Kombinovanje teksta i brojeva

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Recimo da želite da od nekoliko kolona sa podacima sastavite gramatički ispravnu rečenicu i pošaljete je na veliki broj adresa ili da oblikujete brojeve pomoću teksta, a da to ne utiče na formule koje koriste te brojeve. Postoji više načina za kombinovanje teksta i brojeva.

Prikaz teksta ispred ili iza broja u ćeliji pomoću formata broja

Ako kolona koje želite da sortirate sadrži brojeve i tekst (na primer proizvod #15, proizvod #100, proizvod #200), to možda neće sortirati kao što je očekivano. Prilagođeni format broja možete koristiti da biste prikazali broj sa tekst bez promene na sortiranje od broja. Drugim rečima, možete da promenite način broj je prikazana bez promena broja. Na primer, možete da oblikujete ćelije koje sadrže 15, 100 i 200 tako da se pojavljuju na radnom listu kao proizvod #15, proizvod #100 i 200 # proizvoda.

  1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

  2. Na kartici Početak, u grupi Broj kliknite na strelicu pored polja za format broja, a zatim izaberite stavku Još oblika brojeva.

  3. Sa liste Kategorija izaberite kategoriju, a zatim izaberite ugrađeni format najsličniji željenom formatu.

  4. U okviru Kategorija izaberite stavku Prilagođeni.

  5. U odeljku Tip uredite kodove za format brojeva i na taj način kreirajte željeni format.

    Da biste u ćeliji prikazali i tekst i brojeve, znakove teksta stavite između znakova navoda (" ") ili ispred broja stavite obrnutu kosu crtu (\). Uređivanjem ugrađenog oblikovanja ono se ne uklanja.

Da biste prikazali

Kôd

Način funkcionisanja

12 kao Proizvod br. 12

"Proizvod br. " 0

Prikazan je tekst pod znacima navoda (uključujući razmak) ispred broja u ćeliji. U kodu, "0" predstavlja broj koji se nalazi u ćeliji (na primer, 12).

kao 12 sati 0 minuta

h "sati" m "minuta"

Trenutno vreme se prikazuju pomoću datum/vreme oblikovanje h: mm AM/PM, a tekst "Ostatak" prikazuje se posle vremena.

-12 kao Manjak od 12 Din. i 12 kao Višak od 12 Din.

"Višak od" 0,00 Din.; "Manjak od" -0,00 Din.

Vrednost je prikazana pomoću formata valute. Pored toga, ako ćelija sadrži pozitivnu vrednost (ili 0), "Višak" se prikazuje kada je vrednost. Ako ćelija sadrži negativne vrednosti, "Nedostaje" prikazuje se umesto toga.

Kombinovanje teksta i brojeva iz različitih ćelija u jednoj ćeliji pomoću formule

Kada kombinovanja brojeva i teksta u ćeliji, brojeve postaju tekst i neće funkcionisati kao brojeve. To jest, više ne možete da izvršite sve matematičkih operacija na njima.

Da biste kombinovali brojeve, koristite funkciju CONCATENATE ili CONCAT, tekst ili TEXTJOIN funkcije, i na operator ampersand (&).

Napomene : 

  • U Excel 2016, Excel Mobilei Excel Online, CONCATENATE zamenjena funkcijom CONCAT. Iako funkciju CONCATENATE je i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, koje bi trebalo da razmislite o korišćenju CONCAT, jer CONCATENATE možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

  • TEXTJOIN Kombinuje tekst iz više opsega i/ili niske i uključuje znaka za razgraničavanje koji navedete između svake tekstualne vrednosti koje će biti kombinovane. Ako znak za razgraničavanje koji je prazan tekstualnu nisku, ova funkcija će efikasno concatenate opsege. TEXTJOIN nije dostupna u Excel 2013 i prethodne verzije.

Primer

Primeri sa beleškama Kombinovanje teksta i brojeva

Obratite pažnju na korišćenje funkcije TEXT u drugi primer na slici iznad. Kada se pridružite broj i tekstualnu nisku pomoću operatora za spajanje, koristite funkciju teksta da biste kontrolisali način prikaza broja. Formula koristi vrednost iz ćelije (.4 u ovom primeru) – ne oblikovanu vrednost vidite u ćeliji (40%). Koristite funkciju TEXT za vraćanje u prethodno stanje Oblikovanje brojeva.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Takođe pogledajte

Funkcija CONCATENATE

Funkcija CONCAT

Funkcija TEXT

Funkcija TEXTJOIN

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×