Koji nalog treba da koristim uz Office i zašto mi je on potreban?

Ako već imate ili planirate da instalirate i aktivirate noviju verziju sistema Office, možda se pitate zašto morate da se prijavite pomoću Microsoft naloga, ili poslovnog ili školskog naloga, ili želite da saznate razliku između ova dva naloga, i kada se koristi koji.

Savet: Za pomoć u vezi sa podešavanjem postojećeg naloge e-pošte u programu Outlook da biste pristupili e-pošti, kalendaru i kontaktima, pogledajte članak Outlook centar za pomoć.

Zašto mi je za prijavljivanje na Office potreban nalog?

Zašto mi je za prijavljivanje na Office potreban nalog?

Povezivanje se odigrava između naloga za Office i vašeg naloga i to je ono što potvrđuje da ste licencirani vlasnik sistema Office. Prijavljivanjem pomoću vašeg naloga vam omogućava da:

Instalirate i aktivirate Office   Microsoft nalog ili poslovni ili školski nalog su potrebni da instalirate i aktivirate Office 365 i verzije sistema Office 2013 ili novije.

Povežite se na druge usluge kompanije Microsoft    Kada je vaš nalog povezan sa Office proizvodima i u zavisnosti od toga koju verziju sistema Office imate, vaš nalog takođe možete da povežete sa raznim Microsoft proizvode i uslugama kao što su Office Online ili OneDrive.

Ponovno instaliranje sistema Office    Prijavite se na portal za nalog i ponovo instalirajte Office bez ključa za proizvod ili instalacionog diska.

Čuvanje i deljenje datoteka    Kreiranje, uređivanje i deljenje datoteka koje ste sačuvali u usluzi oblaka za Office, kao što je OneDrive

Koristite Office na većem broju uređaja    Ako imate pretplatu na Office 365, možete takođe da instalirate i koristite Office na više uređaja.

Šta je razlika između Microsoft naloga i poslovnog ili školskog naloga?

Šta je to Microsoft nalog?

Microsoft nalog predstavlja adresu e-pošte i lozinku koje koristite za Outlook.com, Hotmail, Office, OneDrive, Skype, Xbox i Windows. Kada napravite Microsoft nalog, možete da koristite bilo koju adresu e-pošte kao korisničko ime, uključujući adrese iz usluga Outlook.com, Yahoo! ili Gmail.

Ovi nalozi su najčešće povezani sa proizvodima Office za kuću.

Šta je to poslovni ili školski nalog?

Ako vaše preduzeće ili škola koristi Office 365, neko kao što je globalni administrator za Office 365 verovatno vam je dodelio jedinstveno korisničko ime i lozinku. Ovo je nalog koji koristite za pristup e-pošti na poslu ili u školi i veb resursima organizacije.

Poslovni ili školski nalozi su obično povezani sa Office 365 za preduzeća proizvodima i njima obično upravlja isti Office 365 administrator odgovoran za dodeljivanje korisničkih naloga i Office licenci osobama u organizaciji.

Kako da dobijem nalog i povežem ga sa sistemom Office?

Povezivanje Microsoft naloga ili poslovnog ili školskog naloga sa sistemom Office predstavlja način na koji Microsoft potvrđuje da imate valjanu Office licencu. Način na koji možete da povežete nalog i Office proizvod zavisi od vašeg Office proizvoda i kako ste ga dobili. Povezivanje je samo potrebno za pretplate na Office 365 i komercijalne Office 2016 i Office 2013 proizvode (pogledajte članak Da li mi je potreban nalog za Office 2010 ili Office 2007?)

Izaberite opciju koja vam najviše odgovara kako biste nabavili Office.

Ako ste kupili Office u prodavnici, verovatno ste uz pakovanje dobili šifru. Kada preuzmete ovu šifru, od vas će se tražiti da koristite postojeći Microsoft nalog ili da kreirate novi nalog.

Ako ste kupili Office putem Microsoft prodavnice na mreži i prijavili ste se da biste izvršili kupovinu, ovo je nalog koji je povezan sa sistemom Office. Ako ne možete da instalirate Office, možda ste propustili korak preuzimanja posle kupovine. Pogledajte Upravo sam kupio/la Office. Gde se unosi šifra proizvoda?

Ako je neko podelio pretplatu na Office sa vama, možda vam je poslao e-poruku ili SMS. Kada budete spremni da instalirate Office, od vas će se tražiti da koristite postojeći Microsoft nalog ili da kreirate novi nalog. Kako da dobijem Microsoft nalog?

Ako koristite Office na poslu ili u školi, verovatno vam je dodeljen nalog na početku. To je nalog koji ste koristili da se prijavite na svoj nalogOffice.com.

Ako ste kupili Office, ali je neko drugi instalirao umesto vas i nalog te osobe je sada povezan sa sistemom Office, a ne vaš, obratite se podršci. Obavezno pripremite dokaz o kupovini.

Ako ste kupili Office putem programa Microsoft HUP vaše organizacije za korišćenje na računaru na kojem je instaliran Windows, nemojte da koristite nalog za aktiviranje sistema Office. Trebalo bi da ste dobili šifru proizvoda koju treba da unesete kada vam bude zatraženo da aktivirate Office. Pogledajte odeljak Instalacija ili ponovna instalacija sistema Office putem programa Microsoft HUP.

Gde da se prijavim pomoću naloga tako da mogu da instaliram Office?

Ako imate postojeću pretplatu na Office 365 ili koristite Office 365 na poslu ili u školi, prijavite se na sajtu Office.com pomoću naloga koji je povezan sa pretplatom. Ovde možete da instalirate ili ponovo instalirate Office, i u zavisnosti od Office proizvoda, ovo je mesto na kojem možete da upravljate pretplatom koristeći Moj nalog. Veza između naloga i Office licence zavisi od toga kako ste nabavili Office.

Prijavljivanje na Office.com ili prijavljivanje u Office aplikacije za računare takođe znači da možete lako pristupiti svim datotekama koje ste uskladištili u uslugama u oblaku kao što je OneDrive. Saznajte više u članku Prijavljivanje u Office ili Office 365.

Ako vas zanima samo koraci za instalaciju sistema Office, pogledajte:

Preuzmite i instalirajte ili ponovo instalirajte Office 365 ili Office 2016 na PC ili Mac računaru

Podešavanje Office aplikacija i e-pošte na mobilnom uređaju

Saveti: 

  • Neke organizacije upravljaju licence za Office, kao i instalacijama za svoje zaposlene ili studente, tako da ne morate ništa da instalirate sami. Međutim, ako Office nije instaliran ili ne vidite opciju za instaliranje kada se prijavljujete na poslovni ili školski nalog na Office.com, obratite se Office 365 administratoru u svojoj organizaciji.

  • Ako ste prijavljeni pomoću Microsoft naloga i ne vidite opciju za instalaciju sistema Office, pogledajte odeljak „Office nije povezan sa ovim nalogom”.

Da li vam treba nalog za Office 2010 ili Office 2007?

Nalozi nisu potrebni za starije verzije sistema Office, kao što je Office 2010 ili Office 2007. Da biste instalirali ili ponovo instalirali Office, koristite disk i šifru proizvoda koju ste dobili uz kupovinu. Pogledajte instaliranje sistema Office 2010 i instaliranje sistema Office 2007 za više informacija o instaliranju tih verzija.

Kako da nabavim Microsoft nalog odnosno poslovni ili školski nalog?

Microsoft nalozi

Microsoft nalog je besplatan nalog možete da koristite za pristup mnogim Microsoft uređajima i uslugama, kao što su usluga e-pošte zasnovane na vebu Outlook.com (poznat i kao hotmail.com, msn.com, live.com), Office Online aplikacije, Skype, OneDrive, Xbox Live, Bing, Windows ili Microsoft Store. Ako već koristite neku od ovih usluga , verovatno već imate Microsoft nalog. Microsoft nalog se nekad zvao „Windows Live ID”.

Ako već koristite adresu e-pošte i lozinku za prijavljivanje na Microsoft uređaje i usluge kao što su one koje su pomenute iznad, onda već imate Microsoft nalog. Jedna od pogodnosti posedovanja Microsoft naloga jeste to što imate jednu lozinku za prijavljivanje u sve Microsoft usluge.

Za više informacija o Microsoft nalozima i kako da upravljate njima

Pogledajte Pomoć za Microsoft nalog.

Poslovni ili školski nalozi

Ako vaše preduzeće ili škola koristi Office 365 u organizaciji, administrator će vam obezbediti poslovni ili školski nalog. Ovo je verovatno nalog koji već koristite za e-poštu i kada se prijavljujete za pristup veb resursima organizacije.

Office 365 administratori upravljaju korisničkim nalozima e-pošte za osobe u organizaciji tako što se prijavljuju u Office 365 centru administracije sa njihovim Office 365 administratorskim korisničkim imenom i lozinkom.

Korisnici i lozinke u usluzi Office 365 za preduzeća - Pomoć za administratore.

Mogu li da promenim ime na svom nalogu?

Microsoft nalozi

Informacije o tome kako da promenite ime naloga potražite u članku Promena imena na Microsoft nalogu.

Da biste upravljali drugim aspektima Microsoft naloga, prijavite se na account.microsoft.com ili pogledajte pomoć za Microsoft nalog.

Poslovni ili školski nalozi

Za poslovne ili školske naloge, obratite se administratoru.

Ako ste Office 365 administrator koji upravlja korisničkim nalozima e-pošte za osobe u vašoj organizaciji, pogledajte članak Korisnici i lozinke u usluzi Office 365 za preduzeća – pomoć za administratore.

Ne mogu da se setim svog korisničkog imena

Za pomoć u vezi sa korisničkim imenom pogledajte članak Zaboravio/la sam korisničko ime ili lozinku za nalog koji koristim uz Office.

Kako da poništim lozinku?

Nalozi za Microsoft

Ako zaboravite lozinku za Microsoft nalog koji ste povezali sa sistemom Office, pogledajte članak Zaboravio/la sam korisničko ime ili lozinku za nalog koji koristim uz Office.

Poslovni ili školski nalozi

Ako vam je administrator dao dozvolu da poništite lozinku, idite na Poništavanje lozinke. Obratite se administratoru ako nemate dozvolu za promenu lozinke.

Ako ste Office 365 administrator koji upravlja korisničkim nalozima e-pošte za osobe u vašoj organizaciji, pogledajte članak Korisnici i lozinke u usluzi Office 365 za preduzeća – pomoć za administratore.

Moja lozinka je ispravna, ali ne funkcioniše

Postoji nekoliko stvari koje možete da proverite ako lozinka ne funkcioniše:

  • Proverite pravopis imena adrese e-pošte i lozinke.

  • Uverite se da nije uključen taster za velika slova jer lozinka razlikuje mala i velika slova.

Ako i dalje ne radi, uradite sledeće u zavisnosti od naloga.

Microsoft nalozi

Za Microsoft naloge, pronađite pomoć u pomoći za Microsoft nalog.

Poslovni ili školski nalozi

Za poslovne ili školske naloge, obratite se administratoru.

Ako ste Office 365 administrator koji upravlja korisničkim nalozima e-pošte za osobe u vašoj organizaciji, pogledajte članak Korisnici i lozinke u usluzi Office 365 za preduzeća – pomoć za administratore.

Koristio/la sam postojeći nalog kao što je Gmail ili Yahoo! nalog kada sam napravio/la Microsoft nalog, ali to sada ne radi

Postoje prednosti kada redovni nalog e-pošte što je Gmail ili Yahoo! nalog koristite i kao Microsoft nalog. To može značiti da imate jedn nalog manje da pamtite ili možda samo želite da koristite određene naloge za određene aktivnosti.

Outlook.com, hotmail.com, live.com ili msn.com nalozima upravlja moj Microsoft nalog i automatski se smatraju Microsoft nalozima. To znači da ako imate neki od ovih naloga, sve promene koje vršite na tom nalogu izvršiće se putem svih Microsoft usluga u kojima koristite ovaj nalog. Međutim, ako ste napravili Microsoft nalog pomoću postojećeg naloga e-pošte kojim upravlja dobavljač e-pošte, sve promene koje izvršite putem tog dobavljača neće biti prenete korporaciji Microsoft.

Na primer, koristili ste postojeći Gmail, Yahoo! ili drugi tip naloga da kreirate Microsoft nalog, ali ste kasnije napravili promene na nalogu kao što je ažuriranje lozinke ili drugih ličnih informacija putem postavki od dobavljača usluga e-pošte. Promene e-pošte ne odražava se automatski na Microsoft nalog tako da lozinke za Microsoft nalog ostaje ista kao kada ste je prvi put kreirali.

Da biste izvršili bilo kakve promene na ovom nalogu, to treba da uradite putem postavki naloga za Microsoft. Pokušajte da se prijavite na svoj portal za nalog da biste proverili da li nalog funkcioniše. Da biste ponovo postavili lozinku Microsoft naloga, pogledajte članak Zaboravio/la sam korisničko ime ili lozinku za nalog koji koristim uz Office.

Da biste upravljali drugim aspektima Microsoft naloga, kao što su promene imena ili bezbednosne postavke, prijavite se na account.microsoft.com.

Poruka obaveštava da Office nije povezan sa ovim nalogom

Za pomoć u vezi sa ovom porukom pogledajte članak Poruka o grešci „Ovo je pravo mesto za instaliranje i ponovno instaliranje sistema Office”.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×