Konsolidovanje podataka u više radnih listova

Konsolidovanje podataka u više radnih listova

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Da biste rezimirali i izveštaja rezultata sa posebnim radnim listovima, možete da konsolidujete podatke iz svakog u glavni radni list. Radni listovi mogu biti u istoj radnoj svesci glavni radni list ili u drugim radnim sveskama. Kada konsolidujete podatke, prelaze podataka tako da možete lakše da ažurirate i grupišete po potrebi.

Na primer, ako imate radni list sa troškovima za svaku od regionalnih kancelarija, možete koristiti konsolidacije da te brojke u master korporativni troškova radni list. Ovaj glavni radni list može da sadrži ukupne vrednosti prodaje i proseke, tekući nivo zaliha i Najprodavaniji proizvodi sa najvećom za celo preduzeće.

Savet: Ako često usaglašavate podatke, mogu vam pomoći da zasnivate radne listove na predlošku radnog lista koji koristi usaglašeni raspored. Da biste saznali više o predlošcima, pogledajte članak: Kreiranje predloška. Ovo je takođe savršena vremena da biste podesili vaš predložak u Excel tabelama.

Postoje dva načina za konsolidovanje podataka: po kategoriji ili po poziciji.

Konsolidovanje prema položaju: kada podatke u izvornim oblastima raspoređeni u istom redosledu i koristi iste oznake. Koristite ovaj metod za konsolidovanje podataka iz niza radnih listova, kao što su odeljenja budžet radnih listova koji su kreirani od istog predloška.

Konsolidovanje prema kategoriji: kada podatke u izvornim oblastima raspoređeni istim redosledom, ali koristi iste oznake. Koristite ovaj metod za konsolidovanje podataka iz niza radnih listova koji imaju različite rasporede, ali imaju iste oznake podataka.

 • Konsolidovanje podataka prema kategoriji je sličan za kreiranje izvedene tabele. Sa izvedenom tabelom, međutim, koju možete lako Reorganizovanje kategorije. Ako želite fleksibilniju konsolidovanje prema kategoriji, razmislite o kreiranju izvedene tabele umesto toga.

Napomena: Primeri u ovom članku su kreirane pomoću programa Excel 2016, tako da vaš prikaz mogu da se razlikuju u zavisnosti od toga koju verziju koristite. Uputstva su ista Međutim.

Konsolidovanje korake

 1. Ako već niste uradili, zatim u svakom radnom listu koji sadrži podatke koje želite da konsolidujete, podesite podatke tako što ćete uraditi sledeće:

  • Uverite se da je svaki opseg podataka u obliku liste, tako da svaka kolona ima oznaku u prvom redu i sadrži slične podatke, a ne postoje Prazni redovi ili kolone u okviru liste.

  • Stavite svaki opseg na poseban radni list, ali nemojte uneti ništa u glavnom radnom listu gde planirate da stavite konsolidovane podatke, Excel će ovo popunite za vas.

  • Uverite se da svaki opseg ima isti raspored.

 2. U glavnom radnom listu kliknite na gornju levu ćeliju oblasti u kojoj želite da se pojave konsolidovani podaci.

  Napomena: Da biste izbegli zamenu postojećih podataka u odredišnom radnom listu podacima koje konsolidujete, uverite se da ste ostavili dovoljan broj ćelija sa desne strane i ispod ove ćelije za konsolidovane podatke.

 3. Na kartici Podaci, u grupi Alatke za podatke kliknite na dugme Konsoliduj.

  Grupa „Alatke za podatke“ na kartici „Podaci“

 4. U polju Funkcija izaberite stavku funkcija za rezimiranje koje želite da Excel koristi za konsolidovanje podataka. Podrazumevana funkcija je ZBIR.

  Sledi primer sa tri izabrana opsega radnog lista.

  Dijalog konsolidovanje podataka

 5. Izaberite podatke

  • Ako radni list koji sadrži podatke koje želite da konsolidujete nalazi u drugoj radnoj svesci, prvo kliknite na dugme Pregledaj da biste pronašli tu radnu svesku, a zatim kliknite na dugme u redu da biste zatvorili dijalog " Potraži ". Excel će unesite putanju datoteke u polje Referenca sa znakom uzvika, a možete da nastavite da biste izabrali podatke.

  Zatim, u polju Referenca kliknite na dugme Skupi dijalog da biste izabrali podatke u radnom listu.

  Podaci konsolidaciju Skupi dijalog

  Kliknite na radni list koji sadrži podatke koje želite da konsolidujete, izaberite podatke i zatim kliknite na dugme Razvij dijalog sa desne strane da biste se vratili na dijalog Konsolidovanje .

 6. U dijalogu usaglašavanje kliknite na dugme Dodaj, a zatim ponovite da biste dodali sve opsege koje želite.

 7. Automatski protiv ručno ažuriranje: Ako želite da Excel da ažurirate konsolidaciju tabela automatski kada se izvorni podaci promene, potvrdite izbor u polju za potvrdu Kreiraj veze sa izvornim podacima . Ako je opozvan, možete ručno da ažurirate konsolidaciju.

  Napomene: 

  • Nije moguće kreirati veze kada su izvorni i odredišni oblasti na istom listu.

  • Ako morate da promenite opsege kada ste dodali ih, možete da kliknite na svaku od njih u dijalogu konsolidovanje i da ih ažurirati kada se pojavi u polju referenca, a zatim kliknite na dugme Dodaj. Ovo će kreirati novu referencu opsega, tako da ćete morati da izbrišete prethodnu pre nego što ponovo konsolidujete. Samo izaberite stari referencu i pritisnite taster Delete.

 8. Pritisnite dugme u redu i Excel će generisati konsolidaciju za vas. On će biti oblikovana, tako da se možete da oblikujete, ali samo treba da uradite to jednom, osim ako ste ponovo pokrenite konsolidaciju.

  • Sve oznake koje se ne podudaraju sa oznakama u drugim izvornim oblastima posebne redove ili kolone u konsolidaciju.

  • Uverite se da kategorije koje ne želite da konsolidujete imaju jedinstvene oznake koje se pojavljuju samo u jednom izvornom opsegu.

Korišćenje formule za konsolidovanje podataka

 • Ako podaci koje treba konsolidovati nalaze se u različitim ćelijama na različitim radnim listovima

  Unos formule sa referencama na ćelije u drugim radnim listovima, jednu za svaki poseban radni list. Na primer, za konsolidovanje podataka iz radnih listova pod imenom prodaje (u ćeliji B4), HR (u ćeliji F5) i Marketing (u ćeliji B9), u ćeliji A2 glavnog radnog lista, unesite sledeće:

  Referenca za formule sa više lista u programu Excel

  Savet: Da biste uneli referencu ćelije, kao što je prodaja! B4, u formuli bez potrebe da kucate, otkucajte formulu do mesta gde vam je potrebna referenca, kliknite na karticu radnog lista, a zatim kliknite na ćeliju, Excel će popuniti listu imena i ćelije adrese za vas. Samo imajte na umu da formula ovako može da bude greške lako nastaju, zato što je to lako da biste slučajno izabrali pogrešnu ćeliju. Takođe može biti teško uočiti grešku kada formula uneto.

 • Ako podaci koje treba konsolidovati nalaze se u istim ćelijama na različitim radnim listovima

  Unesite formulu sa 3-D referencu koja koristi referencu na opseg imena radnih listova. Na primer, za konsolidovanje podataka u ćelijama od A2 od prodaje preko Marketing uključujući te brojeve, u ćeliji E5of glavni radni list unesite sledeće:

  3D list referenca formula u programu Excel

Da li ste znali?

Ako nemate pretplatu na Office 365 ili najnoviju verziju sistema Office, možete da ga isprobate sada:

Isprobajte Office 365 ili najnoviju verziju programa Excel

Da li imate pitanje vezano za određenu funkciju?

Objavite pitanje na forumu Excel zajednice

Pomozite nam da poboljšamo Excel

Imate li predloge za to kako možemo da poboljšamo sledeću verziju programa Excel? Ako imate, pogledajte teme na lokaciji Excel User Voice.

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden računara sistem bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Tasterske prečice u programu Excel i funkcijski tasteri

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×