoću tasterskih prečica, pogledajte članak Korišćenje tasterskih prečica za kreiranje prezentacije.

 1. Na slajdu, u normalnom prikazu, kada čujete deo teksta ili objekat koji želite da komentarišete, pritisnite tastere Alt+R, C. Otvoriće se okno Komentari.

 2. Otkucajte komentar.

 3. Da biste brzo dodali novi komentar, u oknu Komentari pritisnite taster Tab dok ne čujete „Dugme „Novi komentar“”, a zatim pritisnite taster razmaknica. Otkucajte novi komentar.

 4. Da biste izašli iz okna Komentari, pritisnite taster Esc.

 5. Da biste zatvorili okno Komentari, pritisnite Alt+R, P, P.

Čitanje komentara

 1. Da biste čuli ako slajd sadrži komentare, u normalnom prikazu pritisnite taster F6 i taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete naslov ili broj slajda i njegovo mesto na listi slajdova. Ako su komentari na slajdu, čućete: „Sadrži komentare“.

 2. Da biste otvorili okno Komentari, pritisnite Alt+R, P, P. Čućete: „Dugme ‘Novi komentar’“.

  Ako je okno Komentari već otvoreno, pritisnite F6 ili Shift+F6 dok ne čujete: „Dugme ‘Novi komentar’“.

 3. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete: „Dugme ‘Dalje’“.

 4. Da biste prešli na prvi komentare i preslušali ga, pritisnite razmaknicu. Da biste prešli na komentar, preslušali ga i odgovorili na njega, pritisnite taster Tab.

 5. Ako postoji više komentara na jednom slajdu, da biste prešli na sledeći komentar ili nit komentara, pritisnite taster sa strelicom nadole.

 6. Da biste zatvorili okno Komentari, pritisnite Alt+R, P, P.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje i oblikovanje teksta u programu PowerPoint

Čuvanje prezentacije pomoću čitača ekrana u programu PowerPoint

Korišćenje tasterskih prečica za pravljenje prezentacije

Osnovni zadaci za pravljenje prezentacije u programu PowerPoint pomoću čitača ekrana

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu PowerPoint pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×