Konvertovanje ćelija izvedene tabele u formule radnog lista

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Izveštaj izvedene tabele ima nekoliko rasporeda koji mu daju unapred definisanu strukturu, ali te rasporede nije moguće prilagođavati. Ako vam je za dizajniranje rasporeda izveštaja izvedene tabele potrebno više fleksibilnosti, ćelije možete konvertovati u formule radnog lista, a zatim promeniti njihov raspored tako što ćete iskoristiti prednosti svih opcija dostupnih u radnom listu. Ćelije možete da konvertujete u formule i da koristite funkcije kocke ili možete da koristite funkciju GETPIVOTDATA. Konvertovanje ćelija u formule u velikoj meri pojednostavljuje proces kreiranja, ažuriranja i održavanja prilagođenih izveštaja izvedene tabele.

Kada ćelije konvertujete u formule, ove formule pristupaju istim podacima kojima pristupa i izveštaj izvedene tabele, a moguće ih je osvežiti da biste videli ažurirane rezultate. Međutim, više nećete imati pristup interaktivnim funkcijama izveštaja izvedene tabele, poput filtriranja, sortiranja ili skupljanja i razvijanja nivoa, osim možda filterima za izveštaj.

Napomena: Kada konvertujete izveštaj OLAP izvedene tabele, možete nastaviti osvežavanje podataka kako biste dobili ažurirane vrednosti merenja, ali ne možete ažurirati stvarne elemente koji su prikazani u izveštaju.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Upoznavanje sa uobičajenim scenarijima za konvertovanje izveštaja izvedene tabele u formule radnog lista

Konvertovanje ćelija u formule koje koriste funkcije kocke

Konvertovanje ćelija pomoću funkcije GETPIVOTDATA

Upoznavanje sa uobičajenim scenarijima za konvertovanje izveštaja izvedene tabele u formule radnog lista

U sledećim primerima navedene su uobičajene radnje koje možete izvršiti nakon konverzije ćelija izvedene tabele u formule radnog lista kako biste prilagodili raspored konvertovanih ćelija.

Promena rasporeda i brisanje ćelija   

Pretpostavimo da periodično, svakog meseca, treba da kreirate izveštaj za osoblje. Potreban vam je samo podskup informacija iz izveštaja i više vam odgovara da podaci budu raspoređeni na prilagođen način. Ćelije možete premestiti i staviti ih u željeni raspored dizajna, izbrisati one koje vam nisu potrebne za mesečni izveštaj za osoblje, a zatim po želji oblikovati ćelije i radni list.

Umetanje redova i kolona   

Pretpostavimo da želite da prikažete informacije o prodaji za prethodne dve godine, po regionima i grupama proizvoda, kao i da želite da umetnete komentar u dodatne redove. Samo umetnite red i unesite tekst. Pretpostavimo da pored toga želite da dodate kolonu u kojoj se prikazuje prodaja po regionima i grupama proizvoda koja nije deo originalnog izveštaja izvedene tabele. Samo umetnite kolonu, dodajte formulu da biste dobili željene rezultate, a zatim popunite kolonu da biste dobili rezultate za svaki red.

Korišćenje više izvora podataka   

Pretpostavimo da želite da uporedite rezultate proizvodne i probne baze podataka da biste se uverili da probna baza podataka daje očekivane rezultate. Formule ćelija možete jednostavno kopirati, a zatim promeniti argument veze da upućuje na probnu bazu podataka radi upoređivanja ova dva rezultata.

Korišćenje referenci na ćelije za menjanje korisničkog unosa   

Pretpostavimo da želite da promenite ceo izveštaj na osnovu korisničkog unosa. Argumente za formule kocke možete da promenite u reference na ćelije na radnom listu, a da zatim u te ćelije unesete druge vrednosti kako biste dobili drugačije rezultate.

Kreiranje neravnomernog rasporeda redova ili kolona (poznato i kao asimetrično izveštavanje)   

Pretpostavimo da vam je potrebno da kreirate izveštaj koji sadrži samo 2008. kolonu pod imenom „Stvarna prodaja“, 2009. kolonu pod imenom „Predviđena prodaja“, ali i da ne želite više nijednu kolonu. Možete da kreirate izveštaj koji sadrži samo te kolone, za razliku od izveštaja izvedene tabele za koji je neophodno simetrično izveštavanje.

Kreiranje sopstvenih formula kocke i MDX izraza   

Pretpostavimo da želite kreirate izveštaj koji prikazuje prodaju određenog proizvoda za tri prodavca za mesec jul. Ako ste upoznati sa MDX izrazima i OLAP upitima, možete i sami da unesete formule kocke. Mada ove formule mogu postati veoma složene, korišćenjem opcije za automatsko dovršavanje formula možete pojednostaviti kreiranje i poboljšati preciznost ovih formula. Više informacija potražite u članku Korišćenje opcije za automatsko dovršavanje formula.

Vrh stranice

Konvertovanje ćelija u formule koje koriste funkcije kocke

Napomena: Pomoću ove procedure možete konvertovati samo OLAP izveštaj izvedene tabele.

 1. Da biste sačuvali izveštaj izvedene tabele za kasniju upotrebu, preporučujemo da napravite kopiju radne sveske pre nego što konvertujete izvedene tabele pomoću komande " Sačuvaj kao " na Dugme Microsoft Office Slika dugmeta . Više informacija potražite u članku Čuvanje datoteke.

 2. Postupite na sledeći način da biste pripremili izveštaj izvedene tabele kako biste što manje menjali raspored ćelija nakon konverzije:

  • Promenite raspored u onaj koji najviše odgovara željenom rasporedu.

  • Koristite filtriranje, sortiranje i ponovno dizajniranje izveštaja da biste dobili željene rezultate.

 3. Izaberite izveštaj izvedene tabele.

 4. Na kartici Opcije, u grupi Alatke kliknite na dugme OLAP alatke, a zatim izaberite stavku Konvertovanje u formule.

  Ako ne postoje filteri izveštaja, operacija konvertovanja će biti dovršena. Ukoliko postoje neki filteri izveštaja, biće prikazan dijalog Konvertovanje u formule.

 5. Izaberite način želite da konvertujete izveštaj izvedene tabele.

  Kako konvertovati ceo izveštaj izvedene tabele?   

  • Potvrdite izbor Konvertuj filtere za izveštaj.

   Na ovaj način se sve ćelije konvertuju u formule radnog lista i briše se čitav izveštaj izvedene tabele.

   Kako konvertovati samo oznake redova, oznake kolona i oblasti vrednosti izvedene tabele, a zadržati filtere za izveštaj?   

  • Uverite se da je opozvan izbor Konvertuj filtere za izveštaj. (Ovo je podrazumevano stanje.)

   Na ovaj način se sve oznake redova, oznake kolona i ćelije oblasti vrednosti konvertuju u formule radnog lista i zadržava se originalni izveštaj izvedene tabele, ali samo sa filterima za izveštaj tako da filtriranje možete nastaviti korišćenjem filtera za izveštaj.

   Napomena: Ako je format izvedene tabele verzije 2000-2003 ili prethodne, možete konvertovati samo ceo izveštaj izvedene tabele.

 6. Kliknite na dugme Konvertuj.

  Operacija konverzije najpre osvežava izveštaj izvedene tabele kako bi se koristili ažurirani podaci.

  Tokom konverzije, na statusnoj traci se prikazuje poruka. Ako operacija traje dugo, a vama bi više odgovaralo da je odložite za drugi put, pritisnite taster ESC da biste je otkazali.

  Napomene: 

  • Nije moguće konvertovati ćelije sa filterima koji su primenjeni na skrivene nivoe.

  • Nije moguće konvertovati ćelije u kojima polja imaju prilagođeno izračunavanje i koja su kreirana pomoću kartice Prikaži vrednosti kao u dijalogu Postavke polja za vrednost. (Na kartici Opcije, u grupi Aktivno polje kliknite na dugme Aktivno polje, a zatim izaberite stavku Postavke polja za vrednost.

  • Oblikovanje konvertovanih ćelija će biti očuvano, ali će stilovi izvedene tabele biti uklonjeni jer se ovi stilovi primenjuju samo na izvedene tabele.

Vrh stranice

Konvertovanje ćelija pomoću funkcije GETPIVOTDATA

Funkciju GETPIVOTDATA možete koristiti u formuli da biste ćelije izveštaja izvedene tabele konvertovali u formule radnog lista kada želite da radite sa izvorima podataka koji nisu OLAP tipa, zatim u slučajevima kada radije ne biste da odmah izvršite nadogradnju formata izvedene tabele u verziju 2007 ili kada želite da izbegnete korišćenje složenih funkcija kocke.

 1. Uverite se da je na kartici Opcije, u grupi Izvedena tabela uključena komanda Kreiraj preuzimanje podataka izvedene tabele.

  Napomena: Od komande Kreiraj preuzimanje podataka izvedene tabele zavisi da li će u dijalogu Excel opcije, u kategoriji Formule, u odeljku Rad sa formulama opcija Koristi funkcije GETPIVOTTABLE za reference izvedene tabele biti izabrana ili ne.

 2. Uverite se da je ćelija koju želite da koristite u svakoj formuli vidljiva u izveštaju izvedene tabele.

 3. Upišite željenu formulu u ćeliju na radnom listu van izveštaja izvedene tabele u koju želite da uključite podatke iz izveštaja.

 4. U izveštaju izvedene tabele kliknite na ćeliju koju želite da koristite u formuli u izveštaju izvedene tabele. Funkcija radnog lista GETPIVOTDATA dodaje se u formulu koja preuzima podatke iz izveštaja izvedene tabele. Ova funkcija će nastaviti da preuzima ispravne podatke ako se raspored izveštaja promeni ili ako osvežite podatke.

 5. Završite sa upisivanjem formule i pritisnite taster ENTER.

Napomena: Ako iz izveštaja uklonite neku od ćelija koje se u izveštaju koriste u formuli GETPIVOTDATA, formula će dati vrednost #REF!.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. Članak bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksu i gramatiku.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×