Kombinovanje teksta i brojeva

Recimo da želite da od nekoliko kolona sa podacima sastavite gramatički ispravnu rečenicu i pošaljete je na veliki broj adresa ili da oblikujete brojeve pomoću teksta, a da to ne utiče na formule koje koriste te brojeve. Postoji više načina za kombinovanje teksta i brojeva.

Prikaz teksta ispred ili iza broja u ćeliji pomoću formata broja

Ako kolona koju želite da sortirate sadrži brojeve i tekst (kao što je proizvod #15, proizvod #100, proizvod #200), ona se možda neće sortirati kao što je očekivano. Možete da koristite prilagođeni format broja da biste prikazali broj sa tekstom bez promene ponašanja sortiranja broja. Drugim rečima, možete da promenite način prikazivanja broja bez promene broja. Na primer, možete da oblikujete ćelije koje sadrže 15, 100 i 200 tako da se pojavljuju na radnom listu kao proizvod #15, proizvod #100 i proizvod #200.

  1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

  2. Na kartici Početak, u grupi Broj kliknite na strelicu pored polja za format broja, a zatim izaberite stavku Još oblika brojeva.

  3. Sa liste Kategorija izaberite kategoriju, a zatim izaberite ugrađeni format najsličniji željenom formatu.

  4. U okviru Kategorija izaberite stavku Prilagođeni.

  5. U odeljku Tip uredite kodove za format brojeva i na taj način kreirajte željeni format.

    Da biste u ćeliji prikazali i tekst i brojeve, znakove teksta stavite između znakova navoda (" ") ili ispred broja stavite obrnutu kosu crtu (\). Uređivanjem ugrađenog oblikovanja ono se ne uklanja.

Da biste prikazali

Kôd

Način funkcionisanja

12 kao Proizvod br. 12

"Proizvod br. " 0

Tekst pod znacima navoda (uključujući razmak) prikazuje se pre broja u ćeliji. U kodu, „0” predstavlja broj koji se nalazi u ćeliji (na primer, 12).

kao 12 sati 0 minuta

h "sati" m "minuta"

Trenutno vreme se prikazuju pomoću formata datum/vreme h: mm AM/PM, a tekst „EST” prikazuje se posle vremena.

-12 kao Manjak od 12 Din. i 12 kao Višak od 12 Din.

"Višak od" 0,00 Din.; "Manjak od" -0,00 Din.

Vrednost se prikazuje u formatu valute. Pored toga, ako ćelija sadrži pozitivnu vrednost (ili 0), tekst „Višak” prikazuje se posle vrednosti. Ako ćelija sadrži negativnu vrednost, prikazuje se tekst „Manjak”.

Kombinovanje teksta i brojeva iz različitih ćelija u istoj ćeliji pomoću formule

Kad kombinujete brojeve i tekst u ćeliji, brojevi postaju tekst i više ne funkcionišu kao brojevi. To jest, više ne možete da izvršavate matematičke operacije na njima.

Da biste kombinovali brojeve, koristite funkciju CONCATENATE ili CONCAT, TEXT ili TEXTJOIN, kao i operator „ampersand“ (&).

Napomene: 

  • U programima Excel 2016, Excel Mobile i Excel Online, funkcija CONCATENATE zamenjena je funkcijom CONCAT. Iako je funkcija CONCATENATE još uvek dostupna zbog kompatibilnosti sa prethodnim verzijama, razmotrite upotrebu funkcije CONCAT, jer funkcija CONCATENATE možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

  • TEXTJOIN kombinuje tekst iz više opsega i/ili niski i između svake tekstualne vrednosti koja će se kombinovati navodi znak za razgraničavanje koji odredite. Ako je znak za razgraničavanje prazna tekstualna niska, ova funkcija će efikasno spojiti opsege. TEXTJOIN nije dostupan u programu Excel 2013 i prethodnim verzijama.

Primer

Primeri kombinovanja teksta i brojeva

Obratite pažnju na upotrebu funkcije TEXT u drugom primeru na gorenavedenoj slici. Kad spojite broj sa niskom teksta pomoću operatera za konkatenaciju, koristite funkciju TEXT da biste kontrolisali način na koji se broj prikazuje. Formula koristi osnovnu vrednost iz referencirane ćelije (0,4 u ovom primeru), a ne oblikovanu vrednost koju vidite u ćeliji (40%). Koristite funkciju TEXT da biste oblikovanje broja vratili u prethodno stanje.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Funkcija CONCATENATE

Funkcija CONCAT

Funkcija TEXT

Funkcija TEXTJOIN

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×