Korišćenje čitača ekrana za čitanje i uređivanje fusnota i endnota u programu Word 2016

Korišćenje čitača ekrana za čitanje i uređivanje fusnota i endnota u programu Word 2016

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite Word 2016 sa tastaturom i Naratorom, ugrađenim Windows čitačem ekrana, za čitanje i prelazak na fusnote i endnote u svojim Word 2016 dokumentima. Možete i da dodate nove fusnote i endnote, kao i da menjate, konvertujete i uklonite postojeće. Fusnote se obično pojavljuju na dnu stranice, a endnote na kraju dokumenta ili odeljka.

Napomene: 

U ovoj temi

Čitanje fusnote

Kada čitate dokument ili se krećete kroz njega, reference fusnote se automatski čitaju zajedno sa tekstom. Možete i brzo da dođete samo do fusnota u dokumentu i da ih čitate.

 1. Kada otvorite dokument koji sadrži fusnote, pritisnite kombinaciju tastera Alt + S da biste otvorili karticu reference .

 2. Da biste izabrali opciju Sledeću fusnotu , pritisnite O, N da biste prešli na sledeći broja reference fusnote u dokumentu.

  Savet: Da biste prešli na prethodni broj reference fusnote, pritisnite taster P.

 3. Da biste prešli na tekst fusnote na dnu stranice, pritisnite tastere Alt + S, a zatim H. Ako imate fusnote i endnote u dokumentu, pojavljuje se prozor Prikaz napomena. Pritisnite taster Enter da biste otišli na fusnote.

 4. Da biste počeli da čitate fusnote, pritisnite tastere Caps Lock + M.

 5. Da biste se vratili trenutnog broja reference fusnote u telu teksta dokumenta, pritisnite tastere Alt + S, h

Čitanje endnote

Kada čitate dokument ili se krećete kroz njega, reference endnote se automatski čitaju zajedno sa tekstom. Možete brzo da dođete samo do endnota u dokumentu i da ih čitate.

 1. Kada otvorite dokument koji sadrži endnote, pritisnite kombinaciju tastera Alt + S da biste otvorili karticu reference .

 2. Da biste izabrali opciju Sledeću fusnotu pritisnite O, X da biste otišli na sledeću endnotu referentnu oznaku u dokumentu.

  Savet: Da biste prešli na prethodnu oznaku reference fusnote, pritisnite taster V.

 3. Da biste skočili na tekst endnote na kraj dokumenta, pritisnite kombinaciju tastera ALT + S i h Ako imate fusnote i endnote u dokumentu, Prikaži napomene prozora iskače. Pritisnite taster sa strelicom Shift + Tab + strelica nadole, a zatim pritisnite taster Enter da biste otišli u endnote.

 4. Da biste počeli da čitate endnote, pritisnite tastere Caps Lock + M.

 5. Da biste se vratili na trenutnom endnotu referentnu oznaku u dokument tela teksta, pritisnite tastere Alt + S, h

Prelazak na fusnotu ili endnotu

Tokom čitanja dokumenta pomoću Naratora možete da se premestiti na referencu fusnote ili endnote ili sa nje.

 1. Kada otvorite dokument koji ima fusnota ili endnota, postavite kursor na fusnotu ili referencu endnote. Narator objavljuje: „Referenca fusnote” ili „Referenca Endnote”.

 2. Da biste prešli na tekst reference fusnote na kraju stranice, pritisnite tastere Caps Lock + Insert. Narator najavljuje referencu fusnote ili endnote, kao što je „Fusnota 1“.

 3. Da biste pročitali fusnotu ili endnotu, pritisnite taster Caps Lock + M.

 4. Da biste se vratili na originalnu oznaku fusnote ili endnote u telu teksta dokumenta, pritisnite tastere Caps Lock + Shift + Insert.

Dodavanje fusnote

Word 2016 umeće oznaku reference u telu teksta i dodaje tekst referenca fusnote na dnu stranice.

 1. Nakon otvaranja dokumenta, postavite kursor gde želite da umetnete u fusnotu.

 2. Da biste otvorili karticu Reference, pritisnite tastere Alt + S.

 3. Da biste izabrali opciju Umetni fusnotu , pritisnite taster F. narator objavljuje referentni broj ili oznaku dodali u tekst i fokus se premešta na dnu stranice.

 4. Pisanje teksta reference fusnote.

 5. Kada završite sa tekstom referenca, pritisnite Alt + S, H da biste se vratili mesta Umetanje referentnu oznaku fusnote u telu teksta dokumenta.

Dodavanje endnote

Word 2016 umeće oznaku reference u telu teksta i dodaje tekst Referenca endnote na kraj dokumenta.

 1. Nakon otvaranja dokumenta, postavite kursor gde želite da umetnete endnotu.

 2. Da biste otvorili karticu Reference, pritisnite tastere Alt + S.

 3. Da biste izabrali opciju Umetni endnotu, pritisnite taster E. narator objavljuje referentnu oznaku ili broj dodali u tekst i fokus se premešta na kraj dokumenta.

 4. Pisanje teksta reference endnote.

 5. Kada završite sa tekstom referenca, pritisnite Alt + S, H da biste se vratili endnotu referentnu oznaku umetanja u dokument tela teksta.

Prilagođavanje fusnota i endnota

Možete da promenite način na koji se fusnote i endnote pojavljuju u dokumentu. Na primer, možete da promenite format brojeva ili mesto na kojem se tekst reference pojavljuje u dokumentu.

 1. Kada otvorite dokument koji ima fusnota ili endnota, pritisnite kombinaciju tastera Alt + S da biste otvorili karticu reference .

 2. Da biste otvorili dijalog Fusnote i endnote, pritisnite taster Q.

 3. U dijalogu možete izabrati:

  • Gde fusnote ili endnote će se pojaviti u dokumentu.

  • Format numerisanja da koristite za svaki.

  • Broj koji želite da biste započeli od.

  • Da li želite da koristite kontinuirani numerisanja za ceo dokument ili ponovo pokrenite u svakom odeljku.

  • Da li definisano promene se primenjuju na ceo dokument ili samo na odeljak u kom ste.

  Da biste išli kroz dijalog polja i dugmad, pritisnite taster Tab. Koristite tastere sa strelicama da biste otišli do željene opcije u polju, a zatim pritisnite taster Enter da biste izabrali opciju.

 4. Da biste primenili promene u dokument sa postojeće fusnota ili endnota, pritiskajte taster Tab dok ne čujete narator objaviti na dugme Primeni . Pritisnite taster RAZMAKNICA da biste primenili promene u dokument i da biste zatvorili dijalog.

  Da biste primenili postavke dokument bez postojeće fusnota ili endnota, pritiskajte taster Tab dok ne čujete narator objaviti na dugme Umetni . Pritisnite taster RAZMAKNICA da biste umetnuli fusnote ili endnote u dokumentu i da biste zatvorili dijalog.

Konvertujtovanje svih fusnota ili endnota

Možete li da konvertujete fusnote u endnote i obrnuto.

 1. Kada otvorite dokument koji ima fusnota ili endnota, pritisnite kombinaciju tastera Alt + S da biste otvorili karticu reference .

 2. Da biste otvorili dijalog Fusnote i endnote, pritisnite taster Q.

 3. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete narator objaviti na dugme " Konvertuj ", zatim pritisnite taster RAZMAKNICA da biste ga izabrali. Otvara se dijalog " Konvertuj beleške ".

 4. U dijalogu Konvertovanje beleške , koristite tastere sa strelicama da biste promenili izbore dok ne izaberete željenu opciju. Pritisnite taster Tab da biste se premestili na dugme u redu i pritisnite taster RAZMAKNICA da biste ga izabrali. Dijalog " Konvertuj beleške " zatvara i fokus vraća u dijalogu fusnote i Endnote .

 5. U dijalogu je izabrano dugme Umetni. Pritisnite razmaknicu da biste konvertovali i zatvorili dijalog.

Brisanje fusnota ili endnota

Ako želite da uklonite fusnotu ili endnotu, izbrišite broj reference ili označavanje u telu teksta, a ne na fusnote ili endnote referenca teksta na kraju stranice, odeljak ili dokumenta. Ako uklonite referenca tekst, broj reference ili oznaku ostaje u dokumentu. Kada uklonite referentni broj ili oznaku, beleške se uklanja potpuno i preostale referentni brojevi ili oznake se ažuriraju u skladu sa tim.

 1. Kada otvorite dokument koji ima fusnota ili endnota, pritisnite kombinaciju tastera Alt + S da biste otvorili karticu reference .

 2. Da biste izabrali fusnote ili endnote, pritisnite taster O i koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste pregledali opcije. Narator najavljuje tastere za stavke dok se pomerate.

 3. Da biste izabrali fusnotu ili endnotu, pritisnite odgovarajući taster, kao što su N za Sledeću fusnotu. Kursor je sada postavljen ispred referentnu oznaku fusnote ili endnote u telu teksta.

 4. Da biste uklonili referencu, dvaput pritisnite taster Delete (Narator najavljuje: „Izbriši“).

  U čitaču ekrana JAWS, pritisnite taster Delete (JAWS najavljuje: „Izabran je razmak“), a zatim ponovo pritisnite taster Delete. Fusnota ili endnota je sada uklonjena.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za umetanje i promenu teksta u programu Word

Tasterske prečice za Microsoft Word u operativnom sistemu Windows

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Word

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu Word pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×