Koja je razlika između programa OneNote i OneNote 2016?

Ako koristite OneNote na računaru ili uređaju koji radi pod operativnim sistemom Windows 10, možda ste videli dve slične ikone OneNote aplikacije u „Start“ meniju operativnog sistema Windows. Ovaj članak objašnjava razlike između dve aplikacije da bi vam pomogao da odlučite koja verzija programa OneNote je najbolji izbor za vas.


Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.


OneNote za Windows 10 (jednostavno označena kao „OneNote”) unapred je instalirana uz Windows 10. Ova verzija se pokreće samo u operativnom sistemu Windows 10 i to je najnovija, ažurirana verzija sa mnoštvom funkcija programa OneNote u operativnom sistemu Windows.

OneNote 2016 (koja se obično naziva „aplikacije za računare”) dobija se uz Microsoft Office i pokreće se u operativnim sistemima Windows 10, Windows 8 i Windows 7. Ova verzija izgleda slično drugim Office 2016 aplikacijama kao što su Word, Excel i PowerPoint. OneNote 2016 aplikacija za računare takođe je dostupna i kao besplatno preuzimanje sa sajta www.onenote.com.

OneNote za Windows 10

Snimak ekrana programa OneNote za Windows 10

Napomena : Ako vaša OneNote aplikacija u operativnom sistemu Windows 10 ne izgleda ovako, uverite se da imate najnoviju verziju. Kliknite na Windows dugme Start, otkucajte Prodavnica, a zatim kliknite na aplikaciju Prodavnica na listi rezultata. U aplikaciji prodavnice otkucajte OneNote u polju za pretragu, kliknite na OneNote aplikaciju na listi sa rezultatima, a zatim kliknite na dugme Ažuriraj koje se pojavljuje pored ikone „OneNote“ na vrhu stranice. Kada na dugmetu stoji Pokreni, spremni ste!

OneNote 2016

Snimak ekrana programa OneNote 2016


Koju verziju bi trebalo da koristite? Ovo uglavnom zavisi od funkcija koje želite, kao i od toga gde i kako koristite OneNote.

Iako OneNote 2016 ima neku zastarelu funkcionalnost koja može biti važna ako koristite ovu verziju u preduzeću ili školi, novija verzija OneNote za Windows 10 aplikacije ima mnogo novih inovativnih funkcija koje nećete naći u starijoj verziji za računare.

Pored toga, OneNote za Windows 10 redovno se ažurira najnovijim funkcijama, bezbednošću i pristupačnošću i predstavlja jedinu verziju operativnog sistema Windows koja pruža prilagodljiv novi interfejs koji je sada usaglašen sa programom OneNote za Mac, sistemima iOS (iPhone i iPad) i Android (telefoni i tablet računari) i uslugom OneNote Online (veb verzija programa OneNote) za univerzalno korisničko iskustvo.

U zavisnosti od željenih opcija, možete neko vreme naporedo da koristite obe verzije operativnog sistema Windows da biste videli koji vam se više sviđa pre nego što pređete na onaj koji najviše odgovara vašim potrebama – izbor je na vama!


Snimak ekrana menija „Start“ operativnog sistema Windows sa programima OneNote i OneNote 2016.


Ako imate obe verzije programa OneNote na Windows računaru ili uređaju i želite obe da koristite, možete da označite bilo koju verziju da bude podrazumevana aplikacija za otvaranje veza koje su povezane sa programom OneNote i veza datoteka. Saznajte kako da promenite podrazumevanu verziju programa OneNote.

Takođe možete da zakačite jednu – ili obe – ikone aplikacije na Windows traku zadataka i u „Start“ meniju tako što ćete pratiti dolenavedene korake.


Da biste ih zakačili za „Start“ meni

Ikona aplikacije OneNote (za Windows 10) već je podrazumevano zakačena za Windows 10 Start meni, ali vi možete da zakačite i ikonu OneNote 2016:

 1. Kliknite na dugme Start operativnog sistema Windows.

 2. Otkucajte OneNote 2016, kliknite desnim tasterom miša na ikonu OneNote 2016 kada se pojavi, a zatim izaberite stavku Zakači na „Start“.


Da biste ih zakačili na traku zadataka

 1. Kliknite na dugme Start operativnog sistema Windows.

 2. Otkucajte OneNote 2016, kliknite desnim tasterom miša na ikonu OneNote 2016 kada se pojavi, a zatim izaberite stavku Zakači na „Start“.

  Napomena : Ako kliknete desnim tasterom miša na ikonu OneNote 2016 na azbučnoj listi instaliranih aplikacija umesto liste rezultata pretrage, možda ćete morati prvo da kliknete na Više pre nego što izaberete stavku Zakači na traku zadataka.

  Ponovite prethodne korake ako želite da zakačite i OneNote (za Windows 10) aplikaciju na traku zadataka.


Funkcije dostupne samo u programu OneNote za Windows 10

Funkcije koje se nalaze isključivo u OneNote za Windows 10 aplikaciji uključuju sledeće:

 • Premeštanje na više uređaja i platformi sa lakoćom zahvaljujući novom izgledu dizajniranom za jednostavnost, doslednost i pristupačnost u operativnim sistemima Windows 10, Mac, iOS, Android i na vebu

 • Prikaz svih beležaka sortiranih po tome kada su poslednji put ažurirane

 • Pregled beležaka bez potrebe da se otvori stranica

 • Poboljšajte razumevanje čitanja koristeći Koncentrisani čitalac

 • Koristite istraživač da biste pronašli relevantne ponude, izvore koje je moguće citirati i slike za početak prikaza strukture

 • Automatska transformacija crteža u oblike

 • Pogledajte ko radi sa vama u deljenoj beležnici i pređite direktno na stranicu na kojoj se nalaze

 • Delite jednu stranicu umesto cele beležnice

 • Ponovo reprodukujte rukopis unapred i unazad da biste sakrili i otkrili sadržaj, obezbedili postepena uputstva ili bolje razumeli tok misli drugih osoba

 • Napišite ili otkucajte jednačinu i OneNote će vam pomoći da napravite grafikon ili da je rešite korak po korak uz pomoćnik za zapise jednačina

 • Koristite zapis perom kao običnom olovkom da biste crtali ili skicirali (zahteva besplatni ispravku za Windows 10 godišnjicu)

 • Ulepšajte svoje beleške i komentare pomoću novih boja mastila kao što su duga, galaksija, zlato i još toga

 • Korišćenje kamere uređaja za snimanje dokumenata, belih tabli, potvrda i još mnogo toga direktno u programu OneNote

 • Uvećavanje prostora za crtanje skrivanjem liste stranica i trake

 • Pronađite ono što tražite uz funkciju „Recite mi“

 • Integracija sa operativnim sistemom Windows 10, uključujući:

  – Kliknite na dugme digitalnog pera da bi ste otvorili OneNote, čak i kada je uređaj zaključan

  – Glasovna komanda asistentu Cortana da napravi belešku

  – Brzo prelaženje na novu stranicu izborom dugmeta „Beleška“ u centru aktivnosti

  – Pisanje na veb stranici u programu Microsoft Edge i čuvanje beležaka u programu OneNote

  – Deljenje beležaka sa bilo kojom aplikacijom pomoću dugmeta „Deli“

Savet : Hronološku listu mesečnih dodavanja funkcija i poboljšanja potražite u članku šta je novo u programu OneNote za Windows 10.

Funkcije koje su dostupne samo u programu OneNote 2016

Iako je OneNote odličan za sve korisnike, možda ćete morati da koristite OneNote 2016 ako se oslanjate na neke od ovih funkcija:

 • Neke integracije sa programskim paketom Office, uključujući ugrađene Excel unakrsne tabele i Outlook zadatke

 • Konvertovanje rukopisa u tekst

 • Istaknite zapisano tokom reprodukcije audio snimka

 • Korišćenje uređivača jednačina za dodavanje složenih jednačina u beleške

 • Kategorizovanje beležaka sa prilagođenim oznakama i njihovo brzo pronalaženje kasnije

 • Primena predloška na stranice radi održavanja određenog izgleda ili rasporeda

 • Skladištenje beležnica na lokalnom čvrstom disku umesto u oblaku

Dodatne informacije

 • OneNote za Windows 10 se redovno ažurira, što znači da možete da očekujete da ćete videti nove i poboljšane funkcije svakog meseca. Da biste videli šta je nedavno dodato i poboljšano, pogledajte članak Šta je novo u programu OneNote za Windows 10.

 • Imate omiljeni funkciju u programu OneNote 2016 koju biste želeli da vidite u programu OneNote za Windows 10? Obavestite nas na lokacijiOneNote UserVoice. Neprestano poboljšavamo aplikaciju i vaše povratne informacije utiču na naše sledeće zadatke.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×