Konfigurisanje upravljanja zapisima na licu mesta

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Mogućnost upravljanja zapisima na bilo kojoj lokaciji pruža menadžerima zapisa veću kontrolu nad rukovanjem poslovnim i pravnim zapisima sa dugoročnom vrednošću. Upravljanje zapisima „na licu mesta“ takođe omogućava da ovi zapisi budu deo radnog prostora za saradnju uz druge dokumente na kojima radite.

U zavisnosti od organizacione strukture rešenja za upravljanje zapisima, upravljanje zapisima na licu mesta možete aktivirati na nivou kolekcije lokacija i možete dodatno onemogućiti ručnu deklaraciju zapisa na nivou liste ili biblioteke. Međutim, podrazumevana vrednost za liste i biblioteke jeste da je ručna deklaracija zapisa omogućena kada se funkcija aktivira na nivou kolekcije lokacija.

Aktiviranje upravljanja na licu mesta zapise u sistemu SharePoint

Ako to već niste uradili, morate da aktivirate mesto upravljanja zapisima na licu pre nego što možete da uradite sledeće zadatke. Ako ste aktivirali ga, preskočite ove korake.

 1. Idite na lokaciju najvišeg nivoa.

 2. Izaberite stavku Postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ , a zatim Postavke lokacije

  U SharePoint grupe povezani lokacije, izaberite stavku postavke, izaberite stavku Sadržaj lokacijei izaberite stavku Postavke lokacije.

 3. U okviru Administracija kolekcije lokacija izaberite stavku Funkcije kolekcije lokacija.

 4. U Funkcije kolekcije lokacija, pronađite Mesto upravljanje zapisima na licu i kliknite na dugme Aktiviraj.

Konfigurisanje upravljanja zapisima na licu mesta za kolekciju lokacija

Ako rešenje za upravljanje zapisima obuhvata više lokacija, postavke upravljanja zapisima možete konfigurisati na sledeće načine:

 • Navedite vrste ograničenja koja će biti postavljena za dokument kada on bude deklarisan kao zapis.

 • Navedite da li sve liste ili biblioteke na lokaciji omogućavaju ručno deklarisanje zapisa.

 • Navedite osobe koje ručno mogu da deklarišu dokumente kao zapise ili ponište njihovo deklarisanje.

Da biste konfigurisali upravljanje zapisima na licu mesta za kolekciju lokacija

Napomena:  Morate aktivirati funkciju upravljanja zapisima na licu mesta na nivou kolekcije lokacija da biste mogli da dovršite ovu proceduru.

 1. Idite na lokaciju najvišeg nivoa.

 2. Izaberite stavku Postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ , a zatim Postavke lokacije

  U SharePoint grupe povezani lokacije, izaberite stavku postavke, izaberite stavku Sadržaj lokacijei izaberite stavku Postavke lokacije.

 3. U okviru Administracija kolekcije lokacija izaberite stavku Postavke deklarisanja zapisa.

 4. Na stranici „Postavke deklarisanja zapisa“, u odeljku Ograničenja zapisa izaberite opciju koja navodi vrstu ograničenja koje će biti postavljeno za stavku kada se ona deklariše kao zapis. Ova postavka ne utiče na stavke koje su već deklarisane kao zapisi.

  • Bez dodatnih ograničenja   Ovo ograničenje je korisno ako želite da zapisi imaju različite smernice za zadržavanje u odnosu na stavke koje nisu zapisi, ali ne želite da blokirate brisanje ili uređivanje zapisa.

  • Blokiraj brisanje   Ovo je podrazumevano ograničenje za centar za čuvanje zapisa.

  • Blokiraj uređivanje i brisanje    Ovo ograničenje je korisno ako želite u potpunosti da zaključate dokument kako ne bi mogao da se uredi ili izbriše. Sa dokumentom se povezuje ikona katanca što pokazuje da je stavka zaključana.

 5. U odeljku Dostupnost deklarisanja zapisa izaberite opciju koja navodi da li je podrazumevano moguće ručno deklarisati stavke kao zapise na listama i u bibliotekama. Ako izaberete opciju Podrazumevano nedostupno na svim lokacijama, stavke je moguće deklarisati kao zapise samo putem smernica ili toka posla.

  Jedna opcija u odeljku Dostupnost deklarisanja zapisa vam omogućava da poništite deklarisanje zapisa. Da biste to uradili, u odeljku Detalji o usaglašenosti, pored stavke Status zapisa, kliknite na dugme Poništi deklarisanje zapisa. Biće vam zatražena potvrda da želite da poništite deklarisanje stavke kao zapisa.

  Napomena: Opcija „Poništi deklarisanje“ se pojavljuje samo za stavke koje su prethodno deklarisane kao zapisi.

 6. U odeljku Uloge za deklarisanje navedite tipove korisnika koji mogu deklarisati stavke kao zapise ili poništiti njihovo deklarisanje.

  • Svi saradnici i administratori liste    Svi korisnici sa dozvolama za uređivanje stavki na listi mogu deklarisati stavke kao zapise i poništiti njihovo deklarisanje.

  • Samo administratori liste    Samo korisnici sa dozvolama za upravljanje listom mogu deklarisati stavke kao zapise i poništiti njihovo deklarisanje.

  • Samo radnje smernica    Samo radnje smernica ili prilagođeni kôd pokrenut kao sistemski nalog mogu deklarisati stavke kao zapise i poništiti njihovo deklarisanje.

 7. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Konfigurisanje upravljanja zapisima na licu mesta za listu ili biblioteku

Postavke upravljanja zapisima možete konfigurisati kako biste dozvolili ili sprečili kreiranje zapisa u okviru određenih lista ili biblioteka na lokaciji. Takođe možete da konfigurišete liste i biblioteke, tako da sve stavke koje se u njih dodaju automatski budu deklarisane kao zapisi.

Da biste konfigurisali upravljanje zapisima na licu mesta za listu ili biblioteku

 1. Idite na listu ili u biblioteku za koju želite da konfigurišete upravljanje zapisima.

 2. Za biblioteke, u okviru Alatke za biblioteke izaberite karticu Biblioteka. Za liste, u okviru Alatke za liste izaberite karticu Lista.

 3. Na traci biblioteke izaberite stavku Postavke biblioteke. Za liste izaberite stavku Postavke liste.

  U sistemu SharePoint Online, izaberite stavku postavke , a zatim kliknite na dugme Postavke liste ili Postavke biblioteke.

  Napomena: Ako ne vidite dugme na traci navedeno u ovoj proceduri, možda ćete morati da prilagodite rezoluciju ekrana ili veličinu prozora pregledača da biste razvili svu dostupnu dugmad na traci. Takođe možete kliknuti na dugme grupe da biste razvili izbor dugmeta te grupe.

 4. Na stranici „Postavke liste“ izaberite stavku Postavke deklarisanja zapisa.

 5. Na stranici postavke deklarisanja zapisa , u odeljku Dostupnost ručnog Deklarisanja zapisa uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite da li želite da koristite podrazumevanu postavku kolekcije lokacija.

  • Omogućite ručno deklarisanje zapisa za ovu listu ili biblioteku.

  • Zabranite ručno deklarisanje zapisa za ovu listu ili biblioteku.

 6. U odeljku Automatsko deklarisanje izaberite da li želite da stavke koje se dodaju na ovu listu ili u biblioteku budu automatski deklarisane kao zapisi.

 7. Kliknite na dugme U redu.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×